Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.11.2017 21:03

Cze!
pasztecik napisał(a):Hej, a czy ktoś używał kufra na hak holowniczy ? Czy jest on ekonomiczniejszy ?

Zestaw Westfalii-brak wpływu na zużycie paliwa (ford S-max 2.0 140km) przy v-max 140km/h.

sdolas napisał(a):fly
Rozumiem że sobie żartujesz... :roll:

....dlaczego?....żeby się przekonać trzeba spróbować.... kajak kajakowi nie równy, i jedyne czego można by się obawiać to że podróżując w ciągu dnia kajak się nagrzeje i pęknie.
pozdro
fly
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 20.11.2017 21:07

fly napisał(a):[
No właśnie ?
...miałem ponton kolibri 330 na dachu VW Carawelle przez ponad 700 km.
...zresztą relacja kol.maslinka
kajakiem-dookola-hvaru-t43420-90.html
pozdro
fly

8O 8O 8O

można i tak....
to teraz wszystko już widziałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.11.2017 21:25

Tytusdj napisał(a):
fly napisał(a):[
No właśnie ?
...miałem ponton kolibri 330 na dachu VW Carawelle przez ponad 700 km.
...zresztą relacja kol.maslinka
kajakiem-dookola-hvaru-t43420-90.html
pozdro
fly

8O 8O 8O

można i tak....
to teraz wszystko już widziałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale my tak jeździmy dopiero na miejscu :lol: Już na wyspie. W tym roku na Visie (inne auto, kajak w sumie też...):

Obrazek

Na krótkie dystanse świetnie się sprawdza, ale dojazd do Cro - to byłoby ciekawe :mrgreen:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.11.2017 21:43

fly napisał(a):....dlaczego?....żeby się przekonać trzeba spróbować...

Tylko po co :roll: skoro rozsądek głośno podpowiada ... NIE ....i podwójne e e
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 20.11.2017 21:52

Kajak jest wg mnie bardziej opływowy od niejednego boxa....
Zamocować go porządnie i mozna jechac nawet do Cro.
Pasami zrobić na nim pętle i złapać do bagażnika :oczko_usmiech:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.11.2017 22:15

Cze!
Zgadzam się z opinią kolegi sito_zabrze ,
ponadto będąc uczestnikiem zderzenia czołowego przy V powyżej powiedzmy 100km/h wolałbym dostać po przedniej szybie dmuchańcem +/-15 kg niż box-em 40? 50? 60? kg (zakładajac że przezyje :D )
Skoro jest to forum dyskusyjne, może przybliżysz mi/nam kolego sdolas jakiś rozsądny twoim zdaniem argument na nie.
pozdro
fly
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.11.2017 22:18

Jasne, wszystko można ...

Obrazek

fly napisał(a):Skoro jest to forum dyskusyjne, może przybliżysz mi/nam kolego sdolas jakiś rozsądny twoim zdaniem argument na nie....

Pisałem już o tym w tym wątku, ale specjalnie dla Ciebie powtórzę :wink:
- mimo sporego bagaźnika, nie mieszczę się w nim i jeżdżę z boxem
- do boxa wejdzie mi sporo więcej niż tylko sam kajak
- zmienna temperatura - sam zauważyłeś
- wysoka prędkość, u mnie odcinkami nawet do 150 km/h
- długość trasy i trzepotanie powietrza.
- bezpieczeństwo podczas noclegu tranzytowego.
Uważam temat za wyczerpany :wink:
:papa:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.11.2017 22:59

Przyjąłem złe kryteria-skibox do przewiezienia kajaka dmuchańca...i tylko kajaka-mea culpa.
Fakt iż dysponuję dość pojemnym samochodem stawia mnie w tej komfortowej sytuacji iż wszystko pakuje do auta, aczkolwiek te +/- 16-20 k kilometrów z box-em rocznie przejeżdzam.
pozdro
fly
...anyway ....nie byłbym sobą...
150 ze skibox-em fiu fiu to chyba nierozsądne :)
:papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.11.2017 23:20

Fakt, ciut ponad dopuszczalną 130km/h dla boxa :wink:
Dlatego dla dla mojego i innych bezpieczeństwa dokładam jeszcze dodatkowy pas :wink:
Zauważ że to jedynie odcinkami!
Większość to zakres 130-140 :wink:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.11.2017 23:24

...jest w przepisach ograniczenie prędkości dla pojazdu z zamontowanym na dachu bagażnikiem typu box?
pozdro
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 21.11.2017 09:02

fly napisał(a):...jest w przepisach ograniczenie prędkości dla pojazdu z zamontowanym na dachu bagażnikiem typu box?
pozdro

w Polsce nie ma (w Niemczech chyba jest max 130 km/h), ale są zalecenia producentów (również max 130) i zdrowy rozsądek ;-)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 21.11.2017 10:08

Z prędkościa to jest troche różnie. Zalezy kto ma jakie belki i box - jeden drugiemu nie równy.
Jak ktos będzie jechał z Pacyfikiem czy Oceanem to wiadomo, ze nie będzie on tak opływowy jak Dynamic. Do tego różne belki i oczywiście sposób ich mocowania na relingach gdzie te najnowsze w osobówkach mają po 3 cm wysokości.
Ostatnio edytowano 21.11.2017 10:09 przez Venom555, łącznie edytowano 1 raz
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 21.11.2017 10:09

Koledzy, jak to jest z zamkami w boxach? Sprawnie chronią przed otwarciem i kradzieżą zawartości czy pic na wodę?

W drodze do celu niejednokrotnie się zwiedza, pozostawiając auto w miejscach publicznych
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 21.11.2017 10:30

Dopuszczalna prędkość jazdy z box`em określona przez producenta, pokrywa się w większości z dopuszczalnymi prędkościami w Europie i tam z koniecznością wolniejszej jazdy z box`em się nie spotkałem, więc ograniczenia w przepisach mają sens wyłącznie w Niemczech.

Co do zamków, to chronią przed otwarciem podczas jazdy. Grubość pokrywy w box`ie ma 1, może 2 mm, więc dla złodzieja to żadna bariera, z tym że nie słyszałem o kradzieżach latem. Problem głównie dotyczy kradzieży sprzętu narciarskiego.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 21.11.2017 23:00

:D pytanie moje było retoryczne...ale o Niemczech nie wiedziałem-dzienks
kluczyki do zamków np. Thule, Skiquard, Packline mają wygrawerowane numerki -na wypadek zgubienia łatwo jest zamówić kluczyk...a więc dość łatwo jest też dysponować pękiem kluczyków i otworzyć na tzw. "pasówkę". Chamski sposób włamania też nie nastręcza problemu, do 10-15 sekund trwa rozwiercenie zamka wiertarką na baterie (sprawdzone osobiści)
jeśli box jest z ABS-u to podejrzewam że łatwo będzie zerwać zamek jakimś lepszym śrubokrętem, przy box-ie z włókna szklanego jest trudniej zerwać bo zamek jest w tulejce z blaszką, ale wciąż można rozwiercić lub dopasować.
pozdro
fly
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko