Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto jeździ z boxem na dachu?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kondi
Odkrywca

Postnapisał(a) kondi » 12.11.2017 20:08

Ural napisał(a):Ładnie prezentuje się Box na Skodzie Octavia. To chyba byłby dobry i optymalny ekonomicznie wybór. Z tym, że na aucie jest inny box niż Taurus Altro 460 czyżby fabryczny Skody - chyba nie.

Box ze zdjęcia zwie się Neumann Eldorado, więcej info http://www.auto-nosice.cz/3625-stresni-box-neumann-eldorado-bily-leskly.html

PS. Jeszcze nie wybrałem. Dziś w Norauto oglądałem też http://www.norauto.pl/transport/kufry-dachowe/kufer-dachowy-norauto-bermude-4500. Nie głupi, 450l ale jak wcześniej kolega zwrocił uwagę...system szybkiego montażu powoduje brak równości powierzchni podłogi boxa. Z drugiej stronie 5 lat gwarancji, wzmacniane dno, otwieranie na 2-strony. Tak na prawdę są to boxy firmy duńskiego producenta HaPro, markowane brandem Norauto. Skoro dają 5 lat. gw. to może i ten produkt sprawdziłby się?
kondi
Odkrywca

Postnapisał(a) kondi » 12.11.2017 20:12

Habanero napisał(a):A ja zastanawiam się czy ciuchy do boxa nie wrzucić :roll:

Czy ma to znaczenie co tam spakujesz :-)?
sdolas
Cromaniak

Postnapisał(a) sdolas » 12.11.2017 20:20

Konrad
U mnie w boxie o ładowności 75 kg ląduje ok. 40 kg.
Po pierwsze wolę mieć to centralnie nad dwoma osiami, niż w bagażniku za tylną osią, bo wówczas auto mocniej "siedzi" na zawieszeniu.
Do tego kajak składam jak najmniej i idzie na samą górę boxa, najmniej się gniecie i zagina.

kondi
Jak dobrze poszukasz to Cube 470 kupisz za niewiele ponad 800 zł.
To też jest solidny box.
kondi
Odkrywca

Postnapisał(a) kondi » 12.11.2017 20:38

sdolas napisał(a):kondi
Jak dobrze poszukasz to Cube 470 kupisz za niewiele ponad 800 zł.
To też jest solidny box.

Ładny box, 470-litrów wg. producenta co by mi pasowało, ale gwarancja 2 lata. Zastanawiam się czy okres gwarancji nie idzie w parze z jakością produktu...
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) Habanero » 12.11.2017 20:41

kondi napisał(a):

No chyba pisaliście o systemach mocujących box do belek. Myślę że ciuchy łatwiej będzie wpasować między takie systemy, a swoje też ważą. No ale mogę się mylić, bo do tej pory tylko sprzęt narciarski w moim boxie woziłem. Jeszcze nie przymierzałem się do załadunku, dlatego napisałem że zastanawiam się.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) Habanero » 12.11.2017 20:48

sdolas napisał(a):Konrad
U mnie w boxie o ładowności 75 kg ląduje ok. 40 kg.
Po pierwsze wolę mieć to centralnie nad dwoma osiami, niż w bagażniku za tylną osią, bo wówczas auto mocniej "siedzi" na zawieszeniu.
Do tego kajak składam jak najmniej i idzie na samą górę boxa, najmniej się gniecie i zagina.

Z tym kajakiem to dobry pomysł, spróbuję tego patentu. Mój box jest dosyć wąski i wysoki. Nie wiem czy nie będzie dużych oporów stawiać. Mam cuś takiego Obrazek Najtańszy chyba na rynku.
sdolas
Cromaniak

Postnapisał(a) sdolas » 12.11.2017 21:36

Jak dla mnie luz :wink:
Wejdzie kajak, wiosła, kamizelki, pompki itp wszystko to co dopiero potrzebne w Cro.
Jeszcze się zdziwisz ile miejsca zajmuje to co wymieniłem jak wszystko to załadujesz w jedno miejsce. A już nie wspomnę jak złapiesz bakcyla i dokupisz drugie pływadło :lol:
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 13.11.2017 11:38

Habanero napisał(a):
kondi napisał(a):

No chyba pisaliście o systemach mocujących box do belek. Myślę że ciuchy łatwiej będzie wpasować między takie systemy, a swoje też ważą. No ale mogę się mylić, bo do tej pory tylko sprzęt narciarski w moim boxie woziłem. Jeszcze nie przymierzałem się do załadunku, dlatego napisałem że zastanawiam się.

Czy ładunek w box`ie ma znaczenie? Dla przykładu można załadować do niego śpiwór, a potem luzem kulę do kręgli, zahamować awaryjnie z 50km/h i na masce pojawi się odpowiedź na to pytanie ;) Oczywiście to przykład skrajny. Na dach warto więc wrzucić właśnie ciuchy lub inne miękkie rzeczy. Łatwo nimi wypełnić box w ten sposób, żeby rzeczy nie majtały się w środku. I nie należy przesadzać z wagą. Wystarczy popatrzeć na testy i zobaczyć jak niektóre box`y tańcują na dachu podczas szybkiej zmiany kierunku.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2017 20:36

kondi napisał(a):

U mnie ma to znaczenie bo box ma otwory w podłodze (wentylacja?).
C prawda są zaklejone ale to tylko naklejka...no chyba, że pianką to walnę. :wink:
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 14.11.2017 10:17

Vjetar napisał(a):
U mnie ma to znaczenie bo box ma otwory w podłodze (wentylacja?).
C prawda są zaklejone ale to tylko naklejka...no chyba, że pianką to walnę. :wink:

Myślę, że to odpływ w razie gdyby np. jakiś kamień zrobił kuku w naszym box`ie i zaczęło padać.
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 18.11.2017 15:32

Cze!
Ha Pro nie jest duński tylko holenderski.
Otwory w box-ie są aby poprawić wentylacje, ktoś kto cały sezon zimowy ma box na dachu samochodu, i powiedzmy dość rzadko zagląda do tego boxa (z braku czasu sporadycznie jeździ na nartach, ale sprzęt jest w bagazniku/boxie) może być ździwiony wilgocią a nawet pleśnią na skutek np. kondensacji pary wynikającej z różnic teperatur. Otwory jeśli są dobrze umiejscowione nie powinny zasysać wody do środka, a naklejka którą są zaklejone to folia paroprzepuszczalna/kapilarna.
pozdro
fly
p.s. Nasuwa się pytanie dlaczego kajaka w stanie gotowym do użytku nie przewozicie na dachu?
sdolas
Cromaniak

Postnapisał(a) sdolas » 19.11.2017 01:00

fly napisał(a):...
p.s. Nasuwa się pytanie dlaczego kajaka w stanie gotowym do użytku nie przewozicie na dachu?

A wyobrażasz sobie jechać z dmuchańcem na dachu tyle setek kilometrów i z taką prędkością 8O
I do tego mieć jeszcze boxa na dachu :roll:
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 19.11.2017 22:03

sdolas napisał(a):
fly napisał(a):...

A wyobrażasz sobie jechać z dmuchańcem na dachu tyle setek kilometrów i z taką prędkością 8O
I do tego mieć jeszcze boxa na dachu :roll:

No właśnie ?
...miałem ponton kolibri 330 na dachu VW Carawelle przez ponad 700 km.
...zresztą relacja kol.maslinka
kajakiem-dookola-hvaru-t43420-90.html
pozdro
fly
pasztecik
Globtroter

Postnapisał(a) pasztecik » 19.11.2017 23:26

Hej, a czy ktoś używał kufra na hak holowniczy ? Czy jest on ekonomiczniejszy ?
sdolas
Cromaniak

Postnapisał(a) sdolas » 20.11.2017 00:22

fly
Rozumiem że sobie żartujesz... :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kto jeździ z boxem na dachu? - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies