auto_gt napisał(a):sdolas napisał(a):Właśnie podliczyłem majówkowy wypad do Cro pod kątem spalania.
Wychodzi na to że przy jeździe, gdzie się oczywiście da, w granicach 140 km/h różnica jest spora.
Bez boxa auto paliło niecałe 9l/km a z boxem prawie 11l/km.
Dodam że bez boxa było więcej odcinków gdzie dało się jechać sporo więcej niż te 140km/h.
Box Cube 470, z relingami w podłodze boxa, czyli opory teoretycznie niższe niż z belką pod boxem.
Nie wiem już teraz czy pchać się w boxa , raz jechałem z rowerami to żle to pamiętam , długa trasa przecież , a z drugiej strony sprzętu i walizek nie zmieszczę do bagażnika insigni ,a już o parasolach nie wspomnę , tudzież foteliki , stolik, płetwy do snurkowania i inne tam pływadła , wędkę chociaż jedna ... .
Jeśli się zdecyduję to na Motion 800 , jest teraz w promocji dla użytkowników Opla i Onstar już od 1799 zł
Nie chcę nikogo krytykować, ale szczerze mówiąc rozpatrywanie zakupu boxu pod kątem wzrostu zużycia paliwa, to tak jak zastanawianie się czy kupować samochód czy nie, bo w końcu jego eksploatacja kosztuje.
Dopóki nie potrzebowałem więcej miejsca na bagaż o boxie nie myslałem, zawsze jednak wolę spalić litr czy półtora więcej niż płacić za wypożyczenie samochodu na wakacje (160zł więcej na paliwo, a 1600zł za wynajem busa na dwa tygodnie)
Poza tym, jak box przez większość roku jest niepotrzebny to można go szybko zdemontować...