Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kto i gdzie placil karta?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HdoH
Globtroter
kto i gdzie placil karta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) HdoH » 20.05.2005 12:39

Witam
Chcialbym sie dowiedziec, na jakich stacjach benzynowych (GAZ) mozna zaplacic karta i jaka (rodzaj np. Maestro)? tzn. chodzi o wasze doswiadczenia w tym temacie, kto i gdzie dokladnie taka karta placil - jezeli ktos placil karta w jakims sklepie to tez prosze o podanie nazwy i gdzie dany sklep sie znajduje - pozdrawiam 8)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 20.05.2005 17:06

witaj,
płaciliśmy wielokrotnie kartą Maestro (PKO SA) i nigdzie nie było problemu. Dla pewności jeśli bedziecie mieć kartę kredytową to nie powinniście napotkać problemów na większych stacjach lub w mieście
Pozdr
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 20.05.2005 17:12

HdoH napisał(a):Witam
Chcialbym sie dowiedziec, na jakich stacjach benzynowych (GAZ) mozna zaplacic karta i jaka (rodzaj np. Maestro)? tzn. chodzi o wasze doswiadczenia w tym temacie, kto i gdzie dokladnie taka karta placil - jezeli ktos placil karta w jakims sklepie to tez prosze o podanie nazwy i gdzie dany sklep sie znajduje - pozdrawiam 8)

Witaj!!!
Kartami debetowymi (maestro, visa elektron), kredytowymi można płacić praktycznie za paliwo na stacjach INA www.ina.hr lub OMV http://www.omvistrabenz.hr/benz_servisi.htm W większych sklepach też akceptują wszystkie karty kredytowe i debetowe. I z mojego doświadczenia opłaca się płacić kartą np. kredytową (w obrocie bezgotówkowym bez prowizji) w tamtym roku 1 kuna wszła mi po przeliczeni 0,57 złoty. Pozdrawiam JurekG
Ps.
Dobrze jest mieć np. kartę debetową i kredytową. Miałem taki przypadek, że płacąc za przejazd autostradą w Gornja Ploca pan pobierający opłaty włożył w czytnik kartę kredytową Visa Clasic i powiedział, że nie przyjmuje i chciał coś ok 15 euro więc ja wyciągnąłem maestro (karta debetowa) no i czytnik przyjął. więc trzeba być upartym bo próbują wyciągnąć Euro (przeważnie przy powrocie). W Słowacji w Preszowie na stacji paliw Shell zatankowałem paliwo i chciałem zapłacić kartą kredytową ( tak wskazywał na to słup z cenami za paliwo z pokazanymi jakie karty przyjmuja i był tam znak VISY, MasterCart, itp.) facet ze stacji (już po zatankowaniu paliwa) chciał tylko gotówkę, a ja się uparłem, ze nie mam. Wezwał Policję, a ja jestem BARDZO!!!!!!!!!!! uparty i po ich przyjechaniu pokazałem, ze na słupie i drzwiach widnieje nalepka z kartami jakie przyjmują no oczywiście argument podziałał, że jestem też POLICJANTEM z Polski i klijent ze stacji Shell natychmiast przyjął zapłatę kartą. Płać kartą gdzie jest info że przyjmują kartami (nalepki na dzwiach itp.) MIŁEGO wypoczynku.
Ostatnio edytowano 21.05.2005 07:13 przez jurekg, łącznie edytowano 1 raz
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 20.05.2005 18:33

Na stacji w pobliżu Zagrzebia (autostrada kierunek na Węgry) nie chcieli przyjmować kart!
Na stacji sznur samochodów(40 min czekania na zatankowanie) ,większość to turyści już bez kun, a resztę do zapłaty w euro wydawali w kunach ,nie przytocze co ludzie wykrzykiwali w stronę obsługi,sami się domyślacie
Pozdro
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 21.05.2005 06:35

Witam
Jeśli chodzi o płacenie kartami Maestro to nie powinno być problemów. W tamtym roku płaciliśmy za paliwo na Słowacji, w Austrii i Chorwacji (Karlovac zaraz za bramkami po prawej stronie, Trogir).
pozdrawiam
HdoH
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) HdoH » 21.05.2005 09:11

Witam
I dziekuje za pomoc i pozdrawiam
k_stach
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k_stach » 27.05.2005 09:53

[... że płacąc za przejazd autostradą w Gornja Ploca pan pobierający opłaty włożył w czytnik kartę kredytową Visa Clasic i powiedział, że nie przyjmuje i chciał coś ok 15 euro więc ja wyciągnąłem maestro (karta debetowa) no i czytnik przyjął. więc trzeba być upartym bo próbują wyciągnąć Euro (przeważnie przy powrocie). .. ]
Rozumiem , ze w Cro mozna placic za autostrady karta?
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 27.05.2005 11:04

k_stach napisał(a):[... że płacąc za przejazd autostradą w Gornja Ploca pan pobierający opłaty włożył w czytnik kartę kredytową Visa Clasic i powiedział, że nie przyjmuje i chciał coś ok 15 euro więc ja wyciągnąłem maestro (karta debetowa) no i czytnik przyjął. więc trzeba być upartym bo próbują wyciągnąć Euro (przeważnie przy powrocie). .. ]
Rozumiem , ze w Cro mozna placic za autostrady karta?

Witaj!!!!!!!!!!
Oczywiście za autostrady w CRO można płacić kartą kredytową lub debetową ( http://www.hac.hr/ ) więcej na tej stronie plus aktualne ceny za odcinki autostrady. Przelicznik wychodzi ok. 0,57 złoty za 1 kune bo nie ma prowizii w obrocie bezgotówkowym (2004 rok)
Pozdrawiam JurekG
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 27.05.2005 17:07

Zapłaty kartą nie chcieli ode mnie przyjąć na stacji w Mikulovie po lewej stronie jadąc od Brna(twierdził,że karty nie chodzą i wołał o marki,liry,szylingi;myślę,że kombinował) oraz przy autostradzie Ołomuniec - Brno zaraz przed zjazdem na Breclav(chyba Shell-twierdzili,że zamokły linie telefoniczne;może to prawda,od kilku godzin strasznie lało).Innym razem w Ołomuńcu wmawiał mi,że czytnik obsługuje tylko czeskie karty,ale go zmusiłem do spróbowania-druga karta zaskoczyła.W Austrii za słowacką granicą Maestro była "nicht gut:,ale bez problemu przeszła Visa(albo odwrotnie,nie pamiętam).Koło Balatonu raz na stacji MOL nalałem i miałem problem z zapłaceniem,bo,jeżeli można w ogóle zrozumieć Węgra :) ,POS był zepsuty.Tyle się nazbierało przez parę lat,jednak muszę przyznać,że płacę praktycznie wyłącznie kartami.
Remus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 31.05.2005 05:22

Szibenik:
-stacja INA na wylotówce na Split
-supermarket obok w/w stacji

Karlowacz:
-stacja benzynowa( jaka nie pamiętam) zaraz za bramkami autostrady w kierunku na Plitwice

Trogir:
- supermarket

wszystko VISA ELEKTRON
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 31.05.2005 12:49

Czyli generalnie kartami lepiej się opłaca płacić niż kupić w Polsce kuny (obecnie w Katowicach znalazłam tylko w kantorze PZMOT po 0,64 zł) czy euro? Jeszcze jedno pytanko: mam kartę kredytową Visa (wypukła) - czy podpisuje się rachunki tak jak w Polsce, czy też zatwierdza się PIN-em ? M.onika.
asd126
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asd126 » 31.05.2005 17:35

Ja pojechałem z 100 euro, 500zł i dwie karty Maestro (moja) i Visa (dziewczyny) złotówki przywiozłem właściwie w całości, ale nie ma problemu bezpośrednio wymienic złotówek na kuny - ja wymieniałem przed Omisiem. Własciwie kartami płaciłem za wszystko - no problem.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 31.05.2005 18:15

gratkorn napisał(a):Czyli generalnie kartami lepiej się opłaca płacić niż kupić w Polsce kuny (obecnie w Katowicach znalazłam tylko w kantorze PZMOT po 0,64 zł) czy euro? Jeszcze jedno pytanko: mam kartę kredytową Visa (wypukła) - czy podpisuje się rachunki tak jak w Polsce, czy też zatwierdza się PIN-em ? M.onika.

Witaj!!!!!!
Płacąc kartą kredytową lub debetową to tak jak u nas w Polsce zależy od czytnika (terminala-tak chyba to się nazywa) albo wklepujesz pin albo podpisujesz rachunek (bacznie sprawdzając wcześniej kwotę do zapłaty) Czyli krótko mówiąc identycznie posługujesz się kartami jak w Polsce. nawiązując do Twojego pytania o zakup kun - osobiście wybieram z bankomatu w Chorwacji (mam na czarną godzinę 100 Euro) przelicznik w 2004 roku z bankomatu po wypłaceniu 1000 kun wyszedł mi z doliczeniem prowizji coś ok. 60 groszy, a za obrót bezgotówkowy płacąc kartą ok.57 - 58 groszy liczy się dzień zaksięgowania w banku Naszym i zależy od przelicznika międzybankowego. Pozdrawiam JurekG.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 01.06.2005 09:55

Raz jedyny miałem w Chorwacji problem na stacji z gazem w Karlovacu( przy wylocie z miasta w kierunku Plitvic. Ale też nie jestem maniakiem kartowym
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 01.06.2005 12:03

Łukasz napisał(a):Raz jedyny miałem w Chorwacji problem na stacji z gazem w Karlovacu( przy wylocie z miasta w kierunku Plitvic. Ale też nie jestem maniakiem kartowym

Łukasz nie trzeba być "maniakiem kartowym" to jest najwygodniejsza forma płatności i trzeba być sobą na cały praktycznie Świecie tak się prkatykuje płacenie kartą nawet na Ukrainie. Pozdrawiam JurekG
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone