Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kto i gdzie placil karta?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 01.06.2005 12:28

Można by dyskutować. Kartę mam od bardzo dawna (z racji miejsca pracy) i były czasu , ze w wielu sklepach wzbudzałem popłoch. W Polsce płacę wszędzie gdzie się da -w celu odroczenia płatności.
Ale za granicą bywają kłopoty z autoryzacją, czasami niekorzystne różnice kursowe. A do tego w razie jakichś problemów w sklepie trudności komunikacyjne.
A co do tych maniaków to miałem na myśli, tych co właśnie pierwszy raz plastik zobaczyli i udzielają cennych rad, ze zawsze, wzszędzie, najtaniej i najpewniej a kto ma gotówkę ten głupi.
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 01.06.2005 22:50

Ciekawe jak się odbywa płacenie kartą na bramkach, na autostradach ??? Może ktoś ma takie doświadczenie. Przecie autoryzacja trwa, ale kolejka sie robi...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 01.06.2005 22:50

Łukasz napisał(a):Raz jedyny miałem w Chorwacji problem na stacji z gazem w Karlovacu( przy wylocie z miasta w kierunku Plitvic. Ale też nie jestem maniakiem kartowym

W Karlovacu na stacji Petrol są wieczne problemy z płaceniem kartą. W ciągu ostatnich 4 pobytów tankując tam i z powrotem były problemy z terminalem. Oboje z żoną mieliśmy karty maestro. Próbowaliśmy do skutku i udało się :lol: . W tym roku zabieramy 3 rodzaje kart - maestro, visa elektron i mastercard - więc nie powinno być problemu.
Pozdrawiam
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 02.06.2005 06:10

marecki napisał(a):Ciekawe jak się odbywa płacenie kartą na bramkach, na autostradach ??? Może ktoś ma takie doświadczenie. Przecie autoryzacja trwa, ale kolejka sie robi...

Witaj!!!!!
Kartą kredytową lub debetową płacisz za autostrady stając przy bramce (okienku) przy wyjeździe z autostrady włączasz luz hamulec zaciągasz, wysiadasz z samochodu podchodzisz do okienka i dajesz kartę no i już jak wszędzie (w sklepie, stacji paliw....) patrzysz na sumę jaka wypisana jest na pokwitowaniu akceptujesz i po wszystkim. Autoryzacja karty trwa sekundy, a przy wydawaniu gotówki (jeżeli płacisz większym banknotem to też trwa wydawanie reszty) nie mówię już o płaceniu euro, a wydacą tobie w kunach no i jeszcze jak się spieszysz to na następnym postoju doliczysz się, że przepłaciłeś.........
Pozdrawiam JurekG
WASP
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WASP » 30.08.2005 09:04

Zawsze gdzie tylko jest naklejka lub info ze mozna płacić kartą robie to i nigdy nie miałem z tym problemów . Owszem bywa czasem ze trzeba troche poczekać na autoryzację transakcji ale bez przesady nie trwa to tak długo by był to problem . Uważam ze jest to bardzo zdrowy - rozsądny i praktyczny srodek płatności i bez znaczenia jest to czy zapłace gotówką czy kartą i bank to rozliczy gdziekolwiek w swiecie dokonam transakcji . Nigdy nie miałem w rozliczenaich zapłaty karta jakiś wywindowanych cen kursowych owszem nie powiem ze jest jakaś minimalna róznica gdy ktos okazyjnie nabywa w kantorze walute ale bez przesady naprawde polecam płatności kartami choćby z praktycznych wzgledów
socki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) socki » 31.08.2005 20:18

Witam!
Płaciłem kartą jak była okazja. MOL przed Miszkolcem za autostradę, nad Balatonem za obiad, Tommy i Ribola (supermarkecie) w Trogirze. motel
Przewaznie miałem małą sumkę, w razie czego. Jak nie miałem to pytałem przed zakupem czy można płacić akurat moją kartą (visa electron).
W BiH na stacji benzynowej nie przyjmowali, ale nocą nie chciało mi sie szukać, z pewnością można znaleźć. Zapłaciłem w Euro.
Cro i Słowacja - Presov - za paliwo płaciłem kartą bez problemów.
Plitwice - też można zapłacić kartą. Kurs przeliczenia bardzo dobry <jak wyzej>
POZDRAWIAM! :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

kto i gdzie placil karta? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone