Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto był ??Omiś, Brela czy Makarska ? Możecie coś polecić ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eska » 23.07.2005 21:07

Cześć, wybieram się z żona i 2 dzieci 20.08 do Chorwacji. Mam prośbe o doradzenie gdzie szukac apartamentu, w Omiśu, Breli czy Makarskiej, chodzi mi głównie o klimat miejscowości i o plaże, w miare piaszczysto-żwirowe dla dzieci, takie , żeby można cos było zobaczyc nurkując, bo pewnie przy tej piaszczystej w Omisiu nic nie widać w wodzie. No i z choć troche urozmaicona linia brzegowa, nie musi być w centrum, spacery bardzo wskazane :)))
Jeśli ktoś był to proszę o info. Wszyskie miejscowości kuszą bardzo i mam zgryza niezłego zgryza....:)

Pozdrawiam
Eska
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 24.07.2005 08:38

Ja zachęcam do odwiedzenia Breli, bo z tych trzech miejscowości to najodpowiedniesze miesjce dla rodzin z małymi dziećmi. Bardzo dużo licznych, uroczych plaż. Niezbyt tłoczno. Bardzo ładna kilkukilometrowa promenada łącząca wszystkie dzielnice Breli.
Wiele informacji zawarłem w moim temacie, po powrocie z Breli. Więc gorąco zachęcam do lektury.

forum/viewtopic.php?t=7945&start=0

pozdrowienia
Eska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eska » 24.07.2005 09:27

Wielkie dzięki za podpowiedz, Twoja wypowiedz juz czytałem wcześniej przynajmniej 2 razy :) i chyba padło na Brelę.
Jeszcze tylko jak mozesz to napisz jaka część jest najatrakcyjniejsza a gdzie nalezy unikać i nie rezerwować noclegów, bo np są dyskoteki i jest za głosno.
Aha i czy na Brać-Bol, Hwar-Hvar i Korczulę kursuje cos z Brei czy trzeba jechać do Splitu lub Makarskiej i czy trzeba brać samochód zeby sie dostać do tych miejscowości czy jest tam na miejscu spoko dowóz ??

Serdeczne dzięki za podpowiedzi raz jeszcze.
eska
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 24.07.2005 09:42

Ja polecam Omis.Mi bardzo się podobał.Poza plażą miejską jadąc w stronę Makarskiej jest tam dużo fajnych małych plaż.
Więcej o Omisie i Breli tu

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8094
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 24.07.2005 09:49

w Breli nie ma dyskotek (przynajmniej ja o takiej nie słyszałem), od czasu do czasu w niektórych knajpkach jest puszczana głośniej muzyką, lub gra jakaś kapela zabawiająca gości.
Oczywiście najwięcej ludzi spotkasz w centrum, gdzie jest najwięcej barów i restauracji.
Zasada w Breli jest mniej wiecej taka, im bardziej na zachód,tym mniej ludzi na plażach i w barach (mapkę Breli znajdziesz w moim temacie).

Z wymienionych przez Ciebie miejsc, z Breli można się dostać na Bol statkiem wyciekczkowym (który płynie rownież na Hvar, ale tylko do Jelsy - pięknego, spokojnego miasteczka). W okresie, podczas którego przebywałem nie byłą organizowana żadna wycieczka do Hvaru, jak i do Korculi. Choć do tej drugiej widziałem na jednym z szyldów reklamowych, że również czasami są organizowane rejsy, ale nie dopytałem się.

Z Makarskiej płynie do Sumartina na wyspie Brac 5 razy dziennie prom (o ile mnie pamięć nie myli to pierwsze o 7.30 i 10.30) , trzeba byc odpowiednio wczesniej, bo chętnych jest zawsze sporo.
Eska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eska » 24.07.2005 11:21

Dzięki za podpowiedzi, wysłałem juz zapytania o app do kilku miejsc w Breli, m.in. do tego gospodarza u którego spałeś Gregor .
Myśle ,ze plaże w Breli będą lepsze dla dzieci bo bardziej urozmaicone, patrząc pod katem nurkowania w masce, Omiś jest piaszczysty i chyba mniej atrakcyjny pod kątem nurkowania dla dzieciaków. No i ta promenada to tez duzy plus...:)))

Wieeelkie dzieki za full info.
eska
bea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bea » 14.08.2005 20:09

jeśli ie jest za późno.
W Omis'u byłem z żoną, kolegą i 2 dzieci przez 2 tyg (9-22 lipca). Dokładnie była to Nemira (jakby dzielnica Omis'a - 2 km od centrum). kwatera była 3 osobowa i rozkładane łóżko w kuchni - wyszło 28 EURO za 5 osób. Może teraz Ivan ma taniej - cennik wisiał na drzwiach ale myślę, że cena się zmieniała znacząco od września. Jako punkt wypadowy bya super np.: promem na Brac (pustelnia Blaca, palża Złoty róg), Split, Dubrownik itp. Plaża dla dzieci OK, kamienista z łagodnym zejściem. Idąc w lewo (ciężko się idzie ) jeszcze pięknijesza plaża z prysznicem itp. - można tam dojechać ale 10kn za wjazd a dojście darmowe.
Na razie wystarczy. Jeśli te informacje są nie wystarczające pytaj.
pozdrwaiam,
Robert

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone