Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.12.2003 13:51

No Pluton to już skrajny obiektywizm ale innym filmom też nic nie brakuje.
Herman Kruger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman Kruger » 16.12.2003 15:49

Łukasz napisał(a):Stone i obiektywizm ?

Nie wiem czy już oglądaliście film "Pan i władca ...", jeśli tak to może zwróciliście uwagę na to w jaki świetle był przedstawiony Napoleon (najeźdźca) a w jakim my Polacy go znamy (wyzwoliciel).

Jak już wcześniej pisałem historię piszą zwyciężcy.

Obiektywizm jest więc pojąciem relatywnym, że lepiej się nad nim nie zastanawiajmy.

Pozdrawiam
Kitora
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitora » 19.12.2003 17:30

"Ziemia niczyja" spłaszcza na pewno obraz wojny na terenach byłej Jugosławii - konretnie w BiH ale zakończenie mi się podobało pod tym względem , iż Bośniak leżący na minie symbolizował całą tę wojnę a także obeną sytuację w Bośni . Został sam , nie może się ruszyć , żadnej pomocy i w każdej chwili grozi katastrofa . Jeżeli chodzi o filmy ( choć temat dotyczy książek ) dość dobry był film pt. "Aleja snajperów" kładący szczególny nacisk na postawę mediów w czasie wojny. Tak jak w "Ziemi niczyjej" najważniejszym jest sprzedanie dobrego sensacyjnego materiału bo cóż innego można zrobić . Wojna ta do dzisiaj jest dla mnie totalną zagadką .
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.12.2003 01:00

Kitora, ten co zostal na minie bil chorwat, jego kumpel ten chudi bil Bosniak...ale mniejsza o to...
jezeli sie kiedisz spotkamy, pod reka bendziemy mialy dwie pol-litrowki, kilka kolorowich mazakow, wieksza mape Europi lub kilka wielkich papierow i cala nocke wolna to ci chentnie zilustruje situacje i chistorije na tych terenach w ostatnich kilku set lat lub skrucana wersije ostatnich 12 lat. :wink:
marcin80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin80 » 20.12.2003 12:58

Leon A czy mozna do tego spotkania sie dolaczyc? (oczywiscie z pol litrowka pod reka) :)
Kitora
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitora » 20.12.2003 14:11

Dzięki Leon - bo jak mawiają Rosjanie "bez wodki nie rabieriosz".
Chetnie posłuchałbym jak Ty to wszystko widziesz jako osoba będaca na miejscu . W Chorawacji byłym w tym i poprzednim roku tak , że spotkanie w przyszłości jest możliwe .Moj mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2003 16:21

marcin80 napisał(a):Leon A czy mozna do tego spotkania sie dolaczyc? (oczywiscie z pol litrowka pod reka) :)

Ja też bym się pisał na takie spotkanie "historyczne" (flaszeczka się oczywiście znajdzie) :lol:
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 20.12.2003 16:46

Pod wódeczkę musi być też zakąska :lol: (może być nawet kaszanka na cebulce o której marzy Leon)
Kitora
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitora » 20.12.2003 16:53

Myślę , że na jednym wieczorze ciężko byłoby temat zakończyć a tym samym na tej flaszeczce. My wódeczkę Leon rakijkę - narodowe przysmaki do zakąszania .
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.12.2003 22:35

..nie nie Kitora, ja wodeczke , a wy rakije...jednak nie za wiele...bo alkochol szkody zdrowiu
Kitora
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kitora » 21.12.2003 23:07

do Leona - Wracając do tematu mam pytanie do Ciebie Leonie jak wygląda sytuacja w Chorwacji pod wzgledem publikacji książkowych na temat "domovinskiego ratu" i wojny w Bośni . Czy pojawiają się nowe publikacje a także czy powstają filmy na ten temat ?
marcin80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin80 » 22.12.2003 00:55

To w takim razie moze to spotkanko zrobimy we Wroclawiu czy czekamy na wakacje aby spotkac sie w Splicie ? :)
POzdrawiam
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 25.12.2003 22:18

Sokrates napisał(a):Ostatnio "przerabiam" książke Marka Waldenberga "Rozpad Jugosławii", wydana w tym roku. Ma ona charakter pracy naukowej (autor jest profesorem UJ) i na pewno szokuje. Jest pozycją przede wszystkim dla tych, którzy za wszystko winią Serbów co nie znaczy, że autor nie jest obiektywny (lub nie stara się taki być). Sam muszę przyznać, że mam mieszane uczucia kiedy ją czytam, zwłaszcza gdy przypominam sobie rozmowy z Chorwatami, u których się kwaterowałem.
Polecam tym, którzy chcą spojrzeć na to wszystko z innej strony i powtórzę za Rafim: oby nigdy więcej.

To znakomita książka, również gorąco polecam
Pozdrawiam
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 16.02.2004 11:22

W merlinie nie ma obecnie książki Waldenberga, może wiecie gdzie ją można nabyć ??
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 16.02.2004 11:50

|Jeszcze jeden film przewinął się przez nasze TV ekrany. dotyczył jednostki angielskiej w ramach ONZ i sprzeciwu żołnierzy wobec niemożności działania. Okrucieństwo tej wojny b. sugestywnie zobrazowane. Czy ktoś to widział , nie pamiętam niestety tytułu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne