Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak
"Ziemia niczyja"

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 28.11.2003 19:51

"Ziemia niczyja" D.Tanovicia:
w tą sobotę w CANAL+(zdobył oskara).
Czy ktoś z Was to oglądał?

Nie mam kanału i nie zobaczę tego filmu.
Proszę o kilka słów lub komentarz.

Pozdrawiam
marcin80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin80 » 28.11.2003 20:18

Co do filmu Ziemia Niczyja to polecam! Film o trojce ludzi dwoch bosniakow i jednym serbie ktorzy uwiezieni sa w pasie ziemi niczyjej.
Osmieszono w nim role ONZ, a szczegolnie generalow na najwyzszych stopniach. Jezeli rzeczywiscie tak tam postepowali to byla pelna kompromitacja ONZ-u. Film naprawde dobry, dajacy sporo do myslenia
Jak masz mozliwosc to obejrzyj go
Pozdrawiam Marcin
Leon2

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon2 » 28.11.2003 23:57

Witam, tez oglandale film i uwarzam ze jako film jest dobrze zrobiony. Ale jest tez wiele zeczy ktore mi sie w nim nie podobale. Bezsens wojni jest pokazani nie tak jak trzeba. Film jest zrobioni komercijnie w stylu czarnej komedii jak film Amerikanski dla wszistkich. Dla poprawienia powiszego kometarza wiprostuje bo bilo ze w filmie bil Serb ten w mundurze, Bosniak ten chudi w ciwile i Chorwat ten co zostal na minie. Pokazan jest tam front gdzie chorwaci razem z muzlimanamy (bosniak) walczili ze Serbami. Tez nie jest przipadkowo ze Serb mial mundur, cel bil taki ze bi pokazac ze na tej wojni Armia Jugoslawi bila po stronie Serbow bo sie skladala z samych Serbow. ONZ zeczewiscie wiglandal tak jak bilo pokazane. Mali zolnieze chciali pomagac i mala czensc ich bila sklona pomagac poszkodowanim. Niestety wiele z zolnierzi ONZ bilo tam tylko dla zarobku. Kuzin moj zginol razem z jego dowudca tez zabiti przez Serbow w czasie zawieszenia broni w czasie negocjaci roszezenia zoni demilitaniej (odalania frontow) nieuzbrojony na oczach kontingentu "niebieskich chelmow" zolnierzi z Kenii i Malezii. Okazalo sie puzniej ze ci samy zolnierzi spzedawali Serbom ale i nieuczciwim Chorwatom swoje samochodi terenowe Land Rower oraz mieszkalne konteneri. Za oplate przezucali uchodcow z jednej stroni na druga. Chandel papierosy dla Serbow amunicja dla chorwatow i wiele innich. Niema sie co dziwic sily ONZ interes taki prowadza od lat na wszistkich wojnach ale szkoda mi ze kuzin zginal tak glupie i ze wogule zginol jak i tysienci innich Bogu ducha winich osob.
Natasza
literatura

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natasza » 01.12.2003 09:10

Sokrates napisał(a):Ostatnio "przerabiam" książke Marka Waldenberga "Rozpad Jugosławii", wydana w tym roku. Ma ona charakter pracy naukowej (autor jest profesorem UJ) i na pewno szokuje. Jest pozycją przede wszystkim dla tych, którzy za wszystko winią Serbów co nie znaczy, że autor nie jest obiektywny (lub nie stara się taki być). Sam muszę przyznać, że mam mieszane uczucia kiedy ją czytam, zwłaszcza gdy przypominam sobie rozmowy z Chorwatami, u których się kwaterowałem.
Polecam tym, którzy chcą spojrzeć na to wszystko z innej strony i powtórzę za Rafim: oby nigdy więcej.

Mam podobne odczucia. Przeczytałam tą książkę i mam mieszane uczucia, znalam tylko opinie Chorwatow, a szczegolnie mojej przyjacolki Chorwatki. Pomimo iz mam wielu przyjacol wsrod Chorwatow, uwazam ze obie strony zawinily ( nie w rownym stopniu) ale Chorwaci tez nie byli bez winy, szczegolnie w stosunku do Serbskich cywilow...
Bośniacy rowniez..., przceczytajcie ta ksiazke koniecznie, aby miec porownanie. lijep pozdav
Bartman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartman » 02.12.2003 14:50

a to ja napisał(a):Jeszcze słowo o filmie "Wybawca"

Specjalnie przeczytałam CAŁĄ "listę płac" ukazującą się jak po każdym innym filmie (czyli...nazwiska tych, którzy ustawili się do kasy po kasę za ten film).

Byłam ciekawa, KTO pomagał Amerykanom w nakręceniu tego obrazu.
Ponieważ nazwiska nic mi nie mówiły (poza D.Quaidem i Nasstasją Kinski - no właśnie! TO NIE BYŁA NASSTASJA !!!) - wyszukałam m.in. napisy:
"Beograd" oraz "Serbia".
I wszystko jasne...

Po tym filmie naszła mnie jedna myśl, że zarówno Serbowie jak i Chorwaci mają nierówno pod sufitem (jak można likwidować niwinnych cywilów uderzeniem młota czy maczugi, jeśli i tak ma się ich rozstrzelać) i wydaje mi się, że są to narody o bardzo wybuchowej i agresywnej naturze. Mogą o tym świadczyć zaobserwowane przeze mnie niespodziewane wybuchy złości co niektórych handlowców, sklepikarzy, kapitanów statków itd. (po tym filmie myślę, że to właśnie tacy ludzie mordowali w czasie wojny).
PS. Fajnie się jechało przez BiH na wakacje, i fajne wydawały się te flagi chorwackie w niektórych bośniackich miejscowościach. Teraz już nie są takie cacy ....

Pozdrawiam,
Bartek
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.12.2003 15:46

A skąd wiesz jak to wygląda na innych wojnach i skad wiesz jak byś się zachował w podobnej sytuacji ? (na tyle sie znamy na ile nas sprawdzono).
Dodatkowo każda wojna domowa charakteryzuje się większym okrucieństwem niż ze zwykłym wrogiem.
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 02.12.2003 16:14

Leon Mówisz że ci żołnierze Onz byli z Keni i Malezji - wcale sie nie dziwie że się tak zachowywali, oni pewnie byli pierwszy raz w Europie.A Malezjia ma jeden z najwiekszych współczynników korupcji na świecie.
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 02.12.2003 17:36

Łukasz napisał(a):A skąd wiesz jak to wygląda na innych wojnach i skad wiesz jak byś się zachował w podobnej sytuacji ? (na tyle sie znamy na ile nas sprawdzono).
Dodatkowo każda wojna domowa charakteryzuje się większym okrucieństwem niż ze zwykłym wrogiem.

To jest okrutne,ale muszę w 100% zgodzić się z Łukaszem.U wielu ludzi taka sytuacja wyzwala niespotykane wcześniej zachowania.Oby nas nie spotkał taki sprawdzian....(i innych oczywiście też)
Bartman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartman » 08.12.2003 11:30

Łukasz napisał(a):A skąd wiesz jak to wygląda na innych wojnach i skad wiesz jak byś się zachował w podobnej sytuacji ? (na tyle sie znamy na ile nas sprawdzono).

Nie piszemy o gdybaniu tylko o faktach, przyjmując że ten film takowe przedstawiał !!!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 08.12.2003 21:51

Bartman tak jest w Den Haag za zbrodnie na terenie bilej Jugoslawii siedzi najwiencej chalaszliwich sklepikarzow, chandlowcow i kapitanow statkow "Mogą o tym świadczyć zaobserwowane przeze mnie niespodziewane wybuchy złości co niektórych handlowców, sklepikarzy, kapitanów statków itd. (po tym filmie myślę, że to właśnie tacy ludzie mordowali w czasie wojny). " Jezeli wierzisz filmom to czy sie zgodzisz z opinijom amerikanow (ktorzi to tak prestawiaja we filmach) ze wszisci Polaci sa antisemitami i ze Enigme odkril Anglik a o polakach nie powiedzieli ni slowa ?
Tutejsza wojna bila okrutna i nikomu jej nie zicze. Przikro o tym pisac ale teras podruzujanc po Bosni czuje sie bardziej bezpiecznie niz podruzujanc po Polsce. Smutne jest ze w tych czasach jakisz chory reziser glodni krwawich scen ktorimy zaskoczi publicznosc pisze chistorije i wytwarza obraz o calich narodach.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.12.2003 08:38

Chyba mnie nie zrozumialeś. Ja też mówię o faktach. Po prostu jakbyś chciał oceniać naród po tym , że w czasie wojny mordowano ludzi ze szczególnym okrucieństwem to nie znajdziesz żadnego, który można by pozytywnie ocenić. Po prostu taki sposób rozumowania jest bez sensu. Jak chcemy by takie rzeczy się nie zdarzały to trzeba zrobić wszystko by nie było wojen. A moim zdaniem najlepiej to osiągnąć tępiąc polityków, którzy chcą na fali nacjonalistycznej zdobyć władzę oraz pacyfistów, którzy zawsze ułatwiają wybuch każdej wojny.
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 09.12.2003 18:44

Udało mi się obejrzeć ten film. I rzeczywiscie był wprost beznadziejny, niech amerykanie lepiej krecą filmy w stylu terminator itd. bo o historii Europy nie maja zielonego pojęcia
Herman Kruger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman Kruger » 10.12.2003 11:59

artur napisał(a):Udało mi się obejrzeć ten film. I rzeczywiscie był wprost beznadziejny, niech amerykanie lepiej krecą filmy w stylu terminator itd. bo o historii Europy nie maja zielonego pojęcia

Wiedza Amerykanów jest rzeczywiście nikła, wystarczy wspomnieć kilka piosenkarek, Whitney Houston do Sopotu przyjechała w futrze (sierpień), Marayah Karey myślała że w Polsce żyją białe niedźwiedzie i nie przyjechała w ogóle - i chwała jej za to.

Niewiele filmów amerykańskich może poszczycić się rzetelnym przedstawianiem historii, jeśli nie wiadomo o co chodzi to codzi o pieniądze. Hollywood to komercja w 100%, więc nie oczekujmy czegoś więcej.
Jedynie tacy twórcy jak Oliwer Stone, Scorsese tudzież twórcy niezależni mogą pozwolić sobie na obiektywizm.

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.12.2003 12:39

Stone i obiektywizm ?
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 10.12.2003 12:53

Łukasz napisał(a):Stone i obiektywizm ?
Jasne,zwłaszcza"Pluton" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne