"Ziemia niczyja" D.Tanovicia:
w tą sobotę w CANAL+(zdobył oskara).
Czy ktoś z Was to oglądał?
Nie mam kanału i nie zobaczę tego filmu.
Proszę o kilka słów lub komentarz.
Pozdrawiam
Sokrates napisał(a):Ostatnio "przerabiam" książke Marka Waldenberga "Rozpad Jugosławii", wydana w tym roku. Ma ona charakter pracy naukowej (autor jest profesorem UJ) i na pewno szokuje. Jest pozycją przede wszystkim dla tych, którzy za wszystko winią Serbów co nie znaczy, że autor nie jest obiektywny (lub nie stara się taki być). Sam muszę przyznać, że mam mieszane uczucia kiedy ją czytam, zwłaszcza gdy przypominam sobie rozmowy z Chorwatami, u których się kwaterowałem.
Polecam tym, którzy chcą spojrzeć na to wszystko z innej strony i powtórzę za Rafim: oby nigdy więcej.
a to ja napisał(a):Jeszcze słowo o filmie "Wybawca"
Specjalnie przeczytałam CAŁĄ "listę płac" ukazującą się jak po każdym innym filmie (czyli...nazwiska tych, którzy ustawili się do kasy po kasę za ten film).
Byłam ciekawa, KTO pomagał Amerykanom w nakręceniu tego obrazu.
Ponieważ nazwiska nic mi nie mówiły (poza D.Quaidem i Nasstasją Kinski - no właśnie! TO NIE BYŁA NASSTASJA !!!) - wyszukałam m.in. napisy:
"Beograd" oraz "Serbia".
I wszystko jasne...
Łukasz napisał(a):A skąd wiesz jak to wygląda na innych wojnach i skad wiesz jak byś się zachował w podobnej sytuacji ? (na tyle sie znamy na ile nas sprawdzono).
Dodatkowo każda wojna domowa charakteryzuje się większym okrucieństwem niż ze zwykłym wrogiem.
Łukasz napisał(a):A skąd wiesz jak to wygląda na innych wojnach i skad wiesz jak byś się zachował w podobnej sytuacji ? (na tyle sie znamy na ile nas sprawdzono).
Dodatkowo każda wojna domowa charakteryzuje się większym okrucieństwem niż ze zwykłym wrogiem.
artur napisał(a):Udało mi się obejrzeć ten film. I rzeczywiscie był wprost beznadziejny, niech amerykanie lepiej krecą filmy w stylu terminator itd. bo o historii Europy nie maja zielonego pojęcia
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne