Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 13.06.2004 22:56

SNIPER napisał(a):
Na tej trasie Ciebie Volumen będą chronić Francuzi (nie daj Boże Holendrzy :cry: ).
Mnie Bush-mani (daj Boże) :P
I jak się czujesz?
Denerwujesz się? :wink:
Ja śpię spokojnie (za kółkiem) 8O
8)

Jak żabojady - to się denerwuję :D
Jak GROM - to nie :D
bush-meni do buszu :!: :!: :!:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2004 23:04

Wybacz Volumenie ale spekulowanie że USA będą przywracać demokrację na Węgrzech, Słowacji, w Czechach itd to nie są fakty a tylko spekulacje, więc jeśli zarzucasz mi brak znajomości faktów to proszę;
Pamiętam 1917, pamiętam 1944, pamiętam Plan Marschala, pamiętam Koreę, Wietnam, Afganistan, Irak, Chorwację (1992-95), BiH (Dayton), Kosovo (1995) i inne smutne miejsca gdzie trzeba było pogonić jak nie Czerwonych to innych kutasów. A przede wszystkim pamiętam pomoc w latach 80-tych dla POLAKÓW (nie dla PRL-u :!: )
A Ty tego nie pamiętasz?

P.S.
Nie wiem jak ty ale ja i moja rodzina na USA jeszcze się nie zawiodła.
Nie przypominam sobie aby w wyniku działań USA nasz kraj kiedykolwiek stracił, a ty znasz taką sytuację??? To powiedz gdzie to było bo jestem ciekawy. Powiesz?
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 13.06.2004 23:04

volumen napisał(a):bush-meni do buszu :!: :!: :!:

A jest tam jakaś ropka :?: :wink:

No nie można być minimalistą i podejrzewać ich tylko o takie niecne zamiary :?
Przecie zawsze nam d... ratowali.
Z nimi jeszcze nie wojowaliśmy :P
8)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 13.06.2004 23:08

SNIPER napisał(a):
volumen napisał(a):bush-meni do buszu :!: :!: :!:

A jest tam jakaś ropka :?: :wink:

No nie można być minimalistą i podejrzewać ich tylko o takie niecne zamiary :?
Przecie zawsze nam d... ratowali.
Z nimi jeszcze nie wojowaliśmy :P
8)

To co nam szkodzi. Wypowiedzmy im :D Raz, dwa nas załatwią, mają wprawę :D
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 13.06.2004 23:13

volumen napisał(a):... Raz, dwa nas załatwią, mają wprawę :D

O.K.
Chociaż jeszcze nie nauczyłem się poddawać :?

Wolę sam się załatwić...kibelek mam niedaleczko 8O
Do jutra będę załatwiony :P
Znikam :papa:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 13.06.2004 23:23

niezawodny napisał(a):Wybacz Volumenie ale spekulowanie że USA będą przywracać demokrację na Węgrzech, Słowacji, w Czechach itd to nie są fakty a tylko spekulacje, więc jeśli zarzucasz mi brak znajomości faktów to proszę;
Pamiętam 1917, pamiętam 1944, pamiętam Plan Marschala, pamiętam Koreę, Wietnam, Afganistan, Irak, Chorwację (1992-95), BiH (Dayton), Kosovo (1995) i inne smutne miejsca gdzie trzeba było pogonić jak nie Czerwonych to innych kutasów. A przede wszystkim pamiętam pomoc w latach 80-tych dla POLAKÓW (nie dla PRL-u :!: )
A Ty tego nie pamiętasz?

P.S.
Nie wiem jak ty ale ja i moja rodzina na USA jeszcze się nie zawiodła.
Nie przypominam sobie aby w wyniku działań USA nasz kraj kiedykolwiek stracił, a ty znasz taką sytuację??? To powiedz gdzie to było bo jestem ciekawy. Powiesz?

Ty naprawdę nie czytasz moich odpowiedzi, tylko wciąż piszesz i piszesz. Napisałem (i to dwukrotnie), że nie akaceptuję awanturniczej polityki "prezydenta" Busha. Wszelkie załugi USA w latach minionych szanuję i mam dla nich wielkie serce.
Odkąd upadł komunizm, Sowiety wycofały się z wyścigu zbrojeń USA jest jedynym mocarstwem na świecie. To wielka odpowiedzialność przed ludzkością. Choć nie lubię tego określenia, są tzw. żandarmem świata. Tyle, że ta rola jest coraz częściej wypatrzana. Inwazja na Irak wg mnie dała niebezpieczny precedens. Mówiąc kolokwialnie: czy chcieliście czy nie i tak to zrobimy i możecie nam skoczyć. Przy okazji poznali słabość świata, więc teraz mogą sobie zaprowadzać demokrację gdzie chcą i kiedy chcą.

P.S.
Przywracanie demokracji na Słowacji, Węgrzech czy Chorwacji nie bylo spekulacją. To był żart, choć przyznam, że dość ponury.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 14.06.2004 08:27

niezawodny napisał(a):Nie wiem jak ty ale ja i moja rodzina na USA jeszcze się nie zawiodła.

Tak, znam. Jałta.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 14.06.2004 10:22

Ja ze swej strony kończę tą dyskusję. Z kilku powodów.
Po pierwsze, najważniejsze - to jest forum o Chorwacji, a nie o USA.
Po drugie, równie ważne - wzajemne przekonywanie się w sytuacji, gdzie każdy okopał się w swoim ostatnim szańcu doprowadzi jedynie do tego, iż zostaniemy wrogami. A to mi nie odpowiada.
Po trzecie - dyskusja z tematu indywidualnych odczuć przerodziła się w pokaz ze znajomości faktów. Historia to mój zawód, istnieje więc niewielkie prawdopodobieństwo, że mogę znać o ten jeden fakt za dużo, więc, jak mawiał mój profesor z historii najnowszej - jak ci nie płacą to się nie wymądrzaj, wycofuję się z dyskusji.
Po czwarte - dziś jadłem śniadanie w McDonald, więc niejako stałem się kolaborantem, przez co spada wiarygodność moich opinii. ;-)
Po piąte, ostatnie - coś tak czuję, że obiecane piwo na krakowskim rynku staje się coraz bardziej wirtualne. Ja jednak mam ochotę na to, jak najbardziej prawdziwe. ;-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2004 12:17

volumen napisał(a):
niezawodny napisał(a):Nie wiem jak ty ale ja i moja rodzina na USA jeszcze się nie zawiodła.

Tak, znam. Jałta.

Jałta leży w Rosji a Stalin nie miał obywatelstwa USA.
Jak rozumiem masz pretensje do USA że nie zaprowadziła wtedy demokracji w Polsce...???? Czyli jak zaprowadzają demokrację to źle,
a jak nie zaprowadzają też źle...trzeba by się na coś zdecydować kolego.

A czerwoną zarazę zastąpiła ta zielona z pod znaku półksiężyca...
Ricambi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ricambi » 14.06.2004 13:23

niezawodny napisał(a):
volumen napisał(a):

Tak, znam. Jałta.

Jałta leży w Rosji a Stalin nie miał obywatelstwa USA.
Jak rozumiem masz pretensje do USA że nie zaprowadziła wtedy demokracji w Polsce...???? Czyli jak zaprowadzają demokrację to źle,
a jak nie zaprowadzają też źle...trzeba by się na coś zdecydować kolego.

A czerwoną zarazę zastąpiła ta zielona z pod znaku półksiężyca...

Litości!!! Bo oplułem monitor ze śmiechu.
Ale poważnie. Po pierwsze witam pierwszy raz na forum. Po drugie. Bez urazy kolego, ale poza Stalinem to w Jałcie byli jeszcze amerykanie i brytyjczycy. Każde dziecko w podstawówce wie, jak to Zachód sprzedał Stalinowi Europę Wschodnią. Więc albo tego nie wiesz, albo manipulujesz faktami. No i jeszcze ta "tolerancja". W obu przypadkach ździebko się kompromitujesz. Tak wogóle to cała dyskusja jest bezsensowana, kompromitująca i powinna być stąd usunięta, bo nie na temat. Szukam informacji o Chorwacji, a tu paru gości sprzecza się czy USA jest cacy czy be. A kogo to obchodzi? Każdy już dawno ma na ten temat swoje zdanie i pisanie peanów na ich cześć (lub przeciw nim) nic nie zmieni. Chyba, że macie płacone od każdego postu.
I teraz pewnie mnie się też dostanie :D
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 14.06.2004 13:44

Ricambi napisał(a):...I teraz pewnie mnie się też dostanie :D

Cześć Ricambiess :lol:
Starym bywalcom tu nie dokładają, zresztą nowym też :wink:
8)
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 14.06.2004 16:39

Wracając do tematu -
SNIPER napisał(a):Patrzyli jak europka sobie radzi, z "tym" problemem...
Patrzyli czy czegoś się europka nauczyła...
Patrzyli jak Francja robi loda Milosevicowi...
Zrozumieli, że europka się niczego nie nauczyła...
I przestali patrzeć :!:
I pokazali europce jak powinien wyglądać nowy D-day.
Tym razem 0 strat!
I zaprowadzili porządek, jak na żandarma przystało.
I niech będzie ten porządek.
Ufff...
8)

- nie tylko patrzyli.
Początkowo byli jakby zajęci czym innym (Bliski Wschód, ZSRR, etc.), bałkańskiej plątaniny politycznej nie rozumieli. Gdy 21.06.1991 r. na jeden dzień przyjechał do Belgradu Baker (sekretarz stanu USA), po rozmowach z przywódcami Serbii, Chorwacji i Bośni narzekał, że nie mogą wydostać się z piętnastego wieku. Eksperci amerykańscy twierdzili, iż nie leży w interesie USA angażowanie się w awanturę na Bałkanach, zdanie to podzielał prezydent Bush. Nastawienie St. Zj. zmieniło się wraz z objęciem urzędu przez Clintona. Mimo obowiązującego embarga Amerykanie stali się, głównym obok Niemiec, dostawcą broni i technologii wojskowych dla Chorwacji (według tygodnika Globus wydatki Chorwacji na zbrojenia sięgały 5 mld dol USA), za pośrednictwem firmy Military Professional Resoources Inc. wysłano tam również emerytowanych oficerów ameryk., którzy wspierali reorganizację armii chorwackiej. Wspierano również - choć w dużo mniejszym zakresie - Muzułmanów w Bośni. Do czego miały prowadzić te działania wobec trwającego równolegle procesu dozbrajania Serbów przez Rosję (ta nie przyłączyła się do embarga), nie trudno było przewidzieć.
Już w sierpniu 1991 r. S. Mesić zwrócił się do Rady Bezpieczeństwa ONZ o pomoc sił pokojowych. Kontyngent UNPROFOR wysłano w styczniu 1992 r., równocześnie wynegocjowano zawieszenie broni (Vance), do tego czasu Serbowie zdążyli zagarnąć prawie 1/3 terytorium Chorwacji. Liczba żołnierzy ONZ i ich uzbrojenie było kpiną z polityczno - wojennych realiów. Dobitnie wykazały to wydarzenia w Bośni, gdy "błękitne hełmy" ukrywały się w bazach, a nierzadko słyżyły Serbom za zakładników, nie potrafiły również zapobiec dalszym walkom w Chorwacji.
Podsumowując - USA rzeczywiście patrzyły. Do lutego 1994 r. patrzyły na rzeź, ale nie były biernym obserwatorem ... . Gdy przestały patrzeć i podjęły działanie, na najlepsze rozwiązania polityczne było za późno, brzemię przelanej krwi, ból po stracie najbliższych i wywołane przez wojnę uczucia na długie lata określiły stosunki między narodami zamieszkującymi Jugosławię.
Można być wdzięcznym Amerykanom za wsparcie Chorwacji, również za to że późno, ale jednak, zaangażowali się militarnie w Bośni. Moim zdaniem, gdyby to co zrobili w 1994 rozpoczęli w lipcu - sierpniu 1991, mogliby odbierać pełnię chwały, ... .
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2004 16:52

Stare przysłowie pszczół mówi; "lepiej późno niż wcale".
Jeśli źle oceniamy USA za bierność tudzież zbyt późne działanie (choć niektórzy zarzucają tu USA nadgorliwość...) to co powiedzieć o rodzimej Europie (zachodniej) ???

P.S.
A temu nowemu człowieczkowi na forum to serdecznie dziękuję za oświatę. Dzięki niemu już wiem że wszystkim naszym nieszczęściom winne są USA... :lol:
bo przecież to Stalin (Milosević) chciał dobrze, wyzwolił itd ... :lol:
I to samo oczywiście dotyczy Bałkanów i naszej Chorwacji

P.S.
Panowie dyskutanci! Dlaczego nie udzielacie informacji n/t Chorwacji tylko piszecie tu bzdury??? :lol: i człowiek nic się nie może konkretnego dowiedzieć a tak bardzo chce :lol:
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 09.08.2004 13:25

ja tylko na chwilkę... nie ma sprawiedliwych i ,,humanitarnych wojen,, . Wojny rozpętują politycy a cierpią otumanione demagogią narody. Jedynie powstania są usprawiedliwione ( chodzi mi o brak przestrzegania konwencji , jakichkolwiek ) A politykę sobie odpuśćcie , jeśli macie za grosz sumienia i ludzkiej godności . Oni znowu coś rozpętają , ale strzelać każą wam . Dorobią wam jak zwykle ideologię i wyślą na pierwszą linię . Czy nie lepiej pojechać do pięknych krajów i napić się z tubylcami , niż się nawzajem mordować ? A tak na marginesie naszych zysków z Unii ... czy ten kij nie przerośnie zwiędłej marczewki , jak sugeruje Leon ? Pozdrawiam i miłych wakacji w Hrvatsko :papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.08.2004 14:51

I jak teras jest w Polsce?
czy marchewka jest choc troche wieksza? Paczanc ze w tym roku tutaj jest mniej Polakow cos mi sie widaje ze jest taki strach od jutra. Tak przinamnie odczowam w wypowiedziach tych Polakow co tutaj spotkale.
A jak jest z obiecankami za dobre sprawowanie sie w Iraku?
albo busz nie lubi jak sie jedna belka wyriwa na caly busz.
Mam nadzieje ze mniejsza liczba turistow w tym roku da moim rodakom powod do drapanie sie po glowie co by tu zrobic ze by temu turiscie bylo lepiej i ze bi przijezdzal nawet w wrzesniu i pazdzierniku. Na razie autostrada mozna dojechac do morza
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne