Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 20:41

Hej, hej! Cezar!
Spoko!
Aż tak źle nie było. Może zamieńmy to "osobiste" na subiektywne i będzie O.K.
A co do USA - zawsze ratowały d... Europie. Może dlatego, że stany wzięły się z Europy, a może z tysiąca innych powodów. Mnie cieszy, że są!

Ale to moje zdanie.
8)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 10.06.2004 20:49

Ok,ale najpierw był Pułaski i Kościuszko i inni z innych nacji.
To oni nam cos zawdzięczają.
Tak naprawdę to USA to ,,nowa europa".
Ale nie popieram jej polityki ,chyba że to co dla mnie niezrozumiałe,ma panad czasowy wymiar i zrozumiemy to za parę lat.
Pozdrawiam.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 20:53

cezar000 napisał(a):Może boli słabość Europy,ale sprawy wewnętrzne powinniśmy zostawić każdemu narodowi ,niech się wykrwawi nawet zginie.

Wybacz ale bardziej cynicznej wypowiedzi na ten temat to już być nie może :twisted:
Kim TY jesteś że dajesz sobie prawo niereagowania na ludzką krzywdę, bezprawie, mordy itd :?: Czy to jakaś ideologia ci w głowie zawróciła? Może teoria ewolucji i prawo doboru naturalnego? Zgadłem?
Jestem zaszokowany.
Jak rozumiem jeśli kiedyś zobaczę, jak paru bezszyjnych dresiarzy będzie Cię nap... w jakiejś bramie, to mogę spokojnie iść dalej, wypić browarka (ze Sniperem :lol: ) i miło zakończyć dzionek :?:
Gratuluję mądrości życiowej a przede wszystkim wielkiego serca...

A resztę napisał Ci już Sniper - podpisuję się w całej rozciągłości pod jego słowami, choć akurat ja nie czuję się jakoś osobiście związany z losami narodów Bałkańskich ponad to, że też jestem pod wielkim urokiem Chorwacji i Chorwatów

A co do Iraku to zupełnie nie jest na temat, gdzie Rzym gdzie Krym...
To może wytłumaczysz nam wielki Cezarze, o co pytał już Sniper, jakież to wielkie interesy USA zrobiły na Bałkanach w ostatnich 10-ciu latach?
A ponieważ oczywiście na to pytanie nie odpowiesz to ja ci odpowiem...
Jedź chłopie do BiH, Kosowa, Macedonii, poilicz ilu "Marines" tam stacjonuje, pomnóż to przez 1000$ następnie przez 365 dni następnie przez 10 lat i wyjdzie ci TEN WIELKI INTERES = ujemny wynik pod tytułem np. 10 mld Dolarów, które podatnicy amerykańscy zapłacili żeby nie lała się tam krew i dzięki czemu można dziś normalnie pojechać nad Jadrana. No ale tobie zdaje się chodzi o to że nie ma w tym nic nadzwyczajnego że krew się leje, bo lała się zawsze jak świat długi i szeroki? Normalka czyli niech się dalej leje?
Wybacz kolego ale jak się opowiada mocne słowa na tematy których się nie rozumie to to jest zwykła Ignorancja :idea:

P.S.
Sniper!
Nie bądź taki skromny jeśli chodzi o tą wiedzę, bo widać że bardzo dobrze kumasz bazę :lol: , więcej powiedzieć się nie dało
Pozdrawiam 8)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 10.06.2004 21:00

Przecież Niezawodny jak tam się działa krzywda to piłeś browara przed telewizorem.Cynicznie.Bez ideologii.Obojetnie.Jadłeś śniadanie,szedłeś do pracy,na zakupy.Cynicznie i obojętnie.Bez ideoligii.Niezawodnie jak to w trybikach życia.Potem rozpaczałeś co to tam wyrabiają w tej Chorwacji.O zgrozo.I przy piwie się wymądrzałeś.I dawaj opinkalać ,ze inni są bez serca.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 21:02

a to ja napisał(a): Dzięki, SNIPER. Ale się napisałeś :)
Na czym miałaby polegać interwencja militarna Europy?

Na interwencji MILITARNEJ ! A nie na robieniu wiatru i narażaniu własnych żołnierzy: strzelić możesz jeśli do ciebie strzelą :lol: Niestety, była to pierwsza taka operacja Europy, a raczej pospolite ruszenie. Po "bałkanach" dopiero zrozumiano o co chodzi i postanowiono zbudować Europejskie siły szybkiego reagowania.
a to ja napisał(a):Na to wszystko miało odpowiedzieć NATO?

NATO to dalej niestety USA. Może, gdyby nie było w nim Francji... europejskie państwa NATO działałyby sprawniej?
a to ja napisał(a):Który moment był tym właściwym na kiwnięcie palcem?

Każdy, im wcześniej tym lepiej. Niestety Europa zachodnia zawsze trzęsła porami przed ZSRR i dlatego była powściągliwa (delikatnie to powiedziałem).
a to ja napisał(a):Ale jestem niedoinformowana :oops:

A to było urocze :P
8)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 10.06.2004 21:07

Ok Sniper.Niezawodny tez jest uroczy.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 21:09

Spoko Panowie, spoko!
Bo pomału zrobią się tutaj małe "bałkany".
Chlapnijmy po Karlovacko i na spokojnie powymieniajmy zdania.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 21:14

cezar000 napisał(a):Przecież Niezawodny jak tam się działa krzywda to piłeś browara przed telewizorem.Cynicznie.Bez ideologii.Obojetnie.Jadłeś śniadanie,szedłeś do pracy,na zakupy.Cynicznie i obojętnie.Bez ideoligii.Niezawodnie jak to w trybikach życia.Potem rozpaczałeś co to tam wyrabiają w tej Chorwacji.O zgrozo.I przy piwie się wymądrzałeś.I dawaj opinkalać ,ze inni są bez serca.

I znowu bzdury opowiadasz - to znaczy wypowiadasz się na tematy, których nawet znać nie możesz. Bo co ty możesz wiedzieć co JA czułem i myślałem patrząc w telewizor jak pokazywali tą rzeź???
A może wiesz jednak lepiej ode mnie co wtedy myślałem???

No więc powiem Ci kolego że od samego początku byłem zdania że musi jaknajszybciej nastąpić zbrojna interwencja zewnętrzna i bardzo liczyłem wtedy na Zachodnią Europę, która dysponowała wtedy siłą nieporównywalną do tej jaką miała w podobnej sytuacji, gdy nie reagowała 1939 roku. I bardzo mnie ta Europa wtedy rozczarowała, tak, że nigdy nie będę jej już ufał.
Natomiast USA uratowały w końcu sytuację, tyle że musiało to potrwać znacznie dłużej z uwagi na odległość a w konsekwencji kosztowało życie tysięcy, w większości ludzi zupełnie niewinnych (cywilów). A zmiany jakie zaszły w wyniku agresji Serbów w BiH, Chorwacji, Kosowie są już nieodwracalne. O wieloetnicznej Bośni - tym wspaniałym tyglu kultur możesz już zapomnieć - nigdy więcej go nie zobaczysz. Dokładnie tak samo jak nie istnieje już kultura żydowska w Polsce i nigdy nie wróci
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 10.06.2004 21:30

Sniper,mam nadzieję że nie poczujesz się urażony(podziwiam Twoją wiedzę i prawie całkowicie utożsamiam się z Twoimi poglądami)ale drobne sprostowanie-Francja od 1966 roku nie jest członkiem NATO i na szczęście nie mogą przynajmniej w tym temacie mieszać.Pozdrawiam,Jacek
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 21:36

niezawodny napisał(a):Kim TY jesteś ...
Czy to jakaś ideologia ci w głowie zawróciła? ...
Gratuluję mądrości życiowej ...
wielki Cezarze...

cezar000 napisał(a):...to piłeś browara przed telewizorem.Cynicznie.Bez ideologii.Obojetnie.Jadłeś śniadanie,szedłeś do pracy,na zakupy.Cynicznie i obojętnie.Bez ideoligii.Potem rozpaczałeś ... I przy piwie się wymądrzałeś....

No i tak się zaczyna... :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.06.2004 21:37

niezawodny napisał(a):No więc powiem Ci kolego że od samego początku byłem zdania że musi jaknajszybciej nastąpić zbrojna interwencja zewnętrzna i bardzo liczyłem wtedy na Zachodnią Europę, która dysponowała wtedy siłą nieporównywalną do tej jaką miała w podobnej sytuacji, gdy nie reagowała 1939 roku. I bardzo mnie ta Europa wtedy rozczarowała, tak, że nigdy nie będę jej już ufał.
Natomiast USA uratowały w końcu sytuację, tyle że musiało to potrwać znacznie dłużej z uwagi na odległość a w konsekwencji kosztowało życie tysięcy, w większości ludzi zupełnie niewinnych (cywilów). A zmiany jakie zaszły w wyniku agresji Serbów w BiH, Chorwacji, Kosowie są już nieodwracalne. O wieloetnicznej Bośni - tym wspaniałym tyglu kultur możesz już zapomnieć - nigdy więcej go nie zobaczysz. Dokładnie tak samo jak nie istnieje już kultura żydowska w Polsce i nigdy nie wróci

Pozwolę sobie na wtrącenie swoich 3 groszy. Generalnie zgadzam się z Tobą Niezawodny, choć uważam, że Twa ufność w zbawienną i altruistyczną postawę USA jest odrobinkę przesadna. Dlaczego? Ano już mówię: co z Kurdami, Palestyńczykami, Czeczenami, Północną Koreą (to te pierwsze z brzegu przykłady). Jest za to Irak, była Panama, Somalia. Bo polityka USA opiera się na zasadzie
"...Że nie o to chodzi,
Kto komu gdzie szkodzi,
Lecz o to - po ile dolary."
Szczególnie jest ona widoczna za kadencji "tzw. prezydenta" Buscha.
Zresztą nie jest to problem polityki USA, a problem polityki każdego z wielkich tego świata. Bo tak naprawdę kazdy polityk jest wyznania handlowego: biją się? A co my na tym możemy zyskać? Na szczęście zdarzają się wyjątki, co daje nadzieję na przyszłość.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 21:41

SZOP napisał(a):Sniper,mam nadzieję że nie poczujesz się urażony(podziwiam Twoją wiedzę i prawie całkowicie utożsamiam się z Twoimi poglądami)ale drobne sprostowanie-Francja od 1966 roku nie jest członkiem NATO i na szczęście nie mogą przynajmniej w tym temacie mieszać.Pozdrawiam,Jacek

Hehe...
Żeby mnie urazić, trzeba by zawrócić na mnie czołgiem T-82. 8O
Abrahmsowi bym wybaczył :wink:

Szop!...widzisz jakimi sa cwaniakami (żabojady) :?:
Oni wypisali się z NATO, ale nie z rady politycznej NATO! i są krajem stowarzyszonym z NATO.
Czyli nie muszą podlegać NATO, ale mają prawo głosu (nie mogą tylko dać veta).
Zawsze byli cwaniakami i dalej są!
I pomysleć, że to kraj z którym nigdy nie wojowaliśmy :?
8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 21:43

SZOP napisał(a):Sniper,mam nadzieję że nie poczujesz się urażony(podziwiam Twoją wiedzę i prawie całkowicie utożsamiam się z Twoimi poglądami)ale drobne sprostowanie-Francja od 1966 roku nie jest członkiem NATO i na szczęście nie mogą przynajmniej w tym temacie mieszać.Pozdrawiam,Jacek

Mylisz się kolego. Francja pozostaje jaknajbardziej pełnoprawnym członkiem NATO od samego początku (1949) a w 1966 wystąpiła tylko z tak zwanej Struktury Zintegrowanej czyli struktury wojskowej paktu, z jednoczesnym zachowaniem członkowstwa we wszystkich pozostałych kwetsiach, w szczególności politycznych - nadal posiadają swego przedstawiciela w Stałej Radzie NATO decydującej o tym gdzie pakt rzuca swoje wojska
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 10.06.2004 21:51

:oops: No tak Panowie,macie rację,jako decydenci nadal funkcjonują...Myślałem o strukturach wojskowych.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 22:05

volumen napisał(a): Pozwolę sobie na wtrącenie swoich 3 groszy....
volumen napisał(a):co z Kurdami

są wygrani w wojnie z Irakiem
volumen napisał(a): Palestyńczykami

no! ciężki temat
volumen napisał(a):Czeczenami

musielby walczyć z Rosją

volumen napisał(a): Północną Koreą

poczekamy, zobaczymy, na razie-patrz Korea Południowa

volumen napisał(a):Jest za to Irak, była Panama, Somalia.

i zwykły obywatel tych krajów odczuł poprawę...
no to tak w skrócie i mimochodem, sorki
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne