krassus napisał(a):Szanowny Hermanie!
1) Niestety, choć w Twoich zdecydowanych stwierdzeniach pobrzmiewają jakieś dalekie echa prawdy (tzw. historycznej) to generalnie mylisz się tak bardzo, iż nie sposób z Tobą polemizować. Nie będę tego czynił również dlatego, że tutaj rozmawiamy przede wszystkim o Chorwacji i Bałkanach.
2) Mała porada: jeśli jesteś szczerze zainteresowany znajomością tematu, zostaw na boku Pronobisa i podręczniki do szkół średnich, a poczytaj trochę opracowań traktujących o sprawie polskiej w czasie I wojny światowej, jak i o samej Wielkiej Wojnie, może również jakąś biografię Piłsudskiego, w ostateczności zaglądaj do podręczników uniwersyteckich.
3) "Polacy" pisze się z dużej litery, tak jak Twoje imię i nazwisko.
Życzę powodzenia
1. Wymienianie opinii na forum w tak ważnych kwestiach musi być ogólnikowe, w inym wypadku musiałbym przytaczać na poparcie swoich słów całe książki.
Polemizować więc ze mną nie musisz, jeśli nie zgadzasz się ze mną. Twoja sprawa, myśleć każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej, parafrazując Jerzego Stuhra.
2. Tematem interesowałem się i to dosyć mocno; swego czasu przgotowywałem się do egzaminów na historię na UMK. Ostatecznie dokonałem innego wyboru.
Nie mniej jednak, moją intencją było ukazanie pewnego mechanizmu, wykorzystywania dążeń niepodległościowych przez mocarstwa do swoich celów.
Co do Pronobisa, pewnie był dla nas, po 89 roku, pierwszym źródłem obiektywniejszej historii. Skrypty uniwersyteckie, są wartościowe jeśli ich autorami są profesorowie, oni dopiero mają czas na "badanie historii". Szukają prawdy, tytuł już mają.
3. Dziękuję uwagę, będę starał się przeczytać to co napisałem; tak uważny czytelnik powinien zwrócić uwagę, iż w następnym zdaniu forma jest poprawna i zastanowić się czy nie wynika to z tzw. "chochlika drukarskiego" - czy też obsunięcia palca na klawiaturze.
Ku przemyśleniu
Herman