Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 30.10.2003 16:49

Nie wiem skąd Leon ma informacje o powrocie 80 tysięcy serbów ale chyba troche przesadził.
Prawie co rok jezdze przez Krajine i jakoś nie widze aby te puste wsie sie zaludniały.
Prawda jest taka że Chorwaci wypędzi z Krajiny serbów, a sami chorwaci zbytni nie chca się tam osiedlać (wcale się im nie dziwie przecież to istne pustkowia)
Pozdrawiam Leona
Leon1

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon1 » 31.10.2003 09:37

Artur, przeciez w tych pustich wsiach co ich ty widzisz jezdzanc przez region ktory ty naziwasz Krajina mieszkalo chiba maksimalnie z kilka tysenci osob. 80 tysienci osob wrucilo do miast i w okolice miast ktore w powiszim poscie wymienile.
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 31.10.2003 10:31

Do w/w literatury dorzucę jeszcze kilka pozycji : Tochman Wojciech "Jakbyś kamień jadła", Sipka Danko - "Demokracja a interes narodowy w ujmowaniu sytuacji politycznej, Bilski Ryszard-" Wielki Post w Osiemnastym Batalionie",Walkiewicz Wiesław-"Byt wspólny i rozpad".Pozdrawiam.
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 31.10.2003 11:04

bafra napisał(a):Do w/w literatury dorzucę jeszcze kilka pozycji : Tochman Wojciech "Jakbyś kamień jadła", Sipka Danko - "Demokracja a interes narodowy w ujmowaniu sytuacji politycznej, Bilski Ryszard-" Wielki Post w Osiemnastym Batalionie",Walkiewicz Wiesław-"Byt wspólny i rozpad".Pozdrawiam.
Jeszcze dwie ważne : "Życie i śmierć na Bałkanach:kronika rodziny z Czarnogóry"- Nebojsa Bato Tomasevic,"Bałkańska pożoga:konflikt na Bałkanach 1981-1999"-Maciej Kuczyński.Jeżeli będą potrzebne wydawnictwa i lata wydań chętnie podam.
marcin80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin80 » 31.10.2003 14:57

Bafra: Bardzo proslibym o rok wydanie i wydawnictwa
Z gory dziekuje
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 31.10.2003 15:50

bafra napisał(a):
bafra napisał(a):Do w/w literatury dorzucę jeszcze kilka pozycji : Tochman Wojciech "Jakbyś kamień jadła", Sipka Danko - "Demokracja a interes narodowy w ujmowaniu sytuacji politycznej, Bilski Ryszard-" Wielki Post w Osiemnastym Batalionie",Walkiewicz Wiesław-"Byt wspólny i rozpad".Pozdrawiam.
Jeszcze dwie ważne : "Życie i śmierć na Bałkanach:kronika rodziny z Czarnogóry"- Nebojsa Bato Tomasevic,"Bałkańska pożoga:konflikt na Bałkanach 1981-1999"-Maciej Kuczyński.Jeżeli będą potrzebne wydawnictwa i lata wydań chętnie podam.

Bardzo proszę już podaję:"Jakbyś kamień..." :Sejny-Wydaw."Pogranicze",2002, "Demokracja a..."Poznań-Wydaw.UAM,2002,
"Wielki post..."-"Pogranicze"-2001, "Jugosławia-byt wspólny i..."W-wa-Wydaw."Trio"-2000, " Życie i śmierć na... W-wa "Philip Wilson"2001,
"Bałkańska pożoga" W-wa -Wydaw.BPiI MON(Biuro Prasy i Informacji MON)
Herman Kruger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman Kruger » 07.11.2003 12:41

Witajcie,

przeczytałem ciekawy artykuł w Newsweek'u który dosyć mocno wiąże się a dawnym konfliktem na Bałkanach.

http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/ar ... tykul=8218

Czyżby jednak cienka nić porozumienia, a to już niedaleko do stworzenia luźnej konfederacji. Tak czy inaczej za jakiś czas spotkamy się zapewne w UE.

Pozdrawiam
zocha

Nieprzeczytany postnapisał(a) zocha » 08.11.2003 20:34

Leonie, czy Ty mieszkasz w Polsce?
zNISZCZENIA WOJENNE WIELKIE WRAZENIE WYWARLY NA MOJEJ MALEJ CORECZCE. nnAWET TERAZ MOW, ROK PO WAKACJACH SPEDZONYCH W CHORWACJI: MAMO, A CZEMU BYLA TAM WOJNA, MAMO OPOWIEDZ O ZMARNOWANYM BUDYNKU(zmarnowany to zburzony i ze sladami po kulach.
Ona tego nie rozumie i ja w sumie tez.
Wspolczuje Wam wszystkim nie wiem jak mogliscie sie potym otrzasnac.
zocha

Nieprzeczytany postnapisał(a) zocha » 08.11.2003 20:38

A mi by sie marzyla nie UE ale zjednoczone panstwa slowianskie.
potega wschodniej europy. Bardzo mi sie termin SLOWIANOFIL podoba wyczytany w ksiazce o hiistorii poludniowo-zachodnich Slowian.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 10.11.2003 00:32

Doświadczenie historii uczy,że zjednoczonymi Słowianami dyrygowaliby że tak powiem wschodni Słowianie.Ja w każdym razie dziękuję.Do tej pory nie otrząsnęliśmy z siebie ruskiej dominacji.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 10.11.2003 00:33

Doświadczenie historii uczy,że zjednoczonymi Słowianami dyrygowaliby że tak powiem wschodni Słowianie.Ja w każdym razie dziękuję.Do tej pory nie otrząsnęliśmy z siebie ruskiej dominacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2003 17:05

M. napisał(a):Doświadczenie historii uczy,że zjednoczonymi Słowianami dyrygowaliby że tak powiem wschodni Słowianie.Ja w każdym razie dziękuję.Do tej pory nie otrząsnęliśmy z siebie ruskiej dominacji.

Zgadzam się z M. Ja też podziękowałbym za "wschodnie" zjednoczenie :wink: , chociaż zocha zapewne mówiła o cywilizowanym procesie. Moim zdaniem "strefa euro" to lepsze rozwiązanie.... no a na wakacje przecież można pojechać do HR :lol: .(jak to ujął Herman, za jakiś czas pewnie spotkamy się razem w Unii, czego Chorwatom życzę).
zosia

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia » 10.11.2003 22:56

Wole juz zjednoczenie pod rzadami ROSJAN, niz plaszczyc sie przed UE
Leon2

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon2 » 11.11.2003 00:38

....zosia boj sie Boga pod Ruskimi az tak zle z ta Unia...
no wiem ze Unija nie jest ruzowa i sam nie popieram ich metod ale Rusci to wogule sa....
Pacz jak bi sie zjednoczyli tylko Slowianie to by znow nastal podzial religijny katolicy(Polaci, Slowaci, Czesi, Slowenci i Chorwaci oraz prawoslawni Rusci, Bulgarzy, Rumunie czensciowo, Serbowie, Czarnogurci i Macedonczyci) i by tez bilo zamieszanie.
Tak wogule przewiduje ze Chorwacja nie wejdzie do UE poniewarz jak do niej wejdo Polaci, Slowenci, Czesi i inny z tej grupi przewiduje rozlecenie sie Unii poniewarz Polaci nie ciepio dlugo niewolnosci, a Dzemojadi, Zabojady, makaroniaze i kartoflaze :roll: nie lubia nowich czlonkow UE i na was pacza tylko jako rynek zbitu ich tanich produktow rolnich. Cala Unija polega na zasadzie "marchwi i kija" tylko ze dla nas wieksi jest kij a marchwa mala. Ciekawi jestem ile Polaci bendo udawac "oslow". Nadal jest za wiele rolnikow w Polsce ze by wejscie waszego kraju do UN przeszlo bez bolesnich przemian. Dowod ku temu jest i fenomen wzrostu popularnosci niejakiego pana Leper. Trzeba umiec czytac puls narodu. Jedini pozitiwni akcent choc dosic simboliczny widze w tym ze sie Polaci upieraja ze by w konstytucji UE bilo zapisano ze Europa ma korzenie chrzescijanskie. Tagze uwarzam ze nie potrzebna wam jest obecnosc w Iraku, oglandam telewizje co dzien i widze ze waszy wojskowi popelniaja tam kilka zasadniczych blandow (jednak mniej niz Amerikanie) nie wiem ile przecientni Polak ma korziszci od sojuszu wojskowego z USA i nie wiem jakie sa morale mlodego rzolnierza w opcim kraju w pustini gdzie tak naprawde nie wie co roby. Znowu sie rozpisale sorry pozdrawiam Leon
Pix

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pix » 11.11.2003 15:13

Polecam książkę Svetlany Broz " Dobrzy ludzie w czasach zła" .
Svetlana Broz to wnuczka Tity . Ksążkę wydało Wydawnictwo Czarne - 2002 r. Ksiązka jest zbiorem opowiadań przedstawicieli trzech narodów zamieszkujących Bośnię .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne