Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałkanów

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martynek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martynek » 06.03.2012 22:58

Witam,
czy ktos z Was moglby podeslac mi skany tychże książek "Mój brat Cie zabije", "Zabijanie Sarajewa" i "Dobrzy ludzie w czasach zła" ? mój e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl bylabym wdzieczna, dziekuje bardzo:)

a co do książki o Vukovarze to na pewno Pavao Pavličić napisał książkę na ten temat, tylko teraz nie moge sobie przypomniec tytułu, zapytam i w najbliższych dniach podam tytuł, jesli ktokolwiek jeszcze jest zainteresowany.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2012 12:38

Witam.

Staram się kupić/zdobyć/wypożyczyć książkę Ryszarda Bilskiego: "Urodziłam się z łopatą", wyd. Media Corporation 2010.

Przegapiłem okres wydania i "promocji" przez autora, a teraz w internecie dosłownie nic nie można znaleźć.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.
Interseal
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 15.06.2012 08:00

Witam.
Od siebie polecam książkę
"Nikt nie spodziewa się rzezi"
Wiktor Bater
wyd. ZNAK
ISBN: 978-83-240-0949-7

Obrazek
OPIS
"Nikt nie spodziewa się rzezi" to zapiski z wypraw w rejony konfliktów na Bałkanach, Kaukazie oraz Bliskim Wschodzie. Bater opisuje życie w oblężonym Sarajewie, noworoczny szturm Groznego, okupowany przez Amerykanów Bagdad oraz przerażające wydarzenia w Biesłanie i na Dubrowce. Ta trzymająca w napięciu książka obnaża fakty, o których media milczą.

Fakt że jest nie tylko o Bałkanach ale opis oblężonego Sarajewa bardzo obrazowy, w ogóle książkę czyta się jednym tchem.
Niestety obecnie jest wyczerpany nakład, także chyba najszybciej na allegro.pl można trafić.

Co do wymienionych już wcześniej to przeczytałem i polecam:
"Oni nie skrzywdzili by nawet muchy"
Slavenka Drakulić
wyd. WAB
bastina
Autostopowicz
Re: Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałk

Nieprzeczytany postnapisał(a) bastina » 16.01.2013 21:10

Witam, piszę pracę na temat motywu kata i ofiary w twórczości chorwackich pisarek. Obecnie jestem na etapie poszukiwania literatury dot. ofiar, głównie kobiet. Czy możecie coś polecić?
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 01.02.2013 09:25

może zainteresowani książkami i filmami, zerkną i na to :)
w Warszawie 20.02.2013 w Domu Kultury "Rakowiec", wystawiony zostanie spektakl "Matka Mejra i jej dzieci", to monodram na podstawie książek: Bilskiego "Urodziłam się z łopatą" oraz Tochmana "Jakbyś kamień jadła".
Po spektaklu przewidziana jest dyskusja min. z Ryszardem Bilskim ("Kocioł Bałkański")
Myślę, że to wydarzenie, któremu warto poświęcić kilka chwil.
Ja już bardzo żałuje, bo niestety nie będę mogła pójść :(
Ale chętnie posłucham wrażeń tych co będą :)
poniżej link do szczegółowych informacji:
http://dkrakowiec.wordpress.com/2013/01 ... odz-19-00/
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 19.02.2013 17:16

Witam
Dołączam się do prośby o książki "Mój brat Cie zabije", "Zabijanie Sarajewa" i "Dobrzy ludzie w czasach zła"
lub innych o tematyce Bałkańskiej wojny.
Bardzo proszę o przysłanie na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Serdecznie pozdrawiam miłośników Chorwacji i nie tylko :)
tomek
dragonfly
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dragonfly » 25.02.2013 23:02

Emir Suljagić - Pocztówki z grobu

Wstrząsające i smutne wspomnienia ze Srebrenicy. Książka jest bardzo przygnębiająca, ale polecam!

Obrazek
aga2
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 26.02.2013 09:43

Interseal napisał(a):Witam.

Staram się kupić/zdobyć/wypożyczyć książkę Ryszarda Bilskiego: "Urodziłam się z łopatą", wyd. Media Corporation 2010.

Przegapiłem okres wydania i "promocji" przez autora, a teraz w internecie dosłownie nic nie można znaleźć.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.
Interseal

Byłam w Warszawie na spotkaniu z Ryszardem Bilskim, szkoda że nie zauważyłam wcześniej twojego postu :( bo książkę nabyłam (z autografem) ale wyłącznie jedną sztukę...jeżeli cię to satysfakcjonuje to mogę udostępnić skan.
A swoją drogą Pan Ryszard to niesamowity człowiek :)
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 26.02.2013 09:57

Jeżeli mogę odnieś się do przyporządkowania tytułów na pierwszej stronie....
"Ucho, gardło, nóż" to na pewno nie jest pozycja z zakresu "związane luźno"...
to dramat kobiety, która przeżyła wojnę....
polecam monodram Krystyny Jandy na podstawie tej książki.
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 03.04.2013 13:08

z książek...
ostatnio promowana w Polsce (Poznań, Warszawa)
"260 dni" Marijan Gubina
to obraz 260 dni spędzonych w obozie serbskim oczami 10-latka
http://www.260-dana.com/
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 03.04.2013 13:11

i chyba najnowsza rzecz na jaką trafiłam :)
wywiad z Miljenko Jergovicem, autorem powieści „Ruta Tanennbaum” i „Srda śpiewa o zmierzchu w Zielone Świątki” czy ostatniej książki "Ojciec". Laureat Angelusa opowiada o pisaniu jako autoterapii, konieczności zmierzenia się z własnym dziedzictwem, Gombrowiczu i długu wobec literatury oralnej, chorwackim problemie z tożsamością. Wyjaśnia także, na czym polega kalectwo języka chorwackiego i bałkańskie nieszczęście.

część pierwsza http://xiegarnia.pl/wideo/miljenko-jerg ... d-czesc-i/
część druga http://xiegarnia.pl/wideo/miljenko-jerg ... -czesc-ii/

według mnie warto poświęcić 15 minut na posłuchanie :)
Kamila25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamila25 » 10.04.2013 21:16

Posłuchałam wywiadu:) ciekawe kwestie porusza
Ostatnio edytowano 04.06.2013 14:06 przez Kamila25, łącznie edytowano 1 raz
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 28.04.2013 11:06

Witam,
Jeśli to możliwe, to również chciałbym poprosić o skan książki "Mój brat Cię zabije".
Byłbym wdzięczny, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć. Mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 06.05.2013 08:38

Polecam film Angeliny Jolie "Kraina miodu i krwi". Był wczoraj na HBO2. Na pewno będą powtarzać. Recenzja tu
http://www.filmweb.pl/film/Kraina+miodu ... 011-597670
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2013 23:54

Witam

Ja mogę polecić niezły film o masakrze w Srebrenicy

Z naszą Panią Gruszką :wink:

I mam pytanie, jaka jest Wasza opinia o książce:
Chorwacja "Przewodnik historyczny" :?: :?: :?:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/108864/c ... istoryczny

Natomiast kompletny niewypał to film zrobiony na zlecenie Milosevica, gdzie jedną z ról gra Steven Seagal. W tym filmie każdy Bośniak to morderca-terorysta,a każdy Chorwat to tylko morderca.
Wiadomo która strona wojny to anioły, no poza jednym złym.
Ale ten zły ma koszulkę z bohaterami serialu Beverly Hills, więc Zachód go zdeprawował :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałkanów - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies