napisał(a) armar » 01.03.2011 17:29
Jeśli to nie będzie wielki problem to i ja poproszę o skany " Mój brat Cie zabije" , "Zabijanie Sarajewa i " Dobrzy ludzie w czasach zła" ?
mój mail ;
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Tych pozycji jeszcze nie czytałem
Skolei nie zauważyłem czy była wspominana ta pozycja :
"Jeszcze żyję"
autor : Joanna Tlałka-Stovrag
wydawnictwo :BRANTA 2007
Autorka , kuzynka słynnych naszych narciarek z przed lat , studiowała w Sarajewie przed wojną - opowiada historie swojej miłości do Bośniaka - poznanego w czasach studiów poślubionego pod koniec wojny w Sarajewie ....
Tu krótki opis pozycji :
"Prawdziwa, wzruszająca historia dwojga młodych ludzi ? dziewczyny z Krakowa i chłopaka z Sarajewa, którą czyta się jednym tchem. Lektura dla młodszego i starszego pokolenia, bo o wielkim uczuciu, rozłące, rozterkach... sprawach zawsze i wszędzie aktualnych, choć ich tło bywa zmienne. Bohaterowie tej opowieści, wbrew przestrogom wsłuchiwali się w bicie swoich serc. Ich losy zainteresowały kiedyś Waldemara Milewicza - legendę polskiego dziennikarstwa ? który nakręcił o nich film. Teraz oni na kartach tej książki wspominają jego. Weź do ręki i przeczytaj, jakimi ścieżkami może chodzić miłość. Tłem książki ?Jeszcze żyję...? jest wojna w Bośni, o której Polacy nigdy tak naprawdę nie wiedzieli za wiele, choć kraj ten jest oddalony od nas raptem o tysiąc kilometrów. W lipcu ubiegłego roku minęło 11 lat od masakry w Srebrenicy, a jej sprawcy do tej pory nie zostali rozliczeni; w listopadzie - 11 lat od zakończenia konfliktu, który stał się ?wyrzutem sumienia Europy?. Warto o tym pamiętać, choćby było to tylko tłem prawdziwej historii o miłości, która przetrwała. Jeszcze jednym z powodów jest wspomnienie o Waldemarze Milewiczu ? póki czas, póki go jeszcze ludzie pamiętają... Joanna Tlałka-Stovrag ? rodowita krakowianka, ukończyła slawistykę na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, z zawodu i zamiłowania zajmuje się przekładem i nauczaniem języków słowiańskich; od kilkunastu lat jest tłumaczem przysięgłym języków: chorwackiego, bośniackiego i serbskiego; pracowała jako pilot wycieczek zagranicznych. W czasie wojny na Bałkanach towarzyszyła Waldemarowi Milewiczowi jako tłumacz w wyjazdach organizowanych przez TVP; współautorka przewodnika turystycznego "Chorwacja", który po sukcesie na polskim rynku ukazał się w Czechach, oraz "Słownika pisarzy świata". W ?Jeszcze żyję...? dzieli się z Czytelnikami opowieścią, którą napisało samo życie. To historia o miłości, nadziei i wojnie. Tragizm wojny na Bałkanach nie został tu przedstawiony poprzez świat fikcji, jest realny, a przez to bliski każdemu człowiekowi. "
Wg. mnie warto przeczytać tę pozycję polecam