Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałkanów

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Renuszka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renuszka » 01.03.2011 14:36

Dziekuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :-)

Renuszka
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 01.03.2011 17:29

Jeśli to nie będzie wielki problem to i ja poproszę o skany " Mój brat Cie zabije" , "Zabijanie Sarajewa i " Dobrzy ludzie w czasach zła" ?

mój mail ;
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Tych pozycji jeszcze nie czytałem 8)

Skolei nie zauważyłem czy była wspominana ta pozycja :
"Jeszcze żyję"
autor : Joanna Tlałka-Stovrag
wydawnictwo :BRANTA 2007

Autorka , kuzynka słynnych naszych narciarek z przed lat , studiowała w Sarajewie przed wojną - opowiada historie swojej miłości do Bośniaka - poznanego w czasach studiów poślubionego pod koniec wojny w Sarajewie ....

Tu krótki opis pozycji :
"Prawdziwa, wzruszająca historia dwojga młodych ludzi ? dziewczyny z Krakowa i chłopaka z Sarajewa, którą czyta się jednym tchem. Lektura dla młodszego i starszego pokolenia, bo o wielkim uczuciu, rozłące, rozterkach... sprawach zawsze i wszędzie aktualnych, choć ich tło bywa zmienne. Bohaterowie tej opowieści, wbrew przestrogom wsłuchiwali się w bicie swoich serc. Ich losy zainteresowały kiedyś Waldemara Milewicza - legendę polskiego dziennikarstwa ? który nakręcił o nich film. Teraz oni na kartach tej książki wspominają jego. Weź do ręki i przeczytaj, jakimi ścieżkami może chodzić miłość. Tłem książki ?Jeszcze żyję...? jest wojna w Bośni, o której Polacy nigdy tak naprawdę nie wiedzieli za wiele, choć kraj ten jest oddalony od nas raptem o tysiąc kilometrów. W lipcu ubiegłego roku minęło 11 lat od masakry w Srebrenicy, a jej sprawcy do tej pory nie zostali rozliczeni; w listopadzie - 11 lat od zakończenia konfliktu, który stał się ?wyrzutem sumienia Europy?. Warto o tym pamiętać, choćby było to tylko tłem prawdziwej historii o miłości, która przetrwała. Jeszcze jednym z powodów jest wspomnienie o Waldemarze Milewiczu ? póki czas, póki go jeszcze ludzie pamiętają... Joanna Tlałka-Stovrag ? rodowita krakowianka, ukończyła slawistykę na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, z zawodu i zamiłowania zajmuje się przekładem i nauczaniem języków słowiańskich; od kilkunastu lat jest tłumaczem przysięgłym języków: chorwackiego, bośniackiego i serbskiego; pracowała jako pilot wycieczek zagranicznych. W czasie wojny na Bałkanach towarzyszyła Waldemarowi Milewiczowi jako tłumacz w wyjazdach organizowanych przez TVP; współautorka przewodnika turystycznego "Chorwacja", który po sukcesie na polskim rynku ukazał się w Czechach, oraz "Słownika pisarzy świata". W ?Jeszcze żyję...? dzieli się z Czytelnikami opowieścią, którą napisało samo życie. To historia o miłości, nadziei i wojnie. Tragizm wojny na Bałkanach nie został tu przedstawiony poprzez świat fikcji, jest realny, a przez to bliski każdemu człowiekowi. "

Wg. mnie warto przeczytać tę pozycję polecam :D
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 04.03.2011 12:10

zaktualizowane, wysłane :)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 04.03.2011 20:59

Dzięki !! Super :D
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 05.03.2011 10:52

iamam: ja też, ja też! piotrssrtoip(małpa)gmail.com - z góry dzięki
od siebie dorzucę inforamcję z pogranicza na temat "Biblioteki pisarzy z Sarajewa": http://www.pogranicze.sejny.pl/biblioteka_pisarzy_sarajewa,723-1.html
Renuszka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renuszka » 07.03.2011 13:41

Witam,

szukam ksiażek na temat oblężenia Vukovaru. Może ktoz podrzuci jaiis tytuł.

Pozdrawiam

Renuszka
domurst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) domurst » 31.08.2011 13:33

Rozwinę wątek bośniacki:

Muharem Bazdulj "Koncert" - powieść o uczestnikach koncertu U2 w powojennym Sarajewie

Wspomniany już Nenad Velicković i jego "Sahib" - Sarajewo oczyma homoseksualisty, pracownika ONZ - powieść

i albański:

Fatos Kongoli "Psia skóra" - fantastyczna powieść z Albanią w tle

Wszystko wydane przez "Czarne"
odbojka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odbojka » 27.09.2011 23:21

Ja teraz czytam książkę Miljenka Jergovicia " Srda śpiewa o zmierzchu w zielone świątki". Pozycja nie pokazuje bezpośrednio sytuacji na Bałkanach. Zagrzeb w ostatniej dekadzie XX wieku i specyfika zachowań ludzi jest tu raczej tłem do głównego wątku książki. Aby w pełni zrozumieć przesłanie autora konieczna jest, chociaż szczątkowa, znajomość historii.

Czekam na zmówiąne "Ucho, gardło, nóż" Vedrany Rudan. Bardzo jestem ciekawa tej książki.

Mam jeszcze "Medjugorje. Wojna dzień po dniu" Siostry Emmanuel, ale szczerze, mam pewne obawy przed jej przeczytaniem.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 28.09.2011 12:36

Mam jeszcze "Medjugorje. Wojna dzień po dniu" Siostry Emmanuel, ale szczerze, mam pewne obawy przed jej przeczytaniem.

I słusznie , wg.mnie możesz sobie darować tę pozycję . Książka napisana tendencyjnie z jednego punktu widzenia , ciężkostrawna
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 18.10.2011 08:45

Po dłuuuugiej przerwie uaktualnione... mam nadzieję, że wszystko. Mam nadzieję, że wysłałem (na bieżąco) skany o których była mowa. Jeżeli o czymś zapomniałem a ktoś jeszcze czyta ten temat proszę o kontakt. :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.11.2011 23:43

iamam napisał(a):Po dłuuuugiej przerwie uaktualnione... mam nadzieję, że wszystko. Mam nadzieję, że wysłałem (na bieżąco) skany o których była mowa. Jeżeli o czymś zapomniałem a ktoś jeszcze czyta ten temat proszę o kontakt. :)

Witam. Jeśli to nie będzie dla Ciebie problemem, to ja również proszę o przesłanie skanów (wszystkie trzy pozycje) na adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Na jesienne wieczory polecam "Cafe Museum" Roberta Makłowicza. Pozycja lekka ale przesycona klimatem Bałkanów, tym za którym wszyscy tęsknimy... Oprócz oczywistych odniesień kulinarnych znajdziecie tu również świetnie i z humorem opisane podróże historyczne i wspomnienia z niedalekiej przeszłości. A wszystko to napisane w tonie wzajemnej tolerancji i dalekim od ksenofobicznych fobii, które trapią niektórych tzw. "patriotów".
mariusz997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz997 » 05.01.2012 09:39

Witam
Jeśli sprawa jest jeszcze aktualna to również poproszę o skany ww trzech pozycji na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Z góry dzięki
Mariusz
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 05.01.2012 15:54

mariusz997 napisał(a):Witam
Jeśli sprawa jest jeszcze aktualna to również poproszę o skany ww trzech pozycji na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Z góry dzięki
Mariusz

Witam
Tez poszukuję takich książek jak "Mój brat Cie zabije", "Zabijanie Sarajewa" i "Dobrzy ludzie w czasach zła" ?
Również bardzo ładnie proszę o przysłanie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mazuro1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mazuro1 » 21.01.2012 19:38

Witam,nie zauważyłem czy pojawiła się ta pozycja:T_ Cvetnic: Krótka wycieczka, wojna w Jugosławii.
Czytał ktoś tę pozycje?
odbojka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odbojka » 05.03.2012 00:48

mazuro1 napisał(a):Witam,nie zauważyłem czy pojawiła się ta pozycja:T_ Cvetnic: Krótka wycieczka, wojna w Jugosławii.
Czytał ktoś tę pozycje?

Ja właśnie czytam i szczerze mówiąc trochę mnie ta książka "męczy". Dla mnie osobiście jest za konkretna. Czytam jedną historię, dwie strony dalej zaczyna się nowy wątek, a odcinamy się od poprzedniego. Konkrety, bez zbędnych "opisów przyrody"

Dużym plusem na pewno jest fakt, że została ona napisana przez uczestnika tamtych wydarzeń i rzeczywiście da się to wyczuć w tekście.

W razie wątpliwości mogę zeskanować i podesłać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Ksiażki, filmy, przewodniki, inne poruszające temat Bałkanów - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone