napisał(a) iamam » 03.01.2010 14:06
piter83pl napisał(a):"Wielkanoc w 18 batalionie"
Prawie jak Wielkanoc... u mnie na półce stoi 'Wielki Post w 18 Batalionie'
Mi się ostatnio na allegro udało dostać 'Sarajewo - miasto atrapa' i 'Nie strzelajcie do nocnego ptaka'. Niestety przegrałem w licytacji 'Zabijanie Sarajewa'. Warto śledzić aukcje...
Potwierdzam, że 'Nie strzelajcie...' i 'Kocioł Bałkański' to bardzo pokrewne wydania. Dokładnie nie mogę porównać ponieważ Kocioł... jest w wypożyczeniu. Jak będę miał obie w rękach to porównam tytuły rozdziałów i się podzielę informacjami.
Przeczytałem ostatnio:
'Powrót z honorem' - mizerne to strasznie - jedynie warto się dowiedzieć jakie siły były zaangażowane, żeby ratować jednego amerykańskiego żołnierza i z jakim hukiem jego ocalenie było ogłoszone.
'Pocztówki z grobu' - ciekawa pozycja przedstawiająca sytuację w Srebrenicy przed upadkiem. Byłem miło zaskoczony tą pozycją.
Pilnie poszukuję 'Zabijanie Sarajewa' i niestety nigdzie nie mogę znaleźć. Po ostatniej aukcji allegro widzę, że nie łatwo będzie dostać tą pozycję (ja spasowałem na 57pln). Pisałem maila do tłumaczki (prof. dr hab. Irena Sawicka) ale niestety nie mogła mi pomóc. Wybiorę się chyba do Biblioteki Śląskiej i zdigitalizuję tą pozycję (i nie tylko)
[wg informacji na stronie biblioteki jest to legalne:
Czy mogę sfotografować książkę w czytelni własnym aparatem cyfrowym?
Tak, można nieodpłatnie fotografować fragmenty zbiorów własnym aparatem cyfrowym na własny niekomercyjny użytek. ]