napisał(a) piekara114 » 23.05.2016 18:40
Felcor napisał(a):Chorwacja, przewodnik ilustrowany,Katarzyna Firlej-Adamczak, Sławomir Adamczak, Wydawnictwo Pascal
To jest najzwyklejszy przewodnik, nic co pozwoli Ci się wgłębić w klimat czy tradycję. Jest tam kilka stron (dosłownie 5) o historii, ale to znajdziesz też w wikip. Jakieś luźne zdanie o tradycji, typu, że w
sierpniu odbywa się tradycyjne święto miasta podczas którego odbywa się pochód lub
mieszkańcy utrzymują się z tradycyjnych zajęć. Popularna jest uprawa winorośli i produkcja win.Musisz się zdecydować co chcesz: czy typowy przewodnik (to ten jest ok jak na poczatek przygód z Chorwację) czy
Felcor napisał(a):kocham podróżować i chcę iść na studia w tym kierunku. Ale do rzeczy. Chciałbym edukować się o Chorwacji z książek, i tu jest problem... szukam szukam i nie mam pojęcia co wybrać. Widzę prawie same przewodniki, ale nie wiem czy przewodniki będą dobre do nabycia takiej wiedzy?
Przewodnik to przewodnik, a nie książka do edukacji i poznawania świata. Przewodnik pokazuje miejsca turystyczne i pod kątem zwiedzania, a nie prawdziwe oblicza miejsc. Musisz się zdecydować co chcesz: przewodnik czy książkę z wiedzą w celach edukacyjnych.
Felcor napisał(a):Troszkę za drogi jak dla mnie
Skoro chcesz się edukować to musisz się liczyć z wydatkami. Dla pasjonaty kasa nie może być przeszkodą, zrezygnuj z kilku piw i wyjść z kumplami, kina i w miesiąc masz kasę na droższą książkę.... Książki na studiach są dużo droższe niż ten przewodnik