Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksamil - Albania

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
misty213
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) misty213 » 11.07.2012 20:40

Witam
Koce są pyszne, tak jak i małże.
20 - 35 euro za apartament 2os? To normalna cena, u mnie kosztuje 45 i 60 euro za studio do 4os i apartament 6os, ceny za śniadania się troche zmieniły, jest niewiele drożej. Obok, w hotelu przy plaży pokoje 2os kosztują 30 euro, 40 ze śniadaniami.

Pozdrawiam
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 11.07.2012 21:16

misty213 napisał(a):Witam
Koce są pyszne, tak jak i małże.
20 - 35 euro za apartament 2os? To normalna cena, u mnie kosztuje 45 i 60 euro za studio do 4os i apartament 6os, ceny za śniadania się troche zmieniły, jest niewiele drożej. Obok, w hotelu przy plaży pokoje 2os kosztują 30 euro, 40 ze śniadaniami.

Pozdrawiam

35 euro kosztuje najdroższy apartament 2 pokojowy (walnąłem gafe w tamtym poście), gdzie pomieści się spokojnie 6 osób. Płaci się za apartament a nie za osoby. Taki 2 osobowy kosztuje 20 euro, czyli 20 euro w kieszeni za śniadanie :-) My robimy sobie to co tylko chcemy do jedzenia.

Pozdrawiam
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 12.07.2012 07:03

Bardzo fajne te apartamenty. :) Można poprosić o jakieś bliższe namiary? Będę w Ksamil od 17.07
Pozdrawiam
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 12.07.2012 07:24

Jak będziesz w Ksamil to możesz podjechać do niego, może będzie miał coś wolnego. Zarezerwowałem już 2 chłopakom z forum apartamenty. Jeden właśnie od 20 lipca a drugi o sierpnia. Fation nie mówi po Angielsku, więc kontakt z nim jest możliwy tylko poprzez kuzynkę, której numer wrzucę jutro wieczorem jak tylko wrócimy do polski, bo właśnie zaraz wyjeżdżamy.

Jeśli chcesz pojechać w ciemno to przy wieździe do Ksamil po prawej stronie przy głównej drodze szukaj szyldu Pizzerii "Malasi". Właścicielem pizzerii jest właśnie Fation, który tuż za pizzerią ma tą willę ze zdjęć.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 12.07.2012 08:38

Serdeczne dzięki i szczęśliwego powrotu!
damian_zieba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian_zieba » 13.07.2012 11:53

Witaj,

Mam pytanie,
telefonicznie nie zrobimy rezerwacji z ta Panią? Badź jakiś mail?
Planujemy tam przyjechać we wrześniu
zum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zum » 13.07.2012 13:35

damian_zieba napisał(a):Witaj,

Mam pytanie,
telefonicznie nie zrobimy rezerwacji z ta Panią? Badź jakiś mail?
Planujemy tam przyjechać we wrześniu

We wrześniu to raczej nic rezerwować nie trzeba.
Z własnego doświadczenia wiem że od Chorwacji w dół, we wrześniu to "tubylcy" sami biegają za turystami.
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 13.07.2012 17:20

Witam,

właśnie dojechaliśmy do domu. Jechaliśmy około 30 godzin, czyli wynik o 2 godziny lepszy ale tym razem jechaliśmy przez całą Albanię do Ohrydu w Macedonii. Zrezygnowaliśmy z przejazdu przez Grecję i to był nasz błąd. Widoki w Albańskich górach niesamowite ale tylko dla mnie, ponieważ wjeżdża sie tak wysoko, że mój ojciec, który ma lęk wysokości mało nie zszedł na zawał. Z poziomu morza wjeżdża sie nagle na górę ponad 1000 m nad poziomem morza. Jechaliśmy przez Albanię około 7 godzin i byłem wykończony. DO Vlore co chwilę "jedynka, dwójka maksymalnie trójka i na nowo". Auto dostało strasznie po 4 literach. Oszczędziliśmy 150 km a czasowo wyszło bardzo podobnie z tym, że na prawdę drugi raz bym tak już nie pojechał.

Mega wypad ale na tą chwilę mój akumulator się już wyładował :-)

Jak ktoś ma pytanie o apartamenty lub o trasę, cokolwiek to piszcie tutaj lub na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl a ja jutro na pewno odpowiem.

Mirupafshim!
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 14.07.2012 06:21

Jadąc do Albanii, w Grecji jechałeś od Salonik do Igoumenitsy? Jak droga wygląda, to jest płatna autostrada?
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 14.07.2012 09:18

KarKoz napisał(a):Jadąc do Albanii, w Grecji jechałeś od Salonik do Igoumenitsy? Jak droga wygląda, to jest płatna autostrada?

Od Salonik do Ioanniny i z autostrady odbijałem na Kalpaki. W Zasadzie po przejechaniu granicy Macedońsko-Greckiej wjeżdża się na szeroką drogę z marginesami i jedzie się komfortowo do Salonik. W Salonikach wbijasz już na autostradę i tniesz nią aż do Ioanniny. Jest kilka bramek po drodze. Nie pamiętam teraz ile dokładnie ale co najmniej 4 bramki i na każdej biorą około 3-4 euro. Jak zobaczę później na kajecik ile płaciliśmy to wrzucę.
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 14.07.2012 11:05

Póki co dla zainteresowanych stworzyłem albumy wraz z cenami apartamentów u Fationa.

https://plus.google.com/113411010495230952054/photos
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 24.07.2012 20:07

Kaczaza napisał(a):Póki co dla zainteresowanych stworzyłem albumy wraz z cenami apartamentów u Fationa.

Dałbyś jeszcze jakieś namiary na Fationa...
Kaczaza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaczaza » 26.07.2012 16:03

Apartamenty Fationa na FB.

http://www.facebook.com/pages/Ksamil-Ap ... 4449970246

Numer do kuzynki Fationa, która mówi po ang. +306987272407 (Angela)

Więcej zdjęć:

cro penetrator
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro penetrator » 28.07.2012 08:43

Kaczaza napisał(a):Witam,

właśnie dojechaliśmy do domu. Jechaliśmy około 30 godzin, czyli wynik o 2 godziny lepszy ale tym razem jechaliśmy przez całą Albanię do Ohrydu w Macedonii. Zrezygnowaliśmy z przejazdu przez Grecję i to był nasz błąd. Widoki w Albańskich górach niesamowite ale tylko dla mnie, ponieważ wjeżdża sie tak wysoko, że mój ojciec, który ma lęk wysokości mało nie zszedł na zawał. Z poziomu morza wjeżdża sie nagle na górę ponad 1000 m nad poziomem morza. Jechaliśmy przez Albanię około 7 godzin i byłem wykończony. DO Vlore co chwilę "jedynka, dwójka maksymalnie trójka i na nowo". Auto dostało strasznie po 4 literach. Oszczędziliśmy 150 km a czasowo wyszło bardzo podobnie z tym, że na prawdę drugi raz bym tak już nie pojechał.

Mega wypad ale na tą chwilę mój akumulator się już wyładował :-)

Mirupafshim!

Oj to mnie zmartwiłeś. Wybieram się do Ksamil 14 sierpnia. Zamierzałem jechać przez Macedonię / Ohryd -i zatrzymać się tam na dzień/dwa. Ale ta górska trasa którą opisujesz trochę mnie przeraża. Co prawda mam typowo Albański samochód, ale w zeszłym roku na Chorwackich podjazdach czułem zapach sprzęgła.

Kilka pytań:

Czy nad Ohrid warto pobyć kilka dni (plażowanie z trójką dzieci 9-12 lat)
W jakim stanie jest ta trasa przez Alanie, czy jest dużo ostrych podjazdów, barierki
Jaką jechałeś trasą przez Grecję ?
Jak z internetem w Ksamil? Ja znalazłem ofertę lokalnego operatora komórkowego - całkiem tanio : http://www.eaglemobile.al/en/page.aspx?id=320

Jakby ktoś był w okolicach Ksamil w II połowie sierpnia to chętnie wypiję piwko .

Pozdrawiam
Radek
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 28.07.2012 09:28

kiedy jesteś w Ochrydzie ,w aktualnych planów my będziemy od 20 .08 .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Ksamil - Albania - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone