Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksamil - Albania

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
balkanyrudej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balkanyrudej » 28.08.2014 09:05

Generalnie droga do Elbasanu jest żmudna bo dość kręta, wąska, całkiem widokowa, ale szybko się na niej nie pojedzie.
Od Rogozhine do Vlory jedzie się całkiem szybko, a z Vlory do Himare to już droga przez Llogarę (na którą się dość mocno droga w górnej partii, przed przełęczą popsuła) i w dół, wzdłuż wybrzeża (też nie jest za szybka, w szczególności na przejazdach przez miejscowości). Ja bym liczyła dłuższy czas przejazdu na tej trasie (nie wiem jakiego dnia będziesz jechał, ale w weekendy będzie się korkować na wybrzeżu, mimo że to już po sezonie, to Albańczycy nadal chcą się kąpać w morzu).
Pozdrawiam,
ruda z Bałkanów według Rudej
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 28.08.2014 13:59

Zamierzamy wyjechać z chrzanowa ( koło Krakowa ) w środę rano. Przejechać około 1000 km. Następnie nocleg tranzytowy w miejscowość Nisz ( Serbia ). W czwartek rano ciąg dalszy. Kurcze 7 godzin sama Albania a jeszcze trzeba przejechać przez Macedonię i trochę Serbii. Pewnie wyjdzie koło 12 h odcinek 650 km :(
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 28.08.2014 14:03

Nie mam niestety :( śladów GPS z zeszłego roku ale sprawdzę zapisy z kamerki samochodowej od której do której dokładnie jechaliśmy na odcinku granica MK/AL - Himare
balkanyrudej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balkanyrudej » 28.08.2014 15:23

tofi156 napisał(a):Zamierzamy wyjechać z chrzanowa ( koło Krakowa ) w środę rano. Przejechać około 1000 km. Następnie nocleg tranzytowy w miejscowość Nisz ( Serbia ). W czwartek rano ciąg dalszy. Kurcze 7 godzin sama Albania a jeszcze trzeba przejechać przez Macedonię i trochę Serbii. Pewnie wyjdzie koło 12 h odcinek 650 km :(

Akurat za Nisem zaczyna się najgorszy fragment drogi na granicę z Macedonią, bo co chwila są objazdy, przejazdy przez wiochy, wąsko, tiry i inne atrakcje. Jechaliśmy tamtędy w piątek w nocy i było mało sympatycznie. Jedzie się w tempie tego, kto prowadzi z przodu i tyle.
Przez Macedonię jedzie się w miarę sprawnie (choć my w tym roku postanowiliśmy się przejechać drogą wzdłuż Mavrowa, gdzie miało byś super widokowo, a szczerze mówiąc 80% dróg w Albanii ma lepsze widok. No ale pomachaliśmy wirtualnie Korabowi, którego zdobywaliśmy od albańskiej strony i jakoś dotarliśmy do Skopje.
W ogóle ciekawostka, ile razy na bramkach na autostradzie chcieliśmy płacić kartą, tyle razy byliśmy przepuszczani bez płacenia ;)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.08.2014 18:03

przepioor napisał(a):Jechałem w tym roku i tak i tak. Od Shkalle, jadąc w kierunku Butrintu - jest dość długi odcinek kiepskiej drogi gruntowej (straszny kurz!) a potem osławiony prom (500ALL lub 3E)

chodzi ci o Shkalle czy Shendelli?
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 28.08.2014 19:53

Chyba dodatkowy nocleg zrobimy nad jeziorem Ochrydzkim i dopiero rano wyjedziemy w dalszą drogę.
Zawsze to krótszy odcinek do przejechania. Będziemy mieć więcej czasu na znalezienie noclegu w Himare.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 28.08.2014 20:10

balkanyrudej napisał(a): (choć my w tym roku postanowiliśmy się przejechać drogą wzdłuż Mavrowa, gdzie miało byś super widokowo, a szczerze mówiąc 80% dróg w Albanii ma lepsze widok.

niby o gustach się nie dyskutuje, ale... jechałem w drugą stronę - z Ochrydy na Skopje przez Mavrovo i była to jedna z ciekawszych, jak dla mnie, widokowo tras na Bałkanach. Zatrzymywałem się co chwila na zdjęcia...
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 28.08.2014 20:14

Sol-Wagon napisał(a):
przepioor napisał(a):Jechałem w tym roku i tak i tak. Od Shkalle, jadąc w kierunku Butrintu - jest dość długi odcinek kiepskiej drogi gruntowej (straszny kurz!) a potem osławiony prom (500ALL lub 3E)

chodzi ci o Shkalle czy Shendelli?

To trasa przez Butrint: https://www.google.pl/maps/dir/39.76900 ... !3e0?hl=pl
a to przez Sarande:
https://www.google.pl/maps/dir/39.76976 ... !3e0?hl=pl
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.08.2014 20:43

zerknijcie na ksamil.gr / book online (po lewej):
np. Room3:
Month 1 x Sat 1 x Sun 1 x Mon 1 x Tue 1 x Wed 1 x Thu 6 Night(s)
Sep - Oct €15.01 €15.01 €15.01 €15.01 €0.00 €0.00 €60.04
czy te "zera" oznaczają, że w tych dniach jest zarezerwowany już?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.08.2014 07:47

czy ktoś poleci kwaterę dla 2 osób z aneksem kuchennym na Pd Albanii? od Ksamil do Himare...
a może ktoś tam jest i może mi zarezerwować?
2 apartamenty kilka dni nie odpowiadają na e-maile...
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 30.08.2014 08:50

Znajoma wróciła z Sarandy w piątek. Podobno drogo wołają za apartamenty. Po 3 godzinach szukania znaleźli blisko morza za 40 Euro ( 2dorosłe + 2 dzieci ) jeden pokój z łazienką bez aneksu kuchennego. Więc żadna rewelacja. Coś lepszego o większym standardzie 50-70 euro. Był sierpień więc pełnia sezonu. Mam nadzieje że we wrześniu będzie o wiele taniej.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 30.08.2014 09:02

Sol-Wagon napisał(a):czy ktoś poleci kwaterę dla 2 osób z aneksem kuchennym na Pd Albanii? od Ksamil do Himare...
a może ktoś tam jest i może mi zarezerwować?
2 apartamenty kilka dni nie odpowiadają na e-maile...

Wysłałem info na priv
balkanyrudej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balkanyrudej » 30.08.2014 10:56

Pudelek napisał(a):niby o gustach się nie dyskutuje, ale... jechałem w drugą stronę - z Ochrydy na Skopje przez Mavrovo i była to jedna z ciekawszych, jak dla mnie, widokowo tras na Bałkanach. Zatrzymywałem się co chwila na zdjęcia...

Jak się przez półtora tygodnia siedzi w Albanii, to ta droga przez Mawrowo jest naprawdę słaba. Inna sprawa, że akurat trafiliśmy na zwózkę drewna i wlekliśmy się za wielkimi ciężarówkami, z których co chwila spadały jakieś mniejsze fragmenty drzew, co nie było zbyt przyjemnym doświadczeniem. Zasadniczo według mnie są ciekawsze i ładniejsze drogi na Bałkanach.
W Macedonii też są ciekawsze pod kątem widokowym trasy, choćby przejazd z Prespy przez Galicicę do Ohrydzkiego Jeziora.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 31.08.2014 23:07

przejazd przez Calicicię to droga górska, więc ciężko porównywać ją z trasą, która biegnie zwykle w dolinach. I oczywiście trudno porównywać trasy albańskie z macedońskimi pod względem widokowości...
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 01.09.2014 12:00

Sol-Wagon napisał(a):czy ktoś poleci kwaterę dla 2 osób z aneksem kuchennym na Pd Albanii? od Ksamil do Himare...

wygugluj "rent holiday homes albania" - sporo tego w Sarande/Ksamil
Sol-Wagon napisał(a):.. .2 apartamenty kilka dni nie odpowiadają na e-maile...

Pisz emaile do większej ilości apartamentów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Ksamil - Albania - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies