Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krytyczne zapiski z pielgrzymki na Lefkadę

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 13:49

Te kiero i 21monika witam Was serdecznie :papa: .
Do Lefkady jeszcze kawałek, ale już dojeżdżamy.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 14:07

...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tawcze-grawcze i innych specjałach wracamy na plac zabaw.
Jest już noc ...ale nie tutaj.
Fiesta. Impreza na całego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontanna z Aleksandrem Macedońskim nie dość że zmienia barwy, to jeszcze wygrywa jakieś melodie.
Koniecznie trzeba to wszystko zobaczyć … ale może raz wystarczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2016 14:09

Skopje oglądałam już kilka razy w relacjach na forum i zawsze chce mi się śmiać :lol:

Ale zobaczyć też bym chciała! Raz :mrgreen:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 02.10.2016 14:12

Dzień dobry, chętnie poczytam o Lefkadzie! Ale to Skopje odpustowo - kontrastowe 8) Baaaardzo oryginalne :P
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 14:22

...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kanion Matka.
Miejsce sympatyczne, … ale przepraszam - daleki jestem od wielkich zachwytów.
Jezioro jak sztuczne jezioro, tylko że w ładnej oprawie.
Jaskinia … taka mała dziura, z historią rosyjskiego ambasadora, który wykąpał się tam po pijaku.
Przy przystani, nastrojowa knajpka, tonąca w kwiatach, ale cały nastrój psują gburowaci kelnerzy, popisujący się zapisywaniem zamówienia na smartfonach, z czego niestety niewiele wynika, bo ruszają się w ślimaczym tempie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedynym klimatycznym miejscem jest mała cerkiew. Można ja obejrzeć w spokoju, mało kto tam nie zagląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 14:26

Maslinka i Hercklekot - tak - to centrum Skopje, trzeba koniecznie zobaczyć.
Plus dodatkowo przejażdżka piętrowym autobusem :D .
Oprócz tego, na szczęście istnieje jeszcze stare Skopje, z zabytkowymi cerkwiami i meczetami i z malowniczym akweduktem.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2016 14:34

Buber napisał(a):Maslinka i Hercklekot - tak - to centrum Skopje, trzeba koniecznie zobaczyć.
Plus dodatkowo przejażdżka piętrowym autobusem :D .
Oprócz tego, na szczęście istnieje jeszcze stare Skopje, z zabytkowymi cerkwiami i meczetami i z malowniczym akweduktem.

do odwiedzenia tego miasta zachęcił mnie odcinek Makłowicza z wizytą na Skopiejskiej Carsiji; po Twoich zdjęciach widzę że naprawdę warto zobaczyć też inne miejsca;

btw: czyli bez 2 noclegów tranzytowych, by przejechać trasę na spokojnie jednak się nie obejdzie
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 14:50

...

Obrazek

Obrazek

Ruszamy dalej ...
Dojazd przez Tetovo i Gostivar na początku niewinny, mimo zatrzęsienia bramek i straganów na autostradzie, zamienia się w mordęgę (roboty, dziury, ciężarówki z epoki Stalina, ciężko pełznące pod górę).
Droga przez Prilep (przynajmniej na odcinku do Bitoli - a co dalej ... niestety nie wiem) jest 300 % lepsza.

No i jest Ochryda, nad pięknym jeziorem.
Na miejscu spokojni, uśmiechnięci, bardzo towarzyscy ludzie.
Miasto czyste i zadbane, ma to coś - klimat, uczucie, że jest się w wyjątkowym miejscu.
Piękne kamieniczki, małe sklepiki, z prawdziwymi, wykonywanymi na miejscu pamiątkami, tylko gdzieniegdzie przyjeżdżający po bruku skuterek ...
Można się po Ochrydzie włóczyć bez końca, natykając się w zupełnie nieoczekiwanych miejscach, na zabytkowe średniowieczne cerkwie, prawdziwe perełki. Normalnie miasto, jak ciasto z bakaliami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najpiękniejsza jest cerkiew Jana Ewangelisty w osiedlu Kaneo.
Prawdziwe cudo. Zwłaszcza przez malownicze otoczenie.
Folderowe fotki, w tym przypadku nie kłamią.
Z Kaneo najlepiej wrócić przepiękną trasą wzdłuż jeziora.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 03.10.2016 07:15 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 15:00

te kiero napisał(a):...do odwiedzenia tego miasta zachęcił mnie odcinek Makłowicza z wizytą na Skopiejskiej Carsiji; po Twoich zdjęciach widzę że naprawdę warto zobaczyć też inne miejsca;

No tak, te fotki to taka antyreklama, żeby zobaczyć cokolwiek, byle coś innego :wink:
A za info o programie RM dzięki - chętnie zobaczę.

te kiero napisał(a):btw: czyli bez 2 noclegów tranzytowych, by przejechać trasę na spokojnie jednak się nie obejdzie

Myślę, ze niekoniecznie - jadąc z powrotem, mieliśmy jeden nocleg tranzytowy (w Niszu).
Wyjechaliśmy po 10-tej, z Nikiany, w Niszu byliśmy na 20 - tą.
Potem z Niszu wyjazd ok. 11 -tej - Tarnów -23.30.
Po drodze spokojna jazda, liczne postoje itp.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.10.2016 15:05

Moja kochana Lefka, za którą tęsknię juz rok :hearts:
Dobrze, że zdążyłam przed wjazdem na wyspę :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.10.2016 15:11

No proszę... wczoraj jeszcze cisza a dziś już kawał relacji :cool:

Belgrad, Skopje, Matka, Ochrid - zawsze ciekawie się czyta wrażenia kogoś, kto miejsca te odkrywa dla siebie po raz pierwszy. A na dodatek gdy wrażenia okrasza pięknymi zdjęciami :idea: .

Melduje się n-ty czytelnik do kompletu :D

Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.10.2016 15:13

Buber napisał(a):Wyjechaliśmy po 10-tej, z Nikiany...

Coś mi ta nazwa mówi... :wink:

Co do Serbów...pierwszy nasz wjazd do Belgradu 2007 rok...za cholerę nie mogłem znaleźć Skupsztiny
Taksówkarz pilotował mnie przez pół miasta...za zwykłe dziękuje...
Z moich doświadczeń Serbowie nic do nas nie mają...jeżeli nie wejdziemy na tematy polityczne...
a zwłaszcza Kosowa.
Ochryda oczywiście piękna...może w końcu tam trafię...

W ekspresowym tempie jedziemy na Lefkę... :wink:

:papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 15:14

Rano wybieram się do ochrydzkiego górnego miasta.
Jeszcze cisza i spokój.
Zero turystów.
Nie niepokojony przez nikogo mogę spenetrować okolice twierdzy, amfiteatru i cerkwi Pantelejoma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2016 15:21

gusia-s napisał(a):Moja kochana Lefka, za którą tęsknię juz rok :hearts:
...

Pozdrawiam, obyś jak najszybciej znów ją zobaczyła :D .

kulka53 napisał(a):...
Belgrad, Skopje, Matka, Ochrid - zawsze ciekawie się czyta wrażenia kogoś, kto miejsca te odkrywa dla siebie po raz pierwszy. A na dodatek gdy wrażenia okrasza pięknymi zdjęciami :idea: .

Witam Cię mój serdecznie mój Mistrzu.
Sam widzisz, że to takie discoveries na szybko.
Dzięki za komplementa fotograficzne - to jeszcze nie to, ale będzie lepiej :papa: .

ajdadi napisał(a):Co do Serbów...pierwszy nasz wjazd do Belgradu 2007 rok...za cholerę nie mogłem znaleźć Skupsztiny
Taksówkarz pilotował mnie przez pół miasta...za zwykłe dziękuje...
Ochryda oczywiście piękna...może w końcu tam trafię...
W ekspresowym tempie jedziemy na Lefkę... :wink:

Hej.
Serbowie byli zdecydowanie NAJ, podczas tej podróży.
A z relacją, skoro się wolno na tą Lefkę jechało, to teraz zasuwać trzeba :wink: .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.10.2016 15:26

Buber napisał(a):A z relacją, skoro się wolno na tą Lefkę jechało, to teraz zasuwać trzeba :wink: .

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Krytyczne zapiski z pielgrzymki na Lefkadę - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies