te kiero napisał(a):gusia-s napisał(a):te kiero napisał(a):... Jest wiele odnóg z głównej drogi, wjeżdżamy tylko w dosłownie trzy, które wystarczają by stwierdzić, że Kamjenak trzeba zwiedzić kiedyś dokładnie i to na piechotę...
Kamenjak ma fajne trasy rowerowe ale na piechotę to chyba ciężko go obejść tym bardziej w upał. Długość prawie 10 km i szerokość 1,5 km, zatoczek jest bez liku więc jednego dnia raczej nie da rady trafić do wszystkich tym bardziej, że szlak nie wiedzie tuż przy brzegu morza a teren nie jest płaski
właśnie zastanawiam sie w jaki sposób go explorować, był nawet pomysł dookoła pontonem, ale prądy i wiatr mogą być gdzieniegdzie za mocne, może rowery, ale bardziej jestem skłonny do wypisania tylko kilku miejsc i zdobycia ich pieszo
Pontonem tylko z silnikiem, na wiosłach bez szans. Kajak lepiej idzie niż ponton a i tak nie było łatwo, udało się zrobić tylko wschodnią stronę. Sam koniec przylądka nie jest zalecany dla kajakarzy ... silne prądy mniej więcej w tym obszarze.
Rowery sprawdzą się o wiele lepiej - trasy rowerowe, rowerzyści i piesi mają wstęp za free.
Na terenie parku w sezonie można przebywać w godz. 7 - 22 i wiem, że tego pilnowano. Info Bez auta rzecz jasna da się zaszyć bo nie ma możliwości sprawdzenia każdego krzaczka ale szlaki, którymi poruszają się auta są sprawdzane.te kiero napisał(a): ... Kamjenak zrobił na nas bardzo dobre wrażenie i był to dobry typ na Kryształową, bez wątpienia chcielibyśmy tu wrócić, nawet z noclegiem w samochodzie (nie wiem czy można na noc zostać?). Ewentualnie za miejsce noclegowe weźmiemy jakiś app. w Premanturze i parę razy odwiedzimy Kamjenak na piechotę...
Jeśli myślicie o spaniu w aucie to poza obszarem chronionym, np. jak najbliżej drugiego wjazdu na teren parku gdzieś w tej okolicy szukać dogodnego zjazdu w lasek.
W 2015 r. wjazdówki na teren Kamenjaka kupowało się w centrum Premantury, nie można ich było nabyć w budkach przy szlabanie wjazdowym, czy coś się zmieniło w tej kwestii