Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kryształowa Objazdówka Slo-Hr-I-A. Ostatni raz taki wyjazd..

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Kryształowa Objazdówka Slo-Hr-I-A. Ostatni raz taki wyja

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.01.2017 20:31

Fotka 350 bardzo mi się podoba :) te chmury wyglądają jak ogromne ptaszysko :)
Rovinj wcale nie traci uroku pod zachmurzonym niebem.

Na jednym ze straganów nad kanałem limskim pani przyjmowała każdą walutę... nawet zł, aby tylko coś kupić :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2017 20:43

gusia-s napisał(a):Na jednym ze straganów nad kanałem limskim pani przyjmowała każdą walutę... nawet zł, aby tylko coś kupić :)

Skoro złotówka wymienialna w Chorwacji, to nie dziwota :wink:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.01.2017 21:05

Jeśli już o straganach mowa to na fotce 338 jest "moja" zaprzyjaźniona od 2012 sprzedawczyni u której regularnie kupujemy oliwę truflową Karlic. Na straganie nie ma niestety lepszych i bardziej męskich trunków ale i na to jest sposób. Pani prowadzi do swojej kamienicy gdzie na parterze ma całe królestwo. Rakije, wina, pyszne sery, pasty truflowe itp. Ja w tym roku kupiłem jak zwykle oliwę truflową, której zapas niestety już stopniał bo sałatka Caprese z tą oliwą to odlot. Polecam z białymi truflami choć i z czarnymi jest pyszna.
PS.
Oliwę truflową można także kupić bezpośrednio u producenta w Buzet http://karlictartufi.hr/en/proizvodi/
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.01.2017 08:05

gusia-s napisał(a):Fotka 350 bardzo mi się podoba :) te chmury wyglądają jak ogromne ptaszysko :)

te zdjęcia najbardziej cenię z tegorocznej kolekcji :)
Janusz Bajcer napisał(a):Skoro złotówka wymienialna w Chorwacji, to nie dziwota :wink:

osobiście wymieniałem złocisze tylko 1 raz, jak zorientowałem się, że jakieś w ogóle mam
Crocodyl napisał(a):Jeśli już o straganach mowa to na fotce 338 jest "moja" zaprzyjaźniona od 2012 sprzedawczyni u której regularnie kupujemy oliwę truflową Karlic.
PS.
Oliwę truflową można także kupić bezpośrednio u producenta w Buzet http://karlictartufi.hr/en/proizvodi/

w tym wypadku 2x tam przechodziliśmy, akurat sporo Rosjan robiło zakupy, my woleliśmy spokojne miejsca na sprawunki w okolicznych miasteczkach, właśnie takich jak Buzet (choć tam akurat tylko wdepnęliśmy na moment)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 04.01.2017 08:49

gusia-s napisał(a): Fotka 350 bardzo mi się podoba :) te chmury wyglądają jak ogromne ptaszysko :)

Niestety takie chmury były częstym gościem na wrześniowym chorwackim niebie :evil:
A Rivinj w chmurach, rzeczywiście bardzo fotogeniczny :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2017 09:04

te kiero napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Skoro złotówka wymienialna w Chorwacji, to nie dziwota :wink:

osobiście wymieniałem złocisze tylko 1 raz, jak zorientowałem się, że jakieś w ogóle mam

A ja bardzo często, szczególnie te wyjęte ze "Skarbonki na 5 zł"
(bilon wymieniałem na papier i zabierałem do Chorwacji w celu wymiany na kuny)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.01.2017 14:10

krakusowa napisał(a):Niestety takie chmury były częstym gościem na wrześniowym chorwackim niebie :evil:

oby w tym roku było inaczej, bo osobiście nastawiam się na plażing i "Jadraning" :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 04.01.2017 14:19

te kiero napisał(a): oby w tym roku było inaczej,

Oby :D
te kiero napisał(a): osobiście nastawiam się na plażing i "Jadraning" :D

ja też :boss: :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.01.2017 15:30

Janusz Bajcer napisał(a):
gusia-s napisał(a):Na jednym ze straganów nad kanałem limskim pani przyjmowała każdą walutę... nawet zł, aby tylko coś kupić :)

Skoro złotówka wymienialna w Chorwacji, to nie dziwota :wink:

No tak :!: ale raczej nie na straganie :mrgreen: zawsze to jednak więcej zachodu dla sprzedawcy, no ale chwali się taką dostępność :)

Crocodyl napisał(a):... Ja w tym roku kupiłem jak zwykle oliwę truflową, której zapas niestety już stopniał bo sałatka Caprese z tą oliwą to odlot. Polecam z białymi truflami choć i z czarnymi jest pyszna.
PS.

Dużo wyrobów truflowych próbowaliśmy właśnie w Hum, potem na straganach w Rovinj i nad kanałem limskim. Te pasty nie bardzo nam przypadły do gustu. Kupiliśmy całe trufle, można je samemu strugać i zalewać oliwą lub dodawać do potraw. Oliwa truflowa nieźle konfiguruje się z pomidorami ... ale to już odkryliśmy w domu :)
Genialną za to kiełbaskę właśnie z kawałkami trufli kupiliśmy w tym roku na Krk w sklepiku w Starej Bašce. Okazała się pycha ale potem już jej nie było :( , zjeździliśmy całą wyspę w poszukiwaniu i dopiero w Omišalj znów ją trafiliśmy gdzie wykupiliśmy cały zapas sklepowy :D

Oliwę truflową można też kupić w Kauflandzie.
251869.jpg
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 04.01.2017 17:09

gusia-s napisał(a):Oliwę truflową można też kupić w Kauflandzie.

Oczywiście, że można (także w Lidlu) ale to niestety nie to. Tam jest tylko aromat. My tego nie kupujemy. Wolimy poczekać do wakacji :D Co do pasty truflowej sprawdza się z makaronem, choć to także nie wszyscy lubią, nasza córka np. tego "nie trawi". Całe trufle natomiast są na naszej liście na ten rok.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.01.2017 20:08

My tu gadu, gadu a tymczasem:

...Wjeżdżając do Puli, opowiadam co zamierzamy odwiedzić, parkujemy bezpośrednio pod Koloseum; wiadomo runda honorowa dookoła, nie uśmiecha nam sie wchodzić do środka. Miasto jest spore, zwykłe, portowe, zupełnie nie kameralne i nie przypada nam za bardzo do gustu, ot taka zwykła codzienności mieszkańców, choć te kilka rzymskich pozostałości robi naprawdę wrażenie.

Cz.I

DSCF8788.JPG
352

DSCF8791.JPG
353

DSCF8793.JPG
354

Takie tam kalafiory na drzewie w między czasie...

DSCF8796.JPG
355

DSCF8797.JPG
356

DSCF8799.JPG
357

DSCF8800.JPG
358

DSCF8801.JPG
359

DSCF8803.JPG
360

DSCF8804.JPG
361

DSCF8808.JPG
362

DSCF8813.JPG
363

DSCF8816.JPG
364

DSCF8817.JPG
365

DSCF8819.JPG
366

Po spacerze czas na mała przerwę, kawka z mlekiem i świeżutkie rogale z francuskiego, mniam... :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.01.2017 08:07

Nieśpieszna, spacerowa rundka po centrum Puli, brama Herkulesa, Łuk Sergiusza, świątynia Augusta, ratusz z XIII wieku, czyli to co trzeba odwiedzić te stare zabytki, które przetrwały robią wielkie wrażenie; potem wypoczynek przy nabrzeżu, odwiedzamy miejscowy Park w którym dominują okazałe palmy; w międzyczasie podziwiamy występ miejscowego nieco ekscentrycznego kuglarza.

DSCF8822.JPG
367

DSCF8825.JPG
368

DSCF8827.JPG
369

DSCF8828.JPG
370

DSCF8829.JPG
371

DSCF8832.JPG
372

DSCF8833.JPG
373

DSCF8840.JPG
374

DSCF8841.JPG
375

Po drodze taki tam sklep z... "pupami" :wink:

DSCF8842.JPG
376

I dalej:

DSCF8844.JPG
377

DSCF8847.JPG
378

DSCF8848.JPG
379

DSCF8850.JPG
380

DSCF8851.JPG
381

DSCF8855.JPG
382

Trochę nas przytłacza widok codzienności mieszkańców, praca, sprawunki, zakupy - nie pasuje nam do urlopu; choć nie wszystko udało się zobaczyć zwijamy się już za miasto. W sumie już późno, a ja chciałbym odwiedzić jeszcze 2 miejsca.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.01.2017 08:37

Crocodyl napisał(a):
gusia-s napisał(a):Oliwę truflową można też kupić w Kauflandzie.

Oczywiście, że można (także w Lidlu) ale to niestety nie to. Tam jest tylko aromat. My tego nie kupujemy. Wolimy poczekać do wakacji :D Co do pasty truflowej sprawdza się z makaronem, choć to także nie wszyscy lubią, nasza córka np. tego "nie trawi". Całe trufle natomiast są na naszej liście na ten rok.
Nasze całe skończyły właśnie w oliwie, tylko w ten sposób mogą być zużyte :mrgreen: Próbowaliśmy w domu je stosować m.in. do makaronu, pojechały z nami ponownie do Cro, że może tam bardziej będą smakowały ale jakoś d...y nie urywa :? :mrgreen: jedynie w tej suszonej kiełbasce smakowały. Chyba nasze podniebienia nie są szlacheckie ;)

te kiero napisał(a):... chciałbym odwiedzić jeszcze 2 miejsca.
Ciekawe dokąd nas zabierzesz :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.01.2017 09:32

gusia-s napisał(a):
te kiero napisał(a):... chciałbym odwiedzić jeszcze 2 miejsca.

Ciekawe dokąd nas zabierzesz :)

przede wszystkim Kamjenak...
dziś pewnie nie da rady, ale jutro napewno pojedziemy dalej
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.01.2017 09:41

Fajnie było znów przypomnieć sobie Pulę...bo tam byliśmy pierwszy raz na wakacjach w CRO lat temu...19
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kryształowa Objazdówka Slo-Hr-I-A. Ostatni raz taki wyjazd.. - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone