Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krótkofalowcy w Cro

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekiq
Globtroter
Krótkofalowcy w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 12.06.2009 21:19

Czy ktoś z kolegów SP/SQ wybiera się w sierpniu w okolice Rab-u? W ostatnich latach mimo wielu starań nie udało mi sie usłyszeć nikogo z SP/SQ, no chyba ze krajowych stacji na 10m (PSK31).
73 i do usłyszenia

SQ9NKP
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 12.06.2009 21:32

Wybierac sie moze i wybiera, ale taskac ze soba sprzet na taka odleglosc malo komu sie chce. Zwlaszcza, ze to zadna atrakcja DX-owa.
Ja zabieram swojego DEGEN'a do nasluchow, to sobie w wolnych chwilach (jesli takowe beda) poslucham co sie dzieje w eterze.

Urzadzenia KF i UKF tez nie biore, bo chwilowo nie mam. A nawet gdybym mial to KF to zbyt duze pudlo by je taszczyc, a na UKF Polakow nie uslysze.
A co do licencji - jak dotad odswiezylem tylko Swiadectwo Uzdolnienia a i Licencje musze dopiero wystapic. Jak dotad setki innych spraw spowodowaly, ze nie dokonczylem odswiezania licencji. Tak wiec chwilowo jestem bez znaku.

73!
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 12.06.2009 21:46

Mam FT857 wiec duże nie jest. Antene i tak zawsze jakąś mam ze sobą. W tym roku pokombinuje na Echo Linku może coś się uda zlinkować do Polski.
73 ! Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 13.06.2009 06:20

piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 13.06.2009 09:51

wiem o tym, sam tam pisałem posty. Chciałem ożywić temat.
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 13.06.2009 10:57

Zgadza sie sa juz mniejsze urzadzenia. Jedna z firm na Allegro takowe sprzedaje. Gdybym mial cos mniejszego (a nie mam nic) to moze bym i zabral jakby bylo miejsce w samochodzie.

Zabralbym gdyby byly jakies ciekawe wyspy gdzie warto byloby sie zainstalowac i popracowac. Na przyklad - sprawdzalem nazwy wysp z okolic Istrii czy przypadkiem nie wystepuja one na liscie IOTA. Bo gdyby istniala na liscie IOTA wyspa Koversada - to QSL'ka z wyspy naturystow bylaby nielada gratka w swiecie krotkofalowcow ;)

A tak? Nie tylko tej wyspy tam nie ma ale i sasiednich - nawet wiekszych od Koversady rowniez brak.

Dla mnie krotkofalarstwo jest fajne albo wtedy gdy mozna byloby je polaczyc z jakas wyprawa DX-owa albo w okresie jesien-zima, kiedy wieczory sa dlugie oraz w weekendy kiedy wychodzic sie z domu za bardzo nie chce.

Dlatego jestem pewien, ze wielu kolegow krotkofalowcow wybierajac sie do CRO nie zabierze ze soba radiostacji z powodow podobnych do opisanych wyzej. To nie jest marudzenie, tylko chlodna kalkulacja sensu i oplacalnosci.

73!
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 13.06.2009 11:05

Z wyspy naturystów QSL-ka hmmmm.... mogła by być całkiem fajna ;-). Pewnie od razu by zginęła w biurze QSL. Masz sporo racji, z punktu widzenia miejsca to nie ma jakiejś zachęty. Ale można zawsze zabrać coś na 2m/70cm i pogadać z rodakami na RPT.
Pozdrawiam
73
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 13.06.2009 11:27

Chyba ze 2m/70cm. Bo urzadzenia czesto sa male i mozna sie pobawic.
Ja doskonale wiem, ze porownanie krotkofalarstwa z CB to obelga dla przwdziwego krotkofalowca, ale smiem twierdzic, ze latwiej bedzie znalezc rodaka na czestotliwosciach CB niz na czestotliwosciach krotkofalarskich UKF.

Nie to zebym byl zagorzalym CBista, bo prywatnie uwazam, ze przydaly by sie tutaj bardziej restrykcyjne uregulowania prawne niz to jest obecnie, ale jestem realista - poza SP/SQ latwiej zlapac rodaka na 28 lub 19 kanale CB niz na 144/430 MHz.

Niemniej zabieram do CRO swojego DEGENA aby czasami posluchac co sie dzieje w eterze na czestotliwosciach krotkofalarskich :)
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 14.06.2009 11:47

CB tez ma swoje zalety, i nie wstydzę się go używać. Byłem w Chorwacji kolo 20 razy i od kilkunastu lat używam CB na wyjazdach. Miałem kiedyś łączność na CB z północna Polską. Kiedys w okolicy Sibenika udało mi sie porozmawiac na 2m z kolegą SP, który był na jachcie. Reszta to łącznosci wyłącznie z 9A. Nie chce mi sie ciągnąć anteny na KF, ale może jak mnie coś najdzie to wezmę w tym roku coś na 15 albo 20m.
pozdrawiam
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 12:28

No to sie ciesze. Ja bardzo ostroznie wypowiadam sie o CB, gdyz na forach krotkofalarskich czytalem juz tak agresywne slowa pod kierunkiem CB, ze az sam boje sie przyznac wsrod krotkofalarskiej braci, ze go uzywam.

Poruszyles bardzo istotny temat - przydatnosci danych rozwiazan pod ktorymi moge sie tylko podpisac.

Tu przyklad: Czy UKF jest kiepski? To zalezy do jakich zastosowan. Nie wyobrazam sobie przydatnosci nadajnikow telefonii komorkowej pracujacych na czestotliwosciach 3-10 MHz. Za to 1800 MHz wydaje sie czestotliwoscia idealna dla potrzeb lacznosci komorkowej. To przyklad z fizyki fal radiowych.

Ze wzgledu na organizacje CB bije o glowe krotkofalarstwo. To na czestotliwosciach CB mozna sie dowiedziec o sytuacji na drodze na ternie wiekszosci panstw europejskich. Niestety - ma ono tez swoje wady - brak kontroli tego pasma przez sluzby panstwowe oraz trudnosc lub wrecz niemozliwosc natychmiastowej i bezblednej identyfikacji nadawcy, co skutkuje zalewem chamstwa i agresji na czestotliwosciach CB.
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 14.06.2009 12:40

CB jest w zasadzie obywatelskim kanałem informacji drogowe. Kiedyś w Polsce zastępował komunikatory internetowe i słabo dostępne telefony. Jak zaczniesz kontrolowac CB to jego główny walor - powszechność, zaniknie. Oczywiście chamstwo nie jest mile widziane, ale to taka uroda CB. W gronie kolegów krotkofalowców tez nie raz słyszałem niewybredne teksty na pasmach i przemiennikach. Ludzie tacy sa i nic na to nie poradzimy. Kazde pasmo ma swoje zalety i wady. Ja używam i 2m/70cm ale też KF-u. Do pogadania z kolegami świetny jest UKF a do dalekich łączności KF.
Rozpocząłem ten wątek, żeby trochę zachęcić kolegów Sp/SQ do wiekszej aktywności radiowej na wyjazdach do Chorwacji. Nie chodzi tu o zdobywanie punktów ale zwykłe pogadanie na UKF-ie czy KF-ie.
pozdrawiam
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 13:02

Masz duzo racji w tym co piszesz, jednak uwazam, ze chamstwo trzeba tepic. Jezeli samemu nie da sie tego zrobic, to za pomoca organow panstwowych.

Agresja slowna wrecz wzywanie do bojki (a to juz jest przestepstwo) powinny skutkowac interwencja policji. A tego nie zrobisz bez natychmiastowej i bezblednej identyfikacji nadawcy. Poza tym w ten sposob wyeliminuje sie wiele innych negatywnych zjawisk na CB.
Natomiast pare miesiecy temu mialem na drodze scysje z kierowca TIR-a. Zapamietalem nazwe i telefon do firmy widniejacej na plandece. Zadzwonilem do jego firmy poprosilem o rozmowe z prezesem i... dwa dni pozniej ow kierowca zadzwonil do mnie z przeprosinami za swoje zachowanie.

Tu mialem sprawe ulatwiona. Niestety - w przypadku pojazdow nalezacych do osob prywatnych oraz firmowych - nieoznakowanych takich mozliwosci juz nie mam.

Uwazam, ze wprowadzajac mozliwosc natychmiastowej i bezblednej identyfikacji nadawcow powszechnosc CB nie zniknie. Moze sie zmniejszy, a za to bedzie bezpieczniej.

Ja jestem krotkofalowcem z konca lat 80-tych. Pamietam, ze wtedy za niesubordynacje na pasmach dostawalo sie ostrzezenia, a gdy te nie pomagaly - czasowo zawieszano licencje.
Obecnie jestem nieaktywny od ok 10 lat i dopiero probuje wrocic do tego hobby, dlatego dziwie sie, ze agresja na pasmach krotkofalarskich nie konczy sie interwencja ze strony organow panstwowych.

73!
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 14.06.2009 13:19

Niestety, agresja narasta w społeczeństwie i później przenosi sie na inne dziedziny życia, rownież na pasma krótkofalarskie. Niegrzeczne zachowanie, stawianie nośnych, to niestety zjawiska dość częste na UKF-ie i KF-ie. Jestem z okręgu 9-tego (SQ9NKP), mamy tutaj dowcipnisia który notorycznie zakłóca przemienniki stawiając nośną z tonem 1750Hz. I tak jest od wielu miesięcy. Mimo skarg, żadnych działań ze strony UKE nie ma. Podobnie bywa na 80m. Niemniej polecam powrót do zabawy radiowej, bo to fajna przygoda.
pozdrawiam 73!
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 14.06.2009 13:39

No to mnie Piotrze oswieciles :(
Tak wiec pozostanie miec nadzieje, ze kiedys to sie zmieni... .

73!
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 17.06.2009 16:59

Wyjeżdżam 18.06 do Podgory i zabieram ze sobą radio na 2m/70cm plus antenę samochodową (5/8 na 2m), którą zamocuję na tarasie. Zobaczymy co słychać, bo 3 lata temu była prawie kompletna cisza na 2m, chociaż słychać było włoskie przemienniki.
W planie jest wjazd z radiem na Sv. Jure - może z góry będzie można zrobić parę ciekawych qso.

73' Tomek SP7UWL
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone