Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KrÓtkofalarstwo

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
binkowskig
Croentuzjasta
KrÓtkofalarstwo

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.08.2005 15:13

CZY KTOS Z FORUM BYŁ W CHORWACJI I UŻYWAŁ AMATORSKIEJ RADIOSTACJI NA KF BADZ UKF? BYŁEM KILKA RAZY NA WAKACYJNYCH WYPADACH W CHORWACJI ALE JEDYNYM MOIM KORESPONDENTEM BYŁ KOLEGA Z KTÓRYM PRZYJECHAŁEM. RADIA PRZYDAŁY SIE SZCZEGÓLNIE PODCZAS PODRÓŻY I LOKALNYCH WYCIECZEK. KILKAKROTNIE WOŁALEM NA PRZEMIENNIKACH I KANAŁACH LOKALNYCH ALE BEZ ŻADNEGO EFEKTU. A SZKODA, BO MOŻE ZAOWOCOWAŁBY TO JAKIMIS MIŁYMI KONTAKTAMI. POZDRAWIAM I ZAPRZASZAM DO DYSKUSJI GRZEGORZ SP7SQP
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 14.08.2005 15:45

binkowskig napisał(a):CZY KTOS Z FORUM BYŁ W CHORWACJI I UŻYWAŁ AMATORSKIEJ RADIOSTACJI NA KF BADZ UKF? BYŁEM KILKA RAZY NA WAKACYJNYCH WYPADACH W CHORWACJI ALE JEDYNYM MOIM KORESPONDENTEM BYŁ KOLEGA Z KTÓRYM PRZYJECHAŁEM. RADIA PRZYDAŁY SIE SZCZEGÓLNIE PODCZAS PODRÓŻY I LOKALNYCH WYCIECZEK. KILKAKROTNIE WOŁALEM NA PRZEMIENNIKACH I KANAŁACH LOKALNYCH ALE BEZ ŻADNEGO EFEKTU. A SZKODA, BO MOŻE ZAOWOCOWAŁBY TO JAKIMIS MIŁYMI KONTAKTAMI. POZDRAWIAM I ZAPRZASZAM DO DYSKUSJI GRZEGORZ SP7SQP

Grzegorzu proszę nie krzycz.

Taki temat był poruszany na pl.rec.radio.amatorskie
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200. ... amatorskie

Interesuje się radioamatorstwem ale na razie bez licencji :)
Przepraszam że odsyłam do archiwum ale nie pamietam szczegółów.

Udanych DX-ów i zrozumienia u członków rodziny niecałkowicie pochłonietych twoją pasją :)

Udanego wypoczynku :)
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 14.08.2005 16:31

[quote="binkowskig"]CZY KTOS Z FORUM BYŁ W CHORWACJI I UŻYWAŁ AMATORSKIEJ RADIOSTACJI NA KF BADZ UKF? BYŁEM KILKA RAZY NA WAKACYJNYCH WYPADACH W CHORWACJI ALE JEDYNYM MOIM KORESPONDENTEM BYŁ KOLEGA Z KTÓRYM PRZYJECHAŁEM. RADIA PRZYDAŁY SIE SZCZEGÓLNIE PODCZAS PODRÓŻY I LOKALNYCH WYCIECZEK. KILKAKROTNIE WOŁALEM NA PRZEMIENNIKACH I KANAŁACH LOKALNYCH ALE BEZ ŻADNEGO EFEKTU. A SZKODA, BO MOŻE ZAOWOCOWAŁBY TO JAKIMIS MIŁYMI KONTAKTAMI. POZDRAWIAM I ZAPRZASZAM DO DYSKUSJI GRZEGORZ SP7SQP[/quote]

Witaj Grzegorz!!!
Właśnie 12 sierpnia wróciłem z Chorwacji byłem w Sparadaci w okolicach Sibenika miałem ze sobą IC 720 i dipol na 14. Pracowałem na radiu bardzo mało przez 10 dni 86 łączności. UKF nie brałem bo mam tylko 3101. Nie za bardzo jest tam w czasie pobytu pracować na radiu. Pozdrawiam SQ8T ex SP8TDE JurekG Zamość.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.08.2005 18:47

Witaj Grzegorz!!!
Właśnie 12 sierpnia wróciłem z Chorwacji byłem w Sparadaci w okolicach Sibenika miałem ze sobą IC 720 i dipol na 14. Pracowałem na radiu bardzo mało przez 10 dni 86 łączności. UKF nie brałem bo mam tylko 3101. Nie za bardzo jest tam w czasie pobytu pracować na radiu. Pozdrawiam SQ8T ex SP8TDE JurekG Zamość.[/quote]

Witam. No właśnie nie po to się jedzie żeby miętosić mikrofon w ręku, aczkolwiek przyzwyczajenia zostają. Do Chorwacji brałem jedynie radia na 2 m ręczne i bazowe. Jeżdżę z SP7UYS i łączność mamy w drodze między samochodami jak i na miejscu. Szczególnie w drodze jest to przydatne , nikt nie siedzi człowiekowi na zderzaku a zasięg jest na ponad 20 km, a to jest już coś.. Kiedyś pogubilismy sie w Bratysławie i każdy jechał przez inne przejście ale łaczność była i nie stanowiło to problemu.Odnalezlismy się juz wizualnie po austriackiej stronie. Natomiast w Chorwacji zostawiałismy żony na plaży a sami uciekaliśmy w plener, z reguły w góry i łącznosc była nawet na wiele kilometrów. ( np SEGET VRANJICA k. TROGIRU - BIOKOVO na Makarskiej ) Niestey nigdy nie udało mi sie porozmawiać z Chorwatami i tego bardzo żałuję. Mają pare przemienników na wybrzeżu ale cisza tam jak makiem zasiał. Może w tym roku uda sie, jadę do Igrane pod koniec sierpnia.To do usłyszenia w eterze, wszak z Radomia do Zamoście nie jest daleko. pozdrawiam grzegorz sp7sqp
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.08.2005 18:49

Grzegorzu proszę nie krzycz.

Taki temat był poruszany na pl.rec.radio.amatorskie
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200. ... amatorskie

Interesuje się radioamatorstwem ale na razie bez licencji :)
Przepraszam że odsyłam do archiwum ale nie pamietam szczegółów.

Udanych DX-ów i zrozumienia u członków rodziny niecałkowicie pochłonietych twoją pasją :)

Udanego wypoczynku :)[/quote]

A dlaczego mam krzyczeć, to tez radio. Pozdrawiam
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 14.08.2005 18:54

binkowskig napisał(a):
A dlaczego mam krzyczeć, to tez radio. Pozdrawiam

Jak wycisnałeś :) Caps Lock to juz zrobiło sie ciszej i przyjemniej :)

Bardzo źle się czyta tekst PISANY Z CAPS LOCK :)))

Udanej zabawy :)

.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone