Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krótkim śladem festiwali - Lazurowe i Genua

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tompakosc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompakosc » 16.02.2023 12:53

marze_na napisał(a):Tony, mam jeszcze pytanie odnośnie wypożyczenia auta.
Czy musiałeś mieć zgodę na wyjazd wypożyczonym samochodem poza granice Włoch? Czy nie chwaliłeś się w ogóle w Bergamo gdzie jedziesz?

O ja Cię 8O ...
Dopiero teraz wpadam do tej relacji , a latem śmigamy do zachodniej Ligurii. Siadam więc, czytam, uzupełniam i podpinam się do pytania, bo też będę wynajmował auto (w Mediolanie) i w głowie pomysł na wypad autem na Lazurowe.
A ws festiwali ... Oglądaliście tegoroczny festiwal w San Remo? Notabene w sobotę się zakończyło. FANTASTYCZNY pokaz włoskiej muzyki, a wykonawcy i piosenki top: Giorgia, coma_cose, Mr. Rain, Splash, itd :hut:
Posłuchajcie, czy to nie jest piękne ... https://www.youtube.com/watch?v=uICZsH8GsW0
Dla mnie Mr Rain absolutny nr 1, choć zajął 3 miejsce . Albo to: https://www.youtube.com/watch?v=xDPrIP1YPZs :papa:
Ostatnio edytowano 16.02.2023 13:06 przez tompakosc, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.02.2023 12:53

Czy musiałeś mieć zgodę na wyjazd wypożyczonym samochodem poza granice Włoch? Czy nie chwaliłeś się w ogóle w Bergamo gdzie jedziesz?

Coś Ty, nic im nie mowiłem. Brałem przez Ryanair (czyli to jest w rentalcars.com i tam stoi że UE to UE i można się poruszać autem po całej UE), w wypożyczalni nic nie mówiłem, że jadę tez do France :)
:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.02.2023 12:57

tompakosc napisał(a):
O ja Cię 8O ...
Dopiero teraz wpadam do tej relacji , a latem śmigamy do zachodniej Ligurii. Siadam więc, czytam, uzupełniam i podpinam się do pytania, bo też będę wynajmował auto (w Mediolanie) i w głowie pomysł na wypad autem na Lazurowe.
A ws festiwali ... Oglądaliście tegoroczny festiwal w San Remo? Notabene w sobotę się zakończyło. FANTASTYCZNY pokaz włoskiej muzyki, a wykonawcy i piosenki top: Gorgia, coma_cose, Mr. Rain, Splash, itd :hut:
Posłuchajcie, czy to nie jest piękne ... https://www.youtube.com/watch?v=uICZsH8GsW0
Dla mnie Mr Rain absolutny nr 1, choć zajął 3 miejsce :papa:

Hejka :)
No w kwestii zachodniej Ligurii to wiele Ci nie pomogę, bo byliśmy tylko w Genui parę godzin i obok w Boccadasse :)
Mogę napisać, że autostrada do Genui od pewnego momentu mocno kręta, i ta na zachód w kierunku France też :)
Parkowanie w Geniu za free chyba nie wchodzi w grę, ale jest sporo płatnych parkingów w okolicach Porto Antico

Odnośnie San Remo to oglądaliśmy na Rai live ale tylko do momentu występu Depeche Mode :)
Ja tma jednak wolę klimat starych San Remo

"CI Saraaaaaa una storia d'amore del mondo miglioreeee aaalalalalala" :)

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.02.2023 13:05

tony montana napisał(a):
Coś Ty, nic im nie mowiłem. Brałem przez Ryanair (czyli to jest w rentalcars.com i tam stoi że UE to UE i można się poruszać autem po całej UE), w wypożyczalni nic nie mówiłem, że jadę tez do France :)
A ja polecam to sprawdzać. Trafiłam kilka razy na zapis w regulaminie (tak, ja z tych co czytają całe te regulaminy :lol: ), że można jeździć po terenie całej UE, ale OC i dodatkowe ubezpieczenie od wypożyczalni (odpowiednik AC) nie działa poza granicami kraju (a raz nawet regionu), gdzie auto jest wypożyczone... Więc nawet przy jakimś drobnym przerysowaniu może być niemiło.... A samochody z wypożyczalni mają często lokalizatory gps o czym nie informuję (bo nie muszą).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.02.2023 13:08

tony montana napisał(a):Ja tma jednak wolę klimat starych San Remo

"CI Saraaaaaa una storia d'amore del mondo miglioreeee aaalalalalala" :)

Ototo, ja też to wolę :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.02.2023 13:11

piekara114 napisał(a):A ja polecam to sprawdzać.

Też bym się ku temu skłaniała. Mieliśmy ostatnio w pracy dyskusję przy okazji planów połączenia Sardynii z Korsyką i usłyszałam mniej więcej to co napisała Beata.
Byłam ciekawa jak rozwiązał to Tony :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.02.2023 13:18

piekara114 napisał(a):A samochody z wypożyczalni mają często lokalizatory gps o czym nie informuję (bo nie muszą).

Właśnie miałam to pisać, że w tych sieciówkach to raczej zawsze mają gps.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.02.2023 13:36

tony montana napisał(a):
megidh napisał(a):Patrząc na takie blokowiska w pięknym otoczeniu przyrody, to aż mnie trzęsie.

Prawda? Nie wiem co ludzie widzą w Monaco/Monte Carlo i w tej cenie ziemi i mieszkań tam
W życiu nie chciałbym tam mieszkać

Jak będziesz miał kilkadziesiąt banieczek rocznego dochodu i zmuszony będziesz płacić od tego 32 %, a w większości krajów nawet więcej, to uznasz że ta architektura jest bardzo przyjemna a i ceny nieruchomości nie takie wysokie. :oczko_usmiech:

https://www.pit.pl/aktualnosci/zycie-na ... nie-915698
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.02.2023 13:37

Rozwiązałem to w ten sposób że do ok 200 zł za auto kupiłem super cover od rentalcars za ok. 150 zł :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.02.2023 13:41

Marzena,
między wyspami potrafi być też zakaz wywozu auta z wyspy nawet w ramach tego samego kraju.
Gdzieś czytałam, że czasami nie wpuszczają na prom samochodu z wypożyczalni.

Tony,
tylko czy super cover działał poza Włochami - sprawdzałeś czy nie ma wyłączenia?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2023 14:05

tompakosc napisał(a):Dopiero teraz wpadam do tej relacji , a latem śmigamy do zachodniej Ligurii.

Być może przyda Ci się coś z tego . Wtedy akurat była awaria forum i zdjęcia poginęły, ale dwie strony dalej znajdziesz je wrzucone ponownie.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.02.2023 14:16

piekara114 napisał(a):Marzena,
między wyspami potrafi być też zakaz wywozu auta z wyspy nawet w ramach tego samego kraju.
Gdzieś czytałam, że czasami nie wpuszczają na prom samochodu z wypożyczalni.

Tony,
tylko czy super cover działał poza Włochami - sprawdzałeś czy nie ma wyłączenia?

Szczerze mówiąc nie sprawdzałem
Wiem tylko że podlegało prawu maltańskiemu hihi
No weźcie nie stresujcie się tam tymi autami :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.02.2023 14:20

tony montana napisał(a):No weźcie nie stresujcie się tam tymi autami

Ja się nie stresuję, bo nie wypożyczam :lol: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.02.2023 14:28

Ja też się nie stresuję, bo czytam regulamin przed klepnięciem wynajmu :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.02.2023 14:30

Ja się stresuję, bo wypożyczam i nie czytam :mrgreen:
No ale mąż coś tam zawsze czyta :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia