maslinka napisał(a):...
No nic, trzeba wziąć się za planowanie, a nie tylko marzyć o zobaczeniu Petry
Polecam ...
Aglaia napisał(a):Super fotki.
Ja z Petrą miałam "mały problem" gdy dotarliśmy tam pierwszego dnia późnym popołudniem zastanawiałam się "co ja tutaj robię" i dlaczego nie zostałam dzień dłużej na Wadi Rum. Rzeka ludzi była dla mnie przerażająca (chociaż z powodu pory poruszaliśmy się w przeciwnym kierunku niż reszta).
Na szczęście drugi dzień był zdecydowanie lepszy - udało nam się rozpocząć zwiedzane w miarę wcześnie, dotarliśmy do klasztoru potem jeszcze szlakiem ponad grobowcami na półkę skalną z widokiem na skarbiec. To był zdecydowanie bardziej udany dzień i ostatecznie przekonałam się do tego miejsca.
Mąż z synem poszli jeszcze na Petra by night - też wrócili zadowoleni.
_Piotrek_ napisał(a):
W necie właśnie znalazłem informacje, że warto rozpocząć spacer po Petrze rano, dlatego między innymi nie zostaliśmy na noc na pustyni,
wiola2012 napisał(a):Świetną mieliście pogodę. Mam nadzieję, że nam też dopisze .
Aglaia napisał(a):...
Polecam też szlak ponad grobowcami królewskimi do punktu widokowego - na samym końcu jest coś w rodzaju knajpki gdzie sympatyczny jegomość sprzedaje świeżo wyciskane soki, herbatę i napoje w puszkach - stamtąd jest super widok na skarbiec. Bardzo klimatyczne miejsce i warte wysiłku. Poza tym docierają tam nieliczni więc jest dość spokojnie. Nie jest to to samo miejsce gdzie "przewodnicy" za bodajże 50 JODków od osoby podprowadzają chętnych po takich schodkach z boku do małego tarasiku, z którego trochę lepiej widać skarbiec.
piotrf napisał(a):Stanowisko archeologiczne jest naprawdę imponujące , a mozaiki z motywem swastyki - gdzieś już takie widziałem
Pozdrawiam
Piotr
wiola2012 napisał(a):Blisko, coraz bliżej i sama nie wiedziałam czy oglądać dokładnie Twoje zdjęcia, żeby się przygotować, czy pobieżnie, żeby mieć niespodziankę .
No i obejrzałam , pięknie!!