Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Aaa... Hradczany! Tutaj bardzo króciutko, bo już pisałem wcześniej, tylko kilka fotek i dodam, że dogrzewaliśmy się grzanym winkiem. W zimie to popularny uliczny napój
witam przypomniałeś mi nasz wczesnowiosenny wypad do Pragi za złotówkę chyba cztery lata temu w połowie marca początkowo było zimno i ponuro jak na Twoich fotkach, ale drugiego dnia też pojawiło się słońce
Wracamy na Pohořelec i idąc przez Petřinskie sady, troszkę pod górkę i po schodach docieramy do Rozhlednej. Jest to wieża widokowa przypominająca paryską Eifflę. Jej wysokość to 60 metrów, a została wybudowana w 1891 roku jako kopia francuskiej koleżanki.
Na jej szczyt można dostać się na dwa sposoby, tańszy i droższy. Tańszy czyli schodami kosztuje 120 koron i do pokonania w mrozie i wietrze mamy 299 stopni. Droższy sposób to oczywiście wjazd windą za 180 koron.
Na dole jest kawiarenka i sklepik z pamiątkami, a w okolicy plac zabaw, labirynt luster, obserwatorium astronomiczne i stacja lenovki.
Z wieży roztacza się piękny widok na panoramę miasta, widać stąd między innymi Hradczany, mosty nad Wełtawą i tańczące domy.
Myślę że w lecie warto przespacerować się dużym parkiem, po romantycznych alejkach, co jakiś czas przysiąść na ławeczce i spoglądać z góry na Pragę.
Widok z Petřinskiej Rozhlednej możecie obejrzeć na krótkim filmiku
Na Petřinskom Rozhledną można dostać się w bardziej wygodny sposób. Od ul. Újezd na górę kursuje linovka, czyli kolejka linowa. Jak wcześniej wspominałem bilety komunikacji miejskiej obowiązują również w tym środku transportu. Można więc podjechać pod górę, a potem z niej zjechać i następnie przesiąść się do tramwaju. Nie wiem jak w lecie, ale zimą nie ma problemu z korzystania z linovki.
Lednice - to bardzo dobra wiadomość dla tych, którzy łatwo i szybko chcą dostać się na wieżę widokową.
Niedaleko stacji kolejki linowej, u zbiegu ulic Újezd i Vitězná można obejrzeć ciekawą instalację, czyli Pomnik Ofiar Komunizmu.
Na tablicy z brązu wyryto po czesku napis: „Pomnik ofiar komunizmu jest przeznaczony dla wszystkich ofiar, nie tylko tych, którzy zostali uwięzieni lub zamordowani, ale także tych, których życie zostało zrujnowane przez totalitarny despotyzm.”
Czy wiecie, że największy żyrandol w Czechach znajduje się w Pradze?
Na starym mieście zlokalizowany jest kościół św. Mikołaja, do którego naprawdę warto zajrzeć. W jego wnętrzu możemy podziwiać przepiękne freski oraz olbrzymi żyrandol dar cara Rosji dla świątyni, która ówcześnie należała do kościoła prawosławnego.
Żyrandol pochodzi z roku 1880, waży 1400 kg, a zamontowany jest pod sklepieniem wieży na bardzo długiej linie. Wykonany jest z kryształów z karkonoskich hut szkła.
Szkoda tylko, że nie mogliśmy w pełni podziwiać wnętrza, w tym czasie bowiem trwały tam prace remontowe.
danielZS napisał(a):Czy wiecie, że największy żyrandol w Czechach znajduje się w Pradze?.... Żyrandol pochodzi z roku 1880, waży 1400 kg, a zamontowany jest pod sklepieniem wieży na bardzo długiej linie. Wykonany jest z kryształów z karkonoskich hut szkła.....
Nie. Nie wiedziełem. Jak wytworzony w Karkonoszach...to musi być piękny...
Kościół św. Mikołaja był wtedy świątynią prawosławną i za żyrandol zapłacił car Rosji Od 1920 kościół należy do czeskich protestantów - husytów. A zbudowano go jako kościół katolicki
Po całym dniu chodzenia przyda się porządny posiłek i relaks przy piwku
W dzielnicy Žižkov, u zbiegu ulic Vinohradská i Boleslavská znajduje się sprawdzona już knajpa U Tři Prasátek. Czas na świńskie kolano, jak nazywają golonkę Czesi i chłodne piwo.