Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krótki wypad w okolice Międzyzdrojów ...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.08.2009 20:08

dangol, maslinka, mutiaq - dziękuję, że wpadłyście na chwilę.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 21.08.2009 20:21

Franz napisał(a):A co powiesz na takie dziwo?:

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

A kto to widział, żeby każdy sobie właził do lasu, jak chce? Od tego jest brama. Porządek musi być! :lol:
A może kiedyś dobudują do tego autostradę?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.08.2009 20:42

Przeczytałem tę ciekawą relację z terenów których nie znam wcale 8O (dziwiłem się przez moment co w nadmorskiej relacji robi dolnośląski Lubin :wink: ) , naprawdę świetnie się czytało, dzięki Janie :!:

jan s1 napisał(a):A może kiedyś dobudują do tego autostradę?

Kto wie :lol: .
To zdjęcie i te słowa przypomniały mi pewien wiadukt, którego zdjęcia nie posiadam niestety, ale może niektórzy forumowicze go znają. Mianowicie był sobie wiadukt przy trasie Wadowice - Sucha Beskidzka, zbudowany chyba w latach 80-tych. Stał samotnie przy niedokonczonej, nowocześniejszej trasie między tymi miastami. Kiedyś, wiele lat temu nawet widziałem go w tv jako relikt przeszłości i wybudowane bez sensu betonowe "coś". Mijałem go wielokrotnie jeżdżąc tą trasą w Tatry, polskie i słowackie, ostatni raz chyba w 2004 r. I............. jakież było moje zdziwienie, gdy jadąc tamtędy niecały miesiąc temu spostrzegłem, że przez ten opuszczony i wyśmiewany (również przeze mnie) wiadukt poprowadzono drogę 8O. Całkiem niedawno, bo jeszcze nie włączoną do eksploatacji, ale jednak, droga jest :D . Nie autostrada co prawda, ALE JEST :wink:
Tak więc z tym śląskim wiaduktem w lesie to jeszcze nigdy nic nie wiadomo :lol: :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.08.2009 07:59

A ja byłam i zwiedzałam wyspę Wolim z wycieczką. Było to bardzo dawno (ponad 30 lat temu) i jedyną forma zapisu wspomnień była wtedy własna pamięć. Z tej wycieczki został mi w pamięci widok jeziora turkusowego - najpiękniejszego jakie kiedykolwiek widziałam. Jedno z Twoich zdjęć jest dokładnie takim obrazem jaki zachowałam w pamięci.

Obrazek

Jezioro ma tę jeszcze dziwną właściwość, że kiedy po spacerze po lesie w końcu do niego dochodzimy wydaje się, że nawet w pochmurny dzień świeci słońce. Tak to zapamiętałam. Otoczenie w tamtych czasach było pozbawione jakiejkolwiek zabudowy. Ale może bylo, nie pamiętam.

Zapamiętałam też wyrzutnię rakiet V-2 (a nie V-3) umieszczoną w zaroślach w lesie, wydawało mi się jakieś takie to małe jak na wyrzutnię. Przewodnik opowiadał, że jedną z rakiet-niewybuchów po wystrzeleniu udało się ukraść, rozebrać i w częściach przekazać na zachód.

Bardzo mi się spodobały też zdjęcia z delty. Pozostałe zdjęcia mnie jednak nie zachęciły do odwiedzenia po latach tych stron. Te muszki .... Kiedy byłam w Świnoujściu a kilka lat potem z Międzyzdrojach prześladowały nas roje gryzących biedronek. W tym roku też były biedronki na polskich plażach. No i woda w morzu jakaś taka mętna. W następnych latach było środkowe wybrzeże z lodowatą wodą ale znacznie czystszą i pustymi plażami a podczas ostatnich wyjazdów wschodnie wybrzeże. Zwiedziłam prawie całe. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.08.2009 10:29

Miło mi, że jeszcze ktoś tu zagląda
kulka53 napisał(a):Przeczytałem tę ciekawą relację z terenów których nie znam wcale

Wcale mnie nie dziwi, że ich nie znasz, bo cóż to jest 81 m. npm - Twoje zainteresowania sięgają dużo wyżej - od 800 do 8000 metrów. :lol:
Podzielałem trochę te górskie fascynacje, ale to było lat temu... ho, ho!
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.08.2009 11:16

Lidia K napisał(a):
Bardzo mi się spodobały też zdjęcia z delty. Pozostałe zdjęcia mnie jednak nie zachęciły do odwiedzenia po latach tych stron.

Bo też nie takie było ich zadanie. O, żebym tak był szczęśliwym posiadaczem pewnej ilości apartamentów i kwater w tej okolicy, to co innego - wtedy zachęcał bym Cię ze wszystkich sił. :lol:
Mówiąc poważnie chciałem pokazać piękno tych terenów pomimo ich taniej odpustowości (nie wiem, czy mi się to do końca udało). Ludzie tam mieszkający walczą z większym, lub mniejszym powodzeniem o utrzymanie się na turystycznej mapie Polski. Działania ich (lub brak działań) niektórych wręcz odstręczają, ale wyciągnięcie z tego paradoksalnego wniosku, że może nie zależy im na turystach jest tak samo "odkrywcze", jak to, że restauratorom chorwackim nie zależy na ilości odwiedzających ich gości.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 30.08.2009 17:36

Janie!!! Twoja relacja jest dla mnie takim kąskiem jak słynne Buberyzacje.

Pamiętam poprzednie i ta im oczywiście nie ustepuje!!! :lol: :lol: :lol: Przy tekście o narodzinach Baby Jagi moje parsknięcie chyba sąsiadów z sąsiedniego bloku postawiło na nogi :D

A jak się ześliniłam przy tym grillu - o matko złoto :D - pyszności!!!

Nigdy mnie w tych okolicznosciach przyrody nie widzieli. Tym serdeczniej dziękuję Ci za wyprawę! :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 31.08.2009 10:13

Każdy lubi, jak go chwalą, ale na taki komplement chyba nie zasłużyłem:

shtriga napisał(a):Janie!!! Twoja relacja jest dla mnie takim kąskiem jak słynne Buberyzacje.

bo to trochę tak, jakby chwalił mnie Prus, że piszę jak Sienkiewicz. :D
Fajnie, że dostarczyłem Ci odrobinę rozrywki.

Ps. A Indyje naprawdę wystrzałowe!
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.09.2009 14:42

Janie świetna relacja.
Temat zdawałoby się prozaiczny, ale tak doskonale :lol: :lol: opisany, że przeczytałem 2 x i jeszcze nie mam dość.
Najbardziej cieszy mnie ten post z mewami.

A poza tym ... dzięki za miłe słowa Tobie i ... Uli .
Niestety wiadomo, że Sienkiewicz i Prus są poza zasięgiem.
Myślę, że pojęciu buberyzacji, jest bliżej do lepperyzacji :twisted: :wink:.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.10.2009 17:32

Mam pytanie do admina, lub moderatorów. Ktoś dowcipny był uprzejmy podmienić mi w relacji zdjęcie gorsze na lepsze. :lol: Kto miał techniczne możliwości takiego posunięcia?
jan_s1 napisał(a):

Mamy do zaliczenia jeszcze dwa punkty widokowe na Wsteczną Deltę Świny - jeden położony nieco niżej, a drugi na wzgórzu Zielonka, już w granicach Wolińskiego Parku Narodowego. W pierwszym z wymienionych miejsc odkryto grodzisko

Obrazek

Obydwa punkty widokowe niczego sobie. Jeden (ten z języczkiem) faktycznie położony nieco niżej. No i to grodzisko...

Wszystko wróciło do normy, więc ten post i poniższe nieaktualne.
Ostatnio edytowano 22.04.2010 18:40 przez jan_s1, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.10.2009 18:29

jan_s1 napisał(a):Mam pytanie do admina, lub moderatorów. Ktoś dowcipny był uprzejmy podmienić mi w relacji zdjęcie gorsze na lepsze. :lol: Kto miał techniczne możliwości takiego posunięcia?

Chyba tylko admin serwera imageshack. Popatrz na poprzednie i następne zdjęcie - mają kolejne numery 59, 60 i 61.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.10.2009 19:07

[quote="jan_s1"]Mam pytanie do admina, lub moderatorów. Ktoś dowcipny był uprzejmy podmienić mi w relacji zdjęcie gorsze na lepsze. :lol: Kto miał techniczne możliwości takiego posunięcia?
[quote="jan_s1"]

Mamy do zaliczenia jeszcze dwa punkty widokowe na Wsteczną Deltę Świny - jeden położony nieco niżej, a drugi na wzgórzu Zielonka, już w granicach Wolińskiego Parku Narodowego. W pierwszym z wymienionych miejsc odkryto grodzisko

Obrazek

Co Ty narzekasz. Fajne młode uśmiechnięte dziewczęta, a ty marudzisz.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.10.2009 19:23

darek1 napisał(a):

Co Ty narzekasz. Fajne młode uśmiechnięte dziewczęta, a ty marudzisz.

Pokaż mi, gdzie ja marudzę.
Ja tylko pytam. :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.10.2009 19:29

Acha, dobrze.
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Krótki wypad w okolice Międzyzdrojów ... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies