We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Katerina napisał(a):O matko Ale mam zawrót głowy Tyle pięknych impresji mnie zbombardowało...
Myślę,że im więcej czytam, tym mniej się w Wenecji orientuję
Bez spinki ... tam nie trzeba się orientować, tam trzeba się zwyczajnie zgubić No ale jeśli ktoś musi się orientować to polecam ściągnąć sobie ze sklepu Play aplikację Venice Travel Guide. Mapka działa offline, pomoże dotrzeć do wytyczonych celów. Dzięki niej unikniesz wpadnięcia w kanał Elegancko pokazuje dokąd zmierzasz
Katerina napisał(a): Ja to chyba się tylko nadaję na bycie obwożoną gondolą z malutkim cycuniem w kieliszku
A tam odrazu w kieliszku, Włosi przewidzieli taką potrzebę i wymyślili mały podręczny cyc kanciasty do wyboru bianco & rosso - 0,5 l, 10,5% w cenie poniżej 1 eu
Ponownie przemierzamy Grand Canal ale tym razem linią nr 2. Niby trasa ta sama ale zauważam, że vaporetto nie zatrzymuje się na wszystkich przystankach, które mijamy.
Przepływamy znów pod Ponte degli Scalzi (Most Karmelitów Bosych). Na pokładzie czujemy się jak we własnym kraju … tylko widoki inne Filmik wszystko wyjaśnia … to nie nasze głosy
Mogę tak pływać w tę i z powrotem Zastanawiam się jak to jest tak mieszkać sobie przy brzegu takiego kanału. Spoglądać na niego przez okno o różnych porach roku, rankiem odsłaniać rolety hmmm
Tu by można zrobić skok w bok ale mniejszym pływadełkiem
Palazzo Fontana i nieco orientalny Ca 'd'Oro, ponoć pierwotnie niektóre części fasady były pokryte złotem.
Po przeciwnej stronie pojawia się targ, to znak, że za chwilę będzie wcześniej zapamiętany przystanek Rialto Merkato, na którym obiecaliśmy sobie wysiąść.
A tu niespodzianka, mijamy przystanek bez zatrzymywania yyyy
Top class reporter z winek w jednej dłoni aparatem w drugiej... I nie dość że piękno Wenecji jak na talerzu to jeszcze jakie szczegóły... Tu mapka, tam zamknięty przystanek, tu brak przejścia... Normalnie wiesz, właśnie tu dotarło do mnie jak to robić. Właśnie sobie stworzyłem plik Wenecja i wklejam tam wszystkie Twoje pisane teksty globtroterze. Będzie jak znalazł na przyszłość:) Dzięki
Tu by można zrobić skok w bok ale mniejszym pływadełkiem
No wiesz Też masz pomysły
No co Prawie jak gondola
Abakus68 napisał(a):Top class reporter z winek w jednej dłoni aparatem w drugiej... I nie dość że piękno Wenecji jak na talerzu to jeszcze jakie szczegóły... Tu mapka, tam zamknięty przystanek, tu brak przejścia... Normalnie wiesz, właśnie tu dotarło do mnie jak to robić. Właśnie sobie stworzyłem plik Wenecja i wklejam tam wszystkie Twoje pisane teksty globtroterze. Będzie jak znalazł na przyszłość:) Dzięki
Dziękuję, ale bądź pewien, że jak już znajdziesz się na miejscu to i tak nie raz się zakręcisz jak słoik W końcu zaczęliśmy łazić z aplikacją i na gps bo te kanały to zbyt często wyrastały nam na drodze przez co sporo się natupaliśmy