Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krótki majowy romans z Wenecją

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.12.2017 19:14

Jak jest kwiatek to możemy dalej ruszać...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.12.2017 19:19

gusia-s napisał(a):Nasz apartman - Jaskółcze gniazdo ;)

Jak obiecałam, zapraszam na salony :mrgreen:

8O 8O 8O

Ale Ritz!...

:smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.12.2017 21:45

Dla Ciebie Gusia

gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.12.2017 22:51

Mikromir napisał(a): 8O 8O 8O
Ale Ritz!...
:smo:

Obrazek :)
beatabm napisał(a):Dla Ciebie Gusia...
Ależ mnie rozbawiłaś Obrazek Ktoś kto wymyślił przepis zakazujący przebywania pasażerów podczas jazdy w przyczepie musiał widzieć ten film :mrgreen:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.12.2017 22:54

Sprzedaję chałupę, jest jakaś taka mała:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.12.2017 23:17

Ale to były bajki, z przyjemnością obejrzałam :D :D :D
A teraz takie w TV, że aż ciężko na to patrzeć, a nie mówiąc o oglądaniu...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.12.2017 00:42

Abakus68 napisał(a):Sprzedaję chałupę, jest jakaś taka mała:)
No to się porobiło 8O
piekara114 napisał(a):Ale to były bajki ...
No nie? Mój tata bardzo lubił oglądać je ze mną i młodszą siostrą. Chichrał się przy tym głośniej od nas :mrgreen:

My tu gadu gadu a morze czeka :roll:

Cd. Dzień 2 – 1.05.2017 poniedziałek.

Powitanie z Jadranem
Obrazek

Idziemy przywitać się z Jadranem … pierwszy raz od tej strony :)
Z kempingu do brzegów weneckiej laguny jest dosłownie kilka kroków lecz z tej strony nie ma dojścia do wody. Plaża znajduje się po drugiej stronie półwyspu i jest do niej ok. 2 km. Mamy wielką ochotę na spacer bo pogoda dopisuje - idziemy więc pieszo, choć pod samą plażę można podjechać autem - parking płatny w parkomatach - ni czorta nie pamiętam jednak ile.
trasa4.JPG

Jakieś 100 m od kempingu znajduje się Kamper Park z dostępem do wszystkich mediów. Cena za 2 os.+ auto 20 eu/doba, czyli zaledwie 3 eu taniej niż na naszym kempingu. Tuż za nim kolejny kemping Miramare więc jest w czym wybierać w tej okolicy.

Po drodze spotykamy oznaki lata :)
IMG_20170501_145208.jpg

Po ok. pół godzinie docieramy na miejsce :hearts:
IMG_20170501_132519.jpg

Plaża jest tu bardzo szeroka a morze ma piękny turkusowy kolor.
DSCN7459.JPG
DSCN7460.JPG

To jest dopiero prawdziwe powitanie :) Woda jest nawet ciepła ale od morza ciągnie rześką bryzą. Gdyby nie to przyznam, że śmiało można by zaliczyć kąpiel.
IMG_20170501_141524.jpg

Spacerujemy chłonąc widoki :)
IMG_20170501_134609.jpg
IMG_20170501_141701.jpg
DSCN7480.JPG

Przejdziemy się do latarni. Wzburzone morze wyrzuciło mnóstwo suchych wodorostów. Za kilka dni plaża zostanie z nich wysprzątana.
DSCN7478.JPG

Trafiają się też ogromne meduzy – takich jeszcze nie spotkałam 8O , mają dobre 30-40 cm średnicy.
DSCN7479.JPG

Do latarni prowadzi promenada wcinająca się w morze, którą umacniają ogromne głazy skał.
DSCN7462.JPG

Pomiędzy głazami morze naniosło tony muszli.
DSCN7468.JPG

Trochę ciężko się do nich dostać ale radzę sobie ;)
DSCN7466.JPG
DSCN7469.JPG

Na falochron przy latarni też nie łatwo się wdrapać ale warto :)
DSCN7471.JPG

Nic nie robimy, po prostu odpoczywamy, bo dziś dzień lenistwa ... Święto zresztą przecież :mrgreen:
Na horyzoncie pojawia się cycata Quenn :mrgreen:
DSCN7475.JPG

Cdn. ... :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.12.2017 09:43

Jakie piękne muszle 8O 8O 8O
I wydmy porośnięte - Bałtyk a nie Adriatyk 8O 8O 8O
W tych pięknych okolicznościach przyrody nie dziw się że cycata Queen zawinęła w okolice :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.12.2017 14:47

No fakt, muszlom urody ująć nie można :)
IMG_20170501_165554.jpg

Innego dnia nazbieram ich więcej na plaży :). Wtedy wzięłam tylko kilka.
Wydmy faktycznie przypominały te nasze bałtyckie, co było trochę dla nas dziwnym widoczkiem - odzwyczailiśmy się. Tamtejsza plaża ciągnie się nieprzerwanie przez 13 km, zanim przetnie ją ujście do morza rzeki Piawa.

Jedno jest pewne - morze wielbię w każdej odsłonie ale plaże to wolę te mniejsze, kameralne otoczone skałkami, klifami, z chrzęszczącymi pod stopami otoczakami :).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.12.2017 15:09

gusia-s napisał(a):No fakt, muszlom urody ująć nie można :)

Jedno jest pewne - morze wielbię w każdej odsłonie ale plaże to wolę te mniejsze, kameralne otoczone skałkami, klifami, z chrzęszczącymi pod stopami otoczakami :).

Piękne okazy 8O 8O 8O
A ja lubię piasek, zwłaszcza taki ciepły :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.12.2017 16:37

Mam gdzieś upchane w pawlaczu "butowe" pudełko pełne muszli nazbieranych :roll: 20 lat temu właśnie na Punta Sabbioni :) . Fajnie, że dzięki Tobie przypomniałam sobie o nich, myślę że moja 3-letnia wnusia może się nimi fajnie pobawić :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.12.2017 19:37

Ta plaża wspaniała...zwłaszcza taka pusta...

dangol napisał(a):Mam gdzieś upchane w pawlaczu "butowe" pudełko pełne muszli nazbieranych :roll: 20 lat temu właśnie na Punta Sabbioni :) . Fajnie, że dzięki Tobie przypomniałam sobie o nich, myślę że moja 3-letnia wnusia może się nimi fajnie pobawić :D
I tak dzięki relacji Wnusia będzie miała fajną zabawę z Babcią :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.12.2017 23:31

Cd. Dzień 2 – 1.05.2017 poniedziałek.

Wróciliśmy na kemping na małe co nieco.
IMG_20170501_175834.jpg

W tzw. między czasie pogoda gwałtownie się zmieniła i zaczęło lać. Uziemiło nas w Jaskółczym do godziny 19-ej :? Kiedy wreszcie przestało, odziani odpowiednio ruszamy na rekonesans Punta Sabbioni w drugą stronę, na przystanek Vaporetto, z którego odpływają tramwaje wodne do Wenecji.
trasa5.JPG

Chłodno, mokro i do domu daleko :( Mamy tylko nadzieję, że jutro to się zmieni.
DSCN7491.JPG

Po drodze poza autkiem niczego ciekawego, na czym można by zawiesić oko nie ma :P Punta Sabbioni to głównie kempingi i apartamenty.
DSCN7494.JPG

"Centrum" przesiadkowe Punta Sabbioni tworzą dworzec autobusowy i przystań tramwai wodnych, które należą do sieci ACTV. W pobliżu znajduje się kilka kramików z pamiątkami, knajpek, kiosk z wyrobami tytoniowymi, tylko wszystko zamkniete na cztery spusty - znowu :mrgreen: przed nami :?: :idea:
:mrgreen:
DSCN7496.JPG

Na przystani sprawdzamy co pływa, dokąd i jak często?
17-ka tylko na sąsiednią wyspę Lido.
IMG_20170501_194453.jpg

12-ka do Wenecji ale od tzw. d...y strony czyli od północy, za to przez interesujące nas Burano i Murano :)
14-ka do Wenecji bezpośrednio na plac S. Marco z międzylądowaniem w Lido :)
IMG_20170501_194517.jpg

W drodze powrotnej z Wenecji 14-ka przybija do Punta Sabbioni i płynie dalej na Burano.
15-ka płynie bezpośrednio na plac S. Marco ale nie zatrzymuje się w Lido. Tych kursów jest dosłownie kilka.
To w zasadzie wszystko co nas interesuje.
IMG_20170501_194530.jpg

Kursy są częste, także jest dobrze :)
Jutro atakujemy :mrgreen:

Cdn. ... :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.12.2017 00:06

Gusia - Wasz domek - LA CLASSE :boss: Kiedyś mi też się tak uda... :| Jak męża namówię :roll:

Plaża trochę mi moje Gdańsk - Brzeźno przypomina, ale muszle jakże inne :hearts:

Kwesta tramwajów wodnych bardzo mnie interesuje, bo mam na oku miejscówkę na Lido... :hut:

A to zdjęcie jest jak kadr z jakiegoś filmu...

Kadr.JPG

..super!
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.12.2017 09:42

Katerina napisał(a):Gusia - Wasz domek - LA CLASSE :boss: Kiedyś mi też się tak uda... :| Jak męża namówię :roll:
Musisz użyć megamocy ;)

Katerina napisał(a): Plaża trochę mi moje Gdańsk - Brzeźno przypomina, ale muszle jakże inne :hearts:
W sumie to mogliśmy się tam czuć jak w Gdańsku, kto nas mijał to gadał po polsku :mrgreen: a muszle ... potem się okazało, że wcale nie trzeba po nie nurkować do jakiejś dziury bo walały się na plaży na każdym dosłownie kroku :)

Katerina napisał(a): Kwesta tramwajów wodnych bardzo mnie interesuje, bo mam na oku miejscówkę na Lido... :hut:
Masz na myśli Lido wyspę czy Lido di Jesolo? ... Z wyspy Lido masz cały wachlarz połączeń po lagunie ... tylko czy warto pchać się na wyspę - trza autko przeprawić.
Komunikację po wyspach laguny opiszę dokładnie :)

Katerina napisał(a): ... A to zdjęcie jest jak kadr z jakiegoś filmu...
Np. pt. "W potrzasku" :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia