Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Krokusy w Dolinie Kościeliskiej

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.03.2014 12:23

Polana Chochołowska. Zdjęcia z 22.03.2014! W tym roku krokusy zakwitły w tatrzańskich dolinach wyjątkowo wcześnie (zazwyczaj odbywa się to w połowie kwietnia). Kto chce zobaczyć fioletowe dywany, musi się pospieszyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2014 13:59

Krzychooo, piękne foty! :D

Widzę, że wykorzystałeś sobotnią wakacyjną pogodę ;) na łazikowanie. Byłeś gdzieś wyżej? :D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.03.2014 15:50

Dzięki! :)

To był impuls ;). Wyjechałem z domu około 10, więc nic poważniejszego nie wchodziło w grę. Miałem zamiar wejść na Grzesia, ale kiedy ujrzałem krokusy, wpadłem w fotograficzny szał, hehe. Poza tym przed weekendem był 3., a potem 2. stopień zagrożenia lawinowego, więc jakieś ambitniejsze wejścia (Wołowiec itp.) nie bardzo...

Naprawdę zdziwiony byłem tym tatrzańskim marcem - w Chochołowskiej sezon w pełni. Tłuuuumy, pełne parkingi, czynna wypożyczalnia rowerów (nawet się kawałek przejechaliśmy). Po raz pierwszy widziałem skutki halnego, który pod koniec grudnia łamał drzewa jak zapałki. Zniszczenia są naprawdę spore. Trwa usuwanie wiatrołomów, w związku z czym słychać piły, jeżdżą traktory itd.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,155 ... jsciu.html
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2014 16:09

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2014 16:11

Krzychooo napisał(a):To był impuls ;). Wyjechałem z domu około 10, więc nic poważniejszego nie wchodziło w grę. Miałem zamiar wejść na Grzesia, ale kiedy ujrzałem krokusy, wpadłem w fotograficzny szał, hehe.

Wcale Ci się nie dziwię. Te fioletowe dywany wyglądają cudnie :D

Krzychooo napisał(a):Naprawdę zdziwiony byłem tym tatrzańskim marcem - w Chochołowskiej sezon w pełni. Tłuuuumy, pełne parkingi, czynna wypożyczalnia rowerów (nawet się kawałek przejechaliśmy).

W sobotę mieliśmy prawdziwe lato, więc trudno się dziwić ;) My byliśmy na pierwszym w tym roku grillu. Poza tym krótkie spodenki, bluzka na ramiączkach i całkiem nieźle się opaliłam :)

Mam nadzieję, że przyszły weekend będzie równie atrakcyjny pogodowo.

Pozdrawiam :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.03.2014 17:42

Jak rozumiem Bocian to krokusy z Chochołowskiej z tego roku ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 18:34

No, strasznie wcześnie w tym roku te krokusy 8)

Tak było rok temu 27 kwietnia :!:
Obrazek

Przyroda jest do przodu o 1 miesiąc :!:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.03.2014 18:42

maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że przyszły weekend będzie równie atrakcyjny pogodowo.

Też mam taką nadzieję. Już mnie nosi po zimie, połaziłbym ;).

Strzelam, że to Bocianowe to nie z tego roku. W sobotę krokusów było bardzo dużo, ale chyba nie aż tyle (na tak małej powierzchni). Póki co sytuacja w Chochołowskiej jest hmm... rozwojowa ;), kwiatów powinno jeszcze przybywać.

No właśnie, Lednice, w szoku byłem. "Na krokusy" planowałem się wybrać w święta, a tu taka niespodzianka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2014 18:48

Krzychooo napisał(a):Strzelam, że to Bocianowe to nie z tego roku.

Nie z tego. To zdjęcie było zrobione w 2009 roku, 11 kwietnia, podczas Cromniackiej Wielkanocy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2014 18:49

Bocian napisał(a):

Nie z tego. To zdjęcie było zrobione w 2009 roku, 11 kwietnia, podczas Cromniackiej Wielkanocy.

Slapol wrzucił też kiedyś krokusowe zdjęcie z tej samej Wielkanocy do mojej relacji :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2014 18:50

W maju 2007 w dwóch Dolinach spotkałem już resztkę krokusów
>>> nasze-regiony-turystycznie-czyli-co-warto-zobaczyc-t13847-255.html#p206451
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2014 18:51

maslinka napisał(a):
Bocian napisał(a):

Slapol wrzucił też kiedyś krokusowe zdjęcie z tej samej Wielkanocy do mojej relacji :)

To dokładnie ten sam moment :) Wtedy też powstała nowa świecka tradycja robienia w śniegu wielkanocnego orzełka :) Teraz w Rowach może być problem :)
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 24.03.2014 20:14

A z 2012 roku mogą być? :D :D
Załączniki:
DSC05764.JPG
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.03.2014 20:18

Też mam fotkę krokusów, a nawet z krokusami 8)

Dzisiaj - Słowacja, Zverovka –Spalena:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla każdego coś miłego - trochę zimy, trochę wiosny ;) :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.03.2014 21:30

Fajne krokusy, ale te zimowe buciory.... :wink:
Maslinka, tego 2009-go w Bukowinie tak łatwo Ci nie przebaczymy...tak blisko było do wypicia cromaniackiego piwka :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Krokusy w Dolinie Kościeliskiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone