Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRK i Pelješac - z przyległościami :) Lipiec 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 30.08.2017 11:05

16 lipca, Słowenia, Alpy Julijskie, Slap Kozljak cd

Wracając z wodospadu mijamy most Napoleona
P1040165.jpg

i zatrzymujemy się w Kobaridzie.
To niewielkie miasto nad Soczą, w jego okolicy, w czasie I wojny światowej rozegrała się jedna z większych bitew w dziejach ludzkości, pisał o tym Hemingway w „Pożegnaniu z bronią”. Podobno koniecznie trzeba odwiedzić Muzeum Miasta Kobarid/ (niestety nie byliśmy), od kwietnia do września czynne codziennie 9:00-18:00. Jest tam – z tego co czytałam – bardzo ciekawa ekspozycja dotycząca samych walk,a także w bardzo poruszający sposób przedstawiająca bezsens wojny oraz codzienne, mordercze życie żołnierzy. Bardzo żałuję, że nie zdążyliśmy tam wstąpić :(

P1040261.jpg

P1040256.jpg

P1040258.jpg

Ruszamy w drogę powrotną do naszego apartmaji, droga jak zwykle przepiękna
P1040265.jpg

Towarzyszył nam sympatyczny Fiat 500
P1040271.jpg

P1040273.jpg

P1040275.jpg

Mijamy lazurowe wody Soczy, w miejscowości Most nad Soči
P1040284.jpg

i dalej do Visko pri Poljanah
P1040301.jpg
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.08.2017 13:14

Malowa napisał(a):Witajcie ...
Od dwóch lat jeden tydzień staramy się spędzić na jednej wyspie, kolejny na innej. W tym roku w planach był Dugi Otok i Vis, albo Mljet. Ostatecznie – z przyczyn różnych, a głównie z powodu tego, że nie udało mi się znaleźć na tych wyspach w II połowie lipca lokum w jednym miejscu dla 12 osób (3 rodziny po 4 osoby) – wybraliśmy inaczej. Czyli:
Krk
i
Pelješac.

Krk - jest blisko (od mojego domu :wink: ), a jeszcze nie byłem - może za rok :?: Więc chętnie poczytam
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 30.08.2017 16:16

No dobrze, dokończmy te Słowenię :)

17 lipca, Słowenia, Groty Szkocjańskie

Dzisiaj opuszczamy naszą piękną miejscówkę w Słowenii i ruszamy w końcu na Krk :D Ale po drodze chcemy jeszcze zobaczyć Groty Szkocjańskie/- jedyny pomnik przyrody w Słowenii wpisany na listę UNESCO.
Dojeżdżamy. Parking jest bardzo duży. Bilety kupujemy na miejscu (nie można kupić przez Internet), kolejka spora, ale idzie nam szybko. Przy kasie jest także bistro, stoisko z pamiątkami no i oczywiście toalety. W okresie czerwiec-wrzesień wejścia są o każdej pełnej godzinie, pierwsze o 10:00 a ostatnie o 17:00.

Temperatura w jaskini – 12 stopni. Nie polecam zakładania ciepłych rzeczy już przy kasach (my niestety tak zrobiliśmy), do samej jaskini idzie się jeszcze ok. 10-15 minut i w upale można się w takich ubraniach nieźle spocić.
Zwiedza się w grupie z przewodnikiem, całkiem ciekawie na szczęście opowiadającym. Byliśmy w ubiegłym roku w Postojnej, Groty Szkocjańskie mają zupełnie inny charakter – to podziemny, niezwykła kanion którym ciągle płynie Reka. Niesamowite. Trudne do opisania. Ja byłam pod ogromnym wrażeniem. W końcu uznawane są za najwspanialsze zjawisko krasowe nie tylko w Słowenii, ale i na świecie.
Z samej jaskini zdjęć nie mam, bo ich robić nie wolno. Jak nie wolno to nie wolno, może nawet lepiej – można się było skupić na podziwianiu tego cudu natury, a nie na robieniu zdjęć.

Po wyjściu z podziemnego kanionu można na górę wrócić ciekawą, ukośnie ciągnioną windą, ale uwaga, warto zapytać czy winda działa, bo w przypadku awarii nikt o tym nie informuje. Byliśmy świadkami mordęgi, którą przy wejściu na górę przezywał jakiś starszy mężczyzna. Później widziałam, jak zrobił karczemną awanturę w kasach, że nikt go nie poinformował, że winda nie działa.

Po wyjściu z podziemnego kanionu:
P1040348.jpg

Droga powrotna
20170717_144511.jpg

P1040363.jpg

Widzicie kogoś?
P1040381.jpg

P1040396.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.08.2017 20:43

To już drugi mój "pierwszy" post w relacji (pierwszy gdzieś przepadł, próbowałem w nim odgadnąć wszystkie miejsca z zajawkowych zdjęć, myślę, że kojarzę większość, co bardzo przyjemnie zapowiada relację).

Malowa napisał(a):I w końcu jest - moja ukochana Słowenia.

może nie ukochana, ale baaardzo nam się również podoba i chcemy na nią kiedyś poświęcić cały urlop :D
Malowa napisał(a):Dlatego – i dzięki formowym poradom (głównie dzięki relacji Melkarta) oraz relacji te kiero)

ciesze się, że relacja się przydała :D
Malowa napisał(a):Co prawda te kiero w swojej relacji pisał, że „szału nie ma” :) , ale wg mnie trochę szału jest :D

...w porównaniu z Vintgarem, czy innymi tego typu wąwozami, najlepsze, że można się nim nacieszyć bez tłumów, a na Twoich zdjęciach wygląda lepiej, lepsze naświetlenie czyli pewnie inna pora dnia
Malowa napisał(a):Widzicie kogoś?

oczywiście i to oddaje ogrom tej jaskini

czekam na więcej, szczególnie na Saraj... :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.08.2017 21:32

Pięknie :D widoki z wąwozu prawie jak z lasu deszczowego , a drogi dojazdowe baaaardzo w moim stylu - nic to , że wąskie i kręte , za to w jakich okolicznościach przyrody . . .

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 30.08.2017 22:24

Nieco spóźniony ale lekcje odrobiłem ...
Super zdjęcia i fajny opis do nich a Słowenia kapitalna !!!
Piękne foty z wąwozu i innych miejsc .
Czekam na dalszy ciąg ...
Pozdrawiam
Krzysiek
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 31.08.2017 08:24

Czy jest może forum slo.pl? :) Ładnie tam.
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 31.08.2017 09:37

Trajgul napisał(a):Czy jest może forum slo.pl? :) Ładnie tam.

Nie znalazłam, ale domena slo.pl jest na sprzedaż :)
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 31.08.2017 09:41

te kiero napisał(a):To już drugi mój "pierwszy" post w relacji (pierwszy gdzieś przepadł, próbowałem w nim odgadnąć wszystkie miejsca z zajawkowych zdjęć, myślę, że kojarzę większość, co bardzo przyjemnie zapowiada relację).

Malowa napisał(a):I w końcu jest - moja ukochana Słowenia.

może nie ukochana, ale baaardzo nam się również podoba i chcemy na nią kiedyś poświęcić cały urlop :D
Malowa napisał(a):Dlatego – i dzięki formowym poradom (głównie dzięki relacji Melkarta) oraz relacji te kiero)

ciesze się, że relacja się przydała :D
Malowa napisał(a):Co prawda te kiero w swojej relacji pisał, że „szału nie ma” :) , ale wg mnie trochę szału jest :D

...w porównaniu z Vintgarem, czy innymi tego typu wąwozami, najlepsze, że można się nim nacieszyć bez tłumów, a na Twoich zdjęciach wygląda lepiej, lepsze naświetlenie czyli pewnie inna pora dnia
Malowa napisał(a):Widzicie kogoś?

oczywiście i to oddaje ogrom tej jaskini

czekam na więcej, szczególnie na Saraj... :wink:

Twoja relacja przydała się bardzo, była też inspirująca, taka objazdówka jak Twoja - to moje marzenie, niestety reszta rodziny ma trochę inne marzenia.....

Zdjęcia w wąwozie tolmińskim robiliśmy przed południem, pogoda była jak drut (rozgrzany), faktycznie światło wyszło trochę inne niż na Twoich zdjęciach.

Sarajewo - w końcu się pojawi :)
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 31.08.2017 09:44

piotrf napisał(a):Pięknie :D widoki z wąwozu prawie jak z lasu deszczowego , a drogi dojazdowe baaaardzo w moim stylu - nic to , że wąskie i kręte , za to w jakich okolicznościach przyrody . . .

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr

No właśnie te słoweńskie drogi tak bardzo mnie urzekają, cieszę się Piotr, że poczytujesz relację. CDN niebawem :papa:
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 31.08.2017 09:45

Gandalf Biały napisał(a):Nieco spóźniony ale lekcje odrobiłem ...
Super zdjęcia i fajny opis do nich a Słowenia kapitalna !!!
Piękne foty z wąwozu i innych miejsc .
Czekam na dalszy ciąg ...
Pozdrawiam
Krzysiek

Dzięki Krzysztof za miłe słowa. Może Klub Miłośników Słowenii by się przydał....?

pozdrawiam i obiecuję cd
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 31.08.2017 18:01

Myślę że byłoby wielu chętnych każdy z nas przynajmniej raz tam był w maleńkim kraju :D
To w drodze ma Istrię ...
Wybacz proszę za ten tręd
Załączniki:
DSCN2552.jpg
Postojna ...Jama
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 31.08.2017 18:42

Witam zasiadam do relacji :D na KRK byłem więc coś powspominam :D na półwyspie nie więc chętnie poznam.Pozdrawiam
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 07.09.2017 08:48

anubis2423 napisał(a):Witam zasiadam do relacji :D na KRK byłem więc coś powspominam :D na półwyspie nie więc chętnie poznam.Pozdrawiam

Witaj,
po małej przerwie postaram się szybko nadrobić , zaraz ruszymy na Krk
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 07.09.2017 08:48

Gandalf Biały napisał(a):Myślę że byłoby wielu chętnych każdy z nas przynajmniej raz tam był w maleńkim kraju :D
To w drodze ma Istrię ...
Wybacz proszę za ten tręd

To miły wtręt - Słowenii nigdy dość :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży