Re: KRK czy ZADAR
napisał(a) Mikromir » 28.12.2018 13:52
gagata napisał(a):Planujemy wybrać się do Chorwacji z znajomymi i 4 dzieci (do 5lat ) i od razu moje pytanie :
1. Lepiej koniec czerwca czy koniec lipca
2. KRK czy Zadar pod kątem dzieci - chcemy zeby spokojnie się kąpały, zeby nie było zbytnio fal - rozumiecie pobyt z dziecmi.
Mam nadzięję, że coś pomozecie b ja juz mam taki mętlik w głowie
1. J.w., czyli zdecydowanie lepiej - taniej, mniej tłumnie - koniec czerwca.
2. Jeśli macie takie maluchy, może rozważycie jeszcze wyspę Rab - jest tam wiele plaż odpowiednich dla małych dzieci, także piaszczystych. Polecam osobne wątki o tym na forum.
Co do Zadaru - j.w. - raczej nie nadaje się na stacjonarny pobyt, to po prostu spore miasto ze starówką i portem, można je zwiedzić, ale nie chciałabym tam stacjonować. Jeśli są dzieci, można zrobić w necie i na forum rekonesans na temat Ninskiej Laguny i okolicznych plaż - piasek dla maluchów. Ta okolica, czyli Dalmacja Północna jest ok jeśli chcesz zwiedzać (Zadar, Nin, Szybenik, wodospady Krka, rejs na Kornati, etc.), jednak plaże, poza nielicznymi wyjątkami (jak niektóre na wyspie Pag, okolice Ninu choć czasem tam wieje od Velebitu) są nieciekawe.
Wyspa Krk - jeśli wybieracie koniec czerwca, a nie lipiec, i niestraszna Wam spora liczba ludzi na plaży, można zastanowić się nad Bašką. Jest malowniczo położona w zatoce, ma fajną żwirkową plażę (najlepiej dalej od centrum i tłoku, można mieszkać w dzielnicy Zarok), pod kątem stacjonowania z dziećmi ok. W samym Krku będziecie musieli uważnie wybierać położenie kwatery, są tam różne plaże, nie zawsze ok dla takich maluchów. Jeśli lubicie duuużo spokoju, można rozważyć też Starą Baškę, moje ulubione miejsce na Krku - ale to mała wioska na końcu świata, nie każdy to lubi. Dla mnie to było jedyne do zaakceptowania miejsce na tej wyspie, kwintesencja tego, co na niej najlepsze.