angrius napisał(a): Która plaża jest najlepsza?
Powiem raczej, która nie była najlepsza dla małych dzieci - Barčica:
http://www.beachrex.com/en/croatia/kvar ... ch-barcica
W wielu miejscach było tam utrudnione wejście do wody ze względu na spore, niefajne kamienie.
Poza nią raczej ok. Przynajmniej na tych kawałkach plaży, które odwiedziłam.
angrius napisał(a):Druga dla mnie ważna rzecz to dojazd do plaży. Czy da się podjechać autem np z dalszej kwatery? Gdyby się nie udało znaleźć czegoś blisko.
Dojazd jest ewentualnie tylko do portu - jeśli znajdziesz tam jakieś wolne miejsce parkingowe. Czyli zostaje Ci ewentualnie plaża przy porcie. Nieco większy parking jest na tyle daleko od plaży, że nie ma to sensu. Popatrz na ukształtowanie terenu, mapę, zdjęcia - tam nie ma drogi wzdłuż plaży na całej długości SB, droga leci wysoko. To jest nawet plus, bo nic Ci nie jeździ nad głową, no i przyjezdni nie docierają na wiele z tych plaż. Zatrzymuje ich Oprna, dalej za wsią Žala, ewentualnie plaża w porcie. Trudno o spory parking blisko plaży.
Dlatego dobrze jest mieć apartament w miarę blisko plaży, niekoniecznie przy porcie, no i nastawić się jednak na nieuniknione schody - kwestia tylko ile ich będzie... Tu byłoby w miarę ok:
...choć ja mieszkałam w okolicy kościoła:
Do plaży było mocno z górki:
Za to zaraz za najbliższą plażą, czyli tą:
były świetne małe plaże, do których mogliśmy dotrzeć przy pomocy małego pontonu dla niepływających - odludne, kameralne i idealne dla nas zakątki z super kamyczkami (Gosia pokazała je w relacji) - i to właśnie było w tamtym miejscu najlepsze:
W ogóle sporo tam kameralnych miejsc między wielkimi głazami wzdłuż wybrzeża w SB. Oczywiście dalej od portu, na którym wielu odwiedzających SB się zatrzymuje i tam plażuje - a to nie cały urok tego miejsca.