napisał(a) majeczka » 31.07.2007 09:12
ija napisał(a):Tylko gdzie??? Krk czy Hvar? Znalazłam mieszkanie w fajnym domku na odludziu na Hvarze przy samym morzu
Koniecznie Hvar
W ubiegłym roku wakacje z rodziną spędziłam właśnie na Hvarze; w tym sezonie jadę tam po raz drugi.
Niestety nie zobaczyłam i nie zaliczyłam wszystkiego, co zaplanowałam. Okolice Bojanic Bad, Ivan Dolac i Zavali. Kameralnie, cicho, przytulnie i spokojnie.
Uwierz mi, Hvar jest przepiękny. To podobno jedna z najpiękniejszych wysp świata wg amerykańskiego Traveller.
Ok.. 285 dni słońca w roku; o ile dobrze pamiętam rozmowy z miejscowymi Chorwatami. Zatoczki z małymi miastami Vrboską, Jelsą, Starim Gradem, Sucurajem, no i oczywiście dużo większym Hvarem. Częściowo wyspa jest surowa, nieprzystępna, no i w zasadzie mało zaludniona; o wiele więcej zwłaszcza w sezonie jest tam turystów. Często zaobserwujesz podczas spacerów wydeptane tam przez kozy ścieżki. Winnice, figi, oliwki, limonki,cyprysy, palmy, agawy i oczywiście olbrzymie połacie lawendy. Podobno klimat na wyspie jest szczególnie polecany dla osób chorych na astmę. Mnóstwo bardzo, bardzo dobrych win; czerwone; prożec - b. słodki, plavac, czy białe- otok, bogdanuśa oraz różowe zlatan. Codziennie możesz robić sobie wycieczki degustacyjne do regionu winnic, w pobliżu którego właśnie mieszkaliśmy, czyli Sveta Nedeya. My nie musieliśmy; gospodarz u którego wynajmowaliśmy apartament bardzo dbał o nasze podniebienia.
Stałe połączenia promowe ze Splitu, Drvenika, Korculi i Dubrovnika. W ubiegłym roku wakacje spędzał tam książę William; a"propos widzieliśmy jego przepiękny jacht z helikopterem na pokładzie. Podobno S.Spielberg i księżniczka Karolina również tam byli. Bezapelacyjnie mogę stwierdzić, że Hvar jest najbardziej chyba znaną i najpiękniejszą ze wszystkich wysp na Adriatyku.
Po 15.08. mam nadzieję, że nie będziesz miała specjalnych problemów ze znalezieniem kwater. Gorąco Ci polecam