Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baška <KRK> + Rab via Angelina = ZACNIE

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
azymut38
Odkrywca
Baška <KRK> + Rab via Angelina = ZACNIE

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 10:19

Zapraszam do mojej relacji z pobytu na wyspie Krk. Odwiedziłem ją w lipcu 2012 roku. Cały pobyt (10 nocy) bez kropli deszczu :mrgreen:

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.09.2012 11:59 przez azymut38, łącznie edytowano 3 razy
azymut38
Odkrywca
Re: <KRK> Baška...byłem, zobaczyłem, warto

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 10:36

Dzień 1 - początek. Świadomość, że wyjeżdżam z rodzinką, która zawsze ma deszcz w trakcie pobytu, nieco mnie przeraża. Co prawda nigdy nie byli w Chorwacji, mimo to nie zaznaję spokoju.
Wierzę jednak, że stacjonarny wyż śródziemnomorski rozpędzi chmury znad Jadrana...nie myliłem się.

Wyjeżdżamy przez Barwinek. Słowacja wita nas drogą zablokowaną tuż przed Svidnikiem i wąskim objazdem przez cygańskie, górskie osiedla. Tracimy na tym 1/2 godziny. Oczywiście miejscowa "psiarnia" już się czai. Pierwsze patrole napotykamy za Svidnikiem. Ale looz. Nie pędzimy zbytnio, a i Słowacy jadą przepisowo skutecznie uniemożliwiając wyprzedzanie. Przy wyjeździe z Presov miejscowa policja z suszarką. Oczywiście omijamy autostradę i jedziemy znaną Polakom drogą nr 68. Opłata 10 Euro za śmiesznie krótki odcinek autostrady wydaje się przesadą.

Obrazek

Później Koszyce, ze swoim mistrzowskim oznakowaniem (nic się nie zmienia mimo upłytu lat) no i wreszcie miłe, ciepłe Węgry.
Nocleg w Budapeszcie.

W Budapeszcie termometry pokazują 38-39 stopni w cieniu. Niektórym upał daje się we znaki. Na mieście rozdawana jest woda w woreczkach. Miasto piękne ale ceny mnie rozczarowały. Nie mam na myśli ceny na nocleg lecz ceny w knajpach, nie znalazłem miejsca gdzie można by zjeść coś za rozsądną cenę. Może dlatego, że poruszałem się jedynie po ścisłym centrum.
Kilka fotek.

Obrazek
__________________________________________________________________________________________________

Miejscowe wynalazki
Obrazek
__________________________________________________________________________________________________

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę hare-rama też było: - trzeba przyznać, że nieźle się gibali

Obrazek__________________________________________________________________________________________________

Pomimo skrajnego upału spragnionych węgierskiej ognistej wody nie brakło

Obrazek

Nocleg był udany, za 45 Euro przy naprawdę działającej klimatyzacji. Zmierzamy w stronę Chorwacji. Już niedługo...

Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.09.2012 13:39

azymut38 napisał(a):.... jedziemy znaną Polakom drogą nr 68. Opłata 10 Euro za śmiesznie krótki odcinek autostrady wydaje się przesadą.

Tą drogą nigdy nie jechałem więc nie znam. :( ........ ale myślę ją poznać.
Masz rację, ta opłata jest stanowczo za duża i zastanawiam się dlaczego, jak do tej pory, zawsze płaciłem. :(

Będzie coś o KRK ..... więc jestem. :D
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 13:44

woka napisał(a):
azymut38 napisał(a):.... jedziemy znaną Polakom drogą nr 68. Opłata 10 Euro za śmiesznie krótki odcinek autostrady wydaje się przesadą.

Tą drogą nigdy nie jechałem więc nie znam. :( ........ ale myślę ją poznać.
Masz rację, ta opłata jest stanowczo za duża i zastanawiam się dlaczego, jak do tej pory, zawsze płaciłem. :(

Problem z tym skrótem jest taki, że łatwo go pominąć w drodze powrotnej...a konkretnie zjazd z ekspresówki za Koszycami na 68. To mi się przytrafiło w tym roku, choć jeździłem tamtędy wielokrotnie. Ten skrót może przedłuża podróż o 10-15 minut ale 20 Euro (licząc w dwie strony przy dłuższym pobycie - 10 Euro płacisz za 10-dniową winietę) masz w kieszeni. Generalnie warto jadąc z Polski wybrać "omijaj autostrady i drogi płatne" w GPS i wyłączyć tą funkcję zaraz za Koszycami (odpowiednio w drodze powrotnej).Po kilku razach jedziesz na pamięć.

Od strony Presov patrząc wg poniższego widoku należy nie skręcać w lewo pod kątem prostym, lecz pojechać prosto (w lewo na skos).

Obrazek

Od strony Koszyc patrząc wg poniższego widoku należy za lasem zjechać na prawie samym dole w prawo (lecz faktycznie w lewo, w kierunku Presov, pod wiaduktem), inaczej wpadniesz na autostradę.

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.09.2012 14:35 przez azymut38, łącznie edytowano 1 raz
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 14:11

Droga do Chorwacji to przyjemność sama w sobie. Widoki zawsze przyprawiają mnie o dreszczyk przyjemności. Autostrady wplecione w malowniczy górski krajobraz tworzą pejzaż, który zapada w pamięci. Do tego tunele. Ach.
W tym roku skręcamy na Rijekę, ta strona Chorwacji to teren przez nas dotąd nie zbadany.

Obrazek

Na autostradzie puchy, można pociskać, ruch minimalny.
Obrazek

Po zjeździe z autostrady robi się bardzo wąsko i bardzo stromo, miejscami nie ma barierek tylko jakieś kamyki. Emocje lepsze niż przy zjeździe z autostrady do Makarskiej - czego może nie widać na tej fotce ale tak jest.
Obrazek
Ostatnio edytowano 16.09.2012 14:40 przez azymut38, łącznie edytowano 4 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.09.2012 14:29

azymut38 napisał(a):Obrazek

Jak wnioskuję:
Jadąc od strony Presova to w tym miejscu wjeżdżam na autostradę która już autostradą nie jest. Czy tak. :?:

Jadąc od strony Węgier, to do tego miejsca, droga nie jest autostradą. :?: (winietki nie potrzeba).
Ja zawsze płacę i jadę nie zwracając uwagi na nic. Tak mi było wygodniej.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 14:31

woka napisał(a):Jadąc od strony Presova to w tym miejscu wjeżdżam na autostradę która już autostradą nie jest. Czy tak. :?:
Jadąc od strony Węgier, to do tego miejsca, droga nie jest autostradą. :?: (winietki nie potrzeba).
Ja zawsze płacę i jadę nie zwracając uwagi na nic. Tak mi było wygodniej.

Za ślimakiem zaczyna się płatna autostrada. Musisz zjechać na 68 zjeżdżając w prawo. Do tego miejsca nie musisz nic płacić jadąc od strony Węgier. Wjeżdżając na autostradę nie ma opcji nawrotki. Najbliższy zjazd za 10 km. Kara "pokuta" za brak winiety wynosi 100 Euro. Z tego co mówiła pracownica stacji paliw na autostradzie policji jest dużo i często łapią.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.09.2012 15:01

azymut38 napisał(a):Po zjeździe z autostrady robi się bardzo wąsko i bardzo stromo, miejscami nie ma barierek tylko jakieś kamyki. Emocje lepsze niż przy zjeździe z autostrady do Makarskiej - czego może nie widać na tej fotce ale tak jest.

:D Jakbyś jechał np. 15 lat temu to dopiero było hardcorowe. Barierek nie było w ogóle tylko tu i ówdzie betonowe klocki na dodatek często "wyłamane" ( znaczy się- ktoś już spadł).
Teraz to pełny Wersal.

PS
Przepraszam ......
Teraz już zamieniam się w oglądanie. :D
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 18:13

Wreszcie most Krk. Opłata w jedną stronę 35 kuna no i go.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.09.2012 18:20 przez azymut38, łącznie edytowano 1 raz
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 18:17

Droga z mostku Krk, przez wyspę Krk, niedaleko miejscowości Krk do Baški to już inna historia. Na początek trasa wije się łagodnie, by przy końcu przypominać typową górską drogę. Miejscami widać już lazur Jadrana.

Obrazek

Sama Baška to urokliwa miejscowość położona na południowo-wschodnim krańcu wyspy Krk. Widok rozpościera się na kontynent oraz na pobliską wyspę Prvić. - na zdjęciu poniżej
Przy okazji - czy ktoś z was zauważył coś szczególnego na tym zdjęciu...?

Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.09.2012 18:43

Nie wiem ..... ja nic szczególnego nie widzę.
Trafiła Ci się gratka. Taka fala w Basce nie jest częstym zjawiskiem. Występuje tylko przy dużym wietrze. W zdecydowanej większości fala jest średnia lub malutka. Bywa, że morze "stoi".
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 16.09.2012 18:49

woka napisał(a):Nie wiem ..... ja nic szczególnego nie widzę.
Trafiła Ci się gratka. Taka fala w Basce nie jest częstym zjawiskiem. Występuje tylko przy dużym wietrze. W zdecydowanej większości fala jest średnia lub malutka. Bywa, że morze "stoi".

Dzieciak "otulony" falą po lewej, nieźle to wygląda w powiększeniu.

Co do fal, to były dla mnie po prostu wielkie. Wyrzucały dorosłych ludzi na brzeg jak piłeczki. Pełny czad.

Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.09.2012 19:19

Stwierdzam brak cdn. :(
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 18.09.2012 15:03

woka napisał(a):Stwierdzam brak cdn. :(
Będzie na pewno.
azymut38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azymut38 » 21.09.2012 18:37

Zgodnie z obietnicą dalsza część relacji.

Baška wieczorem.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.09.2012 18:32 przez azymut38, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży