Od trzech lat przesiadywałem na tym forum i czytałem, czytałem i czytałem.Oglądałem zdjęcia z relacji innych i cały czas zastanawiałem się gdzie mamy pojechać na ten pierwszy raz.Zdania forumowiczów były raczej podzielone, my doszliśmy do wniosku ,że nasza pierwsza podróż będzie w miarę blisko. Koniecznie musimy zahaczyć o Graz w Austrii gdzie mamy rodzinkę i będzie okazja trochę pozwiedzać i zaliczyć nocleg.
Korzystając z podpowiedzi forumowych, zakupiłem winiety z Tolltickets ( Czechy, Słowenia, Austria w kwocie 312 zł dotarły po ok 6 dniach) i zaczęło się zbieranie ekwipunku wyjazdowego oraz jedzonka
Apartman mieliśmy zarezerwowany przez booking od... Września 2017 roku
, także byłem spokojny o cenę
Lokalizacja , którą sprawdzałem w google wydawała się ok ( i taką tez się okazała
)
Po zapięciu wszystkiego na ostatni guzik, zaplanowaliśmy wyjazd 21.07, wcześnie rano...ale wyszło , jak zawsze zamiast o 5.00 wyjechaliśmy o 8.00...
Witaj przygodo!!!!
Cz I21.07Wyjazd 8.00 rano, trasa tradycyjna, łatwa - autostrady.Pakujemy jeszcze resztę klamotów i w drogę.
Długo zastanawialiśmy się nad tym, ile gotówki zabrać i doszliśmy do wniosku że bierzemy euro plus kartę z euro plus wypłata na miejscu z bankomatu.Niestety sugestie aby płacić wszędzie kartą, w Krk się nie sprawdzają i w knajpach wolą cash i do tego w kunach.
Po południu zameldowaliśmy się w Grazu, powitał nas deszcz a później burza z prawie zerową widocznością i max prędkością 30 km/h.
Dzień zakończony zimnym piwem i hop do łóżka
22.07Po rodzinnym śniadanku, czas na zwiedzanie miasta w towarzystwie rodowitego mieszkańca Grazu
(szwagier
)
Na początek starówka i okolice centrum...
Oczywiście nie obyło się bez wizyty w słodkim zakątku czyli sklepie z czekoladkami firmy Heindl, słodką wizytówką Austrii
Tak ciekawostka, ciekawe czy w Polsce jest taki patent możliwy
cdn....