Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska pętla

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.03.2012 18:56

Złota Plaża - byłam :)
Baška mnie nie zachwyciła, chociaż nie da się zaprzeczyć - jest pięknie położona. Myślę, że zniechęciły mnie tłumy i komercja.
A tak w ogóle miło powspominać z Tobą Krk, nie zachwyca jak Dalmacja, ale niewątpliwie jest urokliwy i ma swój klimat. I to mi się w Chorwacji podoba najbardziej - każdy region jest trochę inny. Trudno chyba znudzić się Chorwacją ( mam nadzieję, że mi się to nigdy nie przydarzy...)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.03.2012 19:10

Magda O. napisał(a):... Krk, nie zachwyca jak Dalmacja, ale niewątpliwie jest urokliwy i ma swój klimat.

Możesz mi wierzyć na słowo. Ma swój klimat i nie zamienię na żadną Dalmację.
Warunek .... tutaj trzeba być dłużej. Jak ktoś wpadnie i wypadnie, w międzyczasie popstryka fotek - ten był na KRK-u, nie znaczy, że zna KRK.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.03.2012 19:15

Szkoda,że w moim przypadku nierealny jest wyjazd do Baśki po sezonie,bo jedynie w takim momencie się tam widzę.

Zdjęcia Krzychoo pierwyj sort! :D
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.03.2012 19:20

woka napisał(a):
Magda O. napisał(a):... Krk, nie zachwyca jak Dalmacja, ale niewątpliwie jest urokliwy i ma swój klimat.

Warunek .... tutaj trzeba być dłużej. Jak ktoś wpadnie i wypadnie, w międzyczasie popstryka fotek - ten był na KRK-u, nie znaczy, że zna KRK.

co kto lubi ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.03.2012 19:22

Magda O. napisał(a):
woka napisał(a):

co kto lubi ;)

Dokładnie tak. ( ....... ja blondynki) :lol: :wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 25.03.2012 20:27

maslinka napisał(a):A na Brac się dałam namówić? ;) U mnie z planami jest tak, że zmieniają się baaardzo często :D Do wakacji jeszcze daleko, więc dużo się może wydarzyć. Ja nawet nie wiem, czy do Cro pojadę :lol:

Eee, nie żartuj. Wakacje bez Chorwacji? Nie wygłupiaj się ;).
Jakoś tak odniosłem wrażenie, że zmierzasz ku Braču :).

maslinka napisał(a):No fakt, zdarza się, że mi jakaś fajna dziewczyna na plaży wejdzie w kadr; to jej nie wycinam, żeby było przyjemniej w relacji ;) :D

Dobra, dobra, wejdzie w kadr :). Ty się ciesz, że mąż pozwala przynajmniej wrzucać fotki jego autorstwa ;). I nie łam się. Zdrowiej!

tony montana napisał(a):tylko planu na koniec kwietnia/maj jeszcze sprecyzowanego nie ma - od trzech lat była to zawsze stolica:Paryż, Rzym, Berlin a teraz jeszcze nie wiem...

To może nie zmieniaj "motywu przewodniego" i poleć na przykład do Lizbony (cuuudna!) albo Madrytu (nie tak imponujący, ale obok piękne Toledo)? Pod warunkiem że na weekend majowy wybierasz się samolotem, nie autem.

A co do porównania Krku i Dalmacji, to...

Magda O. napisał(a):co kto lubi ;)

Otóż to. Jedno wolą Dalmację, inni Krk, nie ma o co kruszyć kopii. Ja osobiście uważam, że z różnorodności wybrzeża Chorwacji grzech nie skorzystać, ale zarazem szanuję i rozumiem ludzi jeżdżących w to samo miejsce wiele razy.

Szkoda,że w moim przypadku nierealny jest wyjazd do Baśki po sezonie,bo jedynie w takim momencie się tam widzę.

Zdjęcia Krzychoo pierwyj sort! :D

Dzięki :). Cóż, pozostaje Ci poczekać, aż dzieciaki dorosną i nie będą chciały już jeździć ze starymi piernikami ;). Poza tym w Zaroku jest naprawdę dużo spokojniej.

Pozdrawiam wszystkich!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 25.03.2012 21:56

Jeszcze trochę fotek spod klifów. Baška leży w zielonej kotlinie między dwoma prawie pustynnymi zboczami gór. Pod pewnymi względami Krk przypomina Pag - ze stałego lądu (np. z okolic Senja) wydaje się, że nie ma tutaj życia.
Obrazek

Pod klifami dość wąsko...
Obrazek

...za to cienia nie brakuje.
Obrazek

W prawym górnym rogu Velebit. To już stały ląd, gdzieś nad Senjem.
Obrazek

Dość długo płytko. Życie podwodne takie sobie. Dno w przeważającej części piaszczyste, a wiadomo, że najciekawiej jest tam, gdzie na dnie skałki. Tutaj trochę jeżowców, na głównej plaży chyba ich nie ma.
Obrazek

O, to jest pomysł. Zamiast przedzierać się przez zatłoczone miasteczko, można było tutaj przypłynąć.
Obrazek

Widok na Zarok.
Obrazek

Pod klifami spędzamy parę godzin, kryjąc się przed żarem w cieniu i co jakiś czas urozmaicając sobie plażowanie nurkowaniem z maską i rurką. Temperatura taka, że nawet się zastanawiam nad kąpielą w koszulce - dość częsty widok w Egipcie, gdzie zagapienie się na rybki i rafę grozi poparzeniem górnej części pleców, która przy snurkowaniu jest nad powierzchnią wody.
Obrazek

Pora wracać. Uff, przed nami znowu dwukilometrowy spacer do auta. Robimy przystanek w jednej z restauracji (nie pamiętam jakiej, ale w menu chwaliła się chyba 100-letnią historią), pożerając pyszną pizzę. Potem pod górkę na parking. Pora późnopopołudniowa, świetne światło do zdjęć.

Dachy Baški, za nimi skalista wyspa Prvić. Po prawej stronie widać latarnię morską, którą zapewnia bezpieczeństwo statkom przepływającym przez dość wąski przesmyk między wyspami Krk i Prvić (Senjska Vrata).
Obrazek

Ech, ten widok gór wynurzających się z morza chyba nigdy mi się nie znudzi. Najwyższy szczyt wyspy ma 356m.
Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.03.2012 22:05

Pięknie :D

Może pora zmienić terminy wyjazdów . . . :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 25.03.2012 22:10

A ja jadę na początku czerwca na KRK sialalala :P

Patrzcie i podziwiajcie co mnie czeka :)

PS świetna relacja - dziękuje
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.03.2012 22:43

ziemniak napisał(a):A ja jadę na początku czerwca na KRK sialalala :P

W takim razie życzymy wspaniałego tam pobytu :)

Pozdrawiam
Piotr
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.03.2012 22:54

ziemniak napisał(a):A ja jadę na początku czerwca na KRK sialalala :P

Patrzcie i podziwiajcie co mnie czeka :)

Ciebie ziemniak to ja nijak na tamtym...gruncie nie widzę. :D
Ale............powodzenia. :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 26.03.2012 08:55

Ja też pojadę na początku czerwca i ma to swoje uroki (zieleń, pustki), ale światło niestety jest dość pionowe i niezbyt dobre do fotek. Owoców też mało i importowane. Kiedyś muszę pomyśleć o jesieni.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 26.03.2012 19:52

Ja już wolę nic nie planować na 100%... do wakacji jeszcze daleko, ma być Pelješac, ale w zeszłym roku też miał być i co? W jakiejś... Grecji wylądowałam :wink:
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 26.03.2012 20:45

Witam.
Chciałbym nawiązać do poprzedniej Twojej wyprawy...ile kosztuje prom z Drvenik do Sucuraj?
Czekam na ciąg dalszy relacji...poprzednią mam już wydrukowaną i czekam na czerwcową wyprawę na Hvar :]
Pozdrawiam
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.03.2012 21:15

piotrf napisał(a):Może pora zmienić terminy wyjazdów . . . :?: :wink:

Piszesz, Piotrze, o mnie czy o sobie? :) Jeśli o mnie, to niestety nie mam możliwości pojechania w innym terminie niż lipiec lub sierpień. Jeśli o sobie, to coś za coś - trochę większe ryzyko niepogody, ale za to nie ma tłoku i pewnie nieco taniej.

A ja jadę na początku czerwca na KRK sialalala :P

MWN napisał(a):Ja też pojadę na początku czerwca i ma to swoje uroki (zieleń, pustki)

No tak, wtedy to pewnie na tłok nie będziecie narzekać. Tylko czy morze jest już odpowiednio ciepłe?

A poza tym, Ziemniaku, nie ciesz się tak. Wrócisz do kraju w połowie czerwca, a większość z nas wyjazd będzie miała przed sobą :P. To też wada wczesnego wyjazdu (dobra, dobra, próbuję się oszukiwać, ale i tak Wam zazdroszczę, mógłbym jechać i w maju :)).

Magda O. napisał(a):ma być Pelješac, ale w zeszłym roku też miał być i co? W jakiejś... Grecji wylądowałam

No to kibicuję, żeby tym razem się udało, bo Pelješac jest cudny. Sam nawet się zastanawiam nad powrotem na półwysep, bo podczas ostatniego pobytu wielu fajnych miejsc nie zdążyłem zobaczyć (Mljet, dłuższy wypad na Korčulę, Sveti Ilija, całkiem niedaleko Bośnia czy Czarnogóra). Ech, fantastyczne miejsce...

BraveSirRobin napisał(a):ile kosztuje prom z Drvenik do Sucuraj?

Tutaj masz cennik z poprzedniego sezonu (nowego jeszcze nie ma, ale jeśli coś się zmieni, to raczej niewiele).

Ten prom, o który pytasz, kosztował 16 kun za osobę i 108 kun za auto.

Pozdrawiam wszystkich!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałkańska pętla - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone