damianisko5 napisał(a):w Twoim poście jest mapka trasy z PL wzdłuż Balatonu obok Budapesztu. Interesuje mnie czy faktycznie tak jechałeś /pewnie to była opcja w GPS trasa 'Krótka"/Opisz tą trasę. ps. w lecie 2011 jechałem do Cro podobną tylko że obwodnicą M0 i potem dalej M7, w drodze powrotnej przez Budapeszt na Sahy.
Hej! O tę mapkę chodzi?
Krzychooo napisał(a):
Jeśli tak, to jak widzisz nie jechałem obok Budapesztu, tylko przez centrum. Nie do końca wiem, o co chodzi z opisem trasy (pytasz o drogę z Krakowa czy sam Budapeszt?). Z Krakowa do Budapesztu jadę CAŁY CZAS drogą E77 (Chyżne - Dolny Kubin - Ruzomberok - Banska Bystrica - Zvolen - Sahy i na Budapeszt (nadal drogą E77, która w którymś momencie staje się zarazem drogą M2).
Kiedy dojeżdżam do drogi M0 (wschodnia obwodnica Budapesztu), skręcam w prawo, zamiast w lewo i kieruję się na centrum.
Dojeżdżam do drogi nr 2 (Vaci ut) (1) i jadę nią do końca. Za dworcem kolejowym skręt w lewo w Terez korut (2), a po 2km skręcam w prawo w kierunku Dunaju, ulica Rakoczi ut (3). Potem prosto przez Dunaj mostem Erzsebet hid (4). Za mostem zaczynają się znaki kierujące na Balaton. Za jakieś 4km wjeżdżamy na M7 (5) (ta która prowadzi potem wzdłuż Balatonu).
Oszczędza się około 50km. A czas? No cóż, to zależy głównie od pory dnia - ewentualnych korków i remontów. Pewnie łatwiej pojechać M0, ja jednak wolę jechać przez centrum. Budapeszt jest cudny.