Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska pętla

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 30.12.2010 00:17

monia85 napisał(a):widoki z góry na Zat. Kotorską zrobiły na nas ogromne wrażenie 8O Z pewnością tam wrócimy w tym roku :wink:

Być może gdyby udało mi się zobaczyć ten widok, moje wrażenia z Czarnogóry byłyby lepsze. Ech, szkoda. Ale uczucie niedosytu to dobry powód, by go kiedyś zaspokoić ;).
justa999
Odkrywca

Postnapisał(a) justa999 » 30.12.2010 00:37

Krzychooo napisał(a):
Nie zobaczyliśmy starówki Kotoru i nie przejechaliśmy tą ciekawą szosą z gór w kierunku zatoki.

Szkoda, bo starówka Kotoru jest przepiękna przypomina i w odróżnieniu od innych miejsc w Czarnogórze jest tutaj czysto i nie ma tłumu (chyba , że mieliśmy tyle szczęścia) nawet można spokojnie robic zdjęcia pustej starówce.
Jeżeli chodzi o drogę górską do Kotoru to wcale nie odczuwa się tych serpentyn. Nie wiem jak to się stało ale niewiedząc, że jest inna możliwość dojazdu jechaliśmy nią z góry. Widoki wspaniałe. W drodze powrotnej wjechaliśmy do tunelu czyli na skróty, po czym zawróciliśmy żeby wyjechać znowu na górę tym przepieknym szklakiem. :D
monia85
Cromaniak

Postnapisał(a) monia85 » 30.12.2010 10:51

Krzychooo napisał(a):
monia85 napisał(a):widoki z góry na Zat. Kotorską zrobiły na nas ogromne wrażenie 8O Z pewnością tam wrócimy w tym roku :wink:

Być może gdyby udało mi się zobaczyć ten widok, moje wrażenia z Czarnogóry byłyby lepsze. Ech, szkoda. Ale uczucie niedosytu to dobry powód, by go kiedyś zaspokoić ;).

Dla zaostrzenia apetytu na Czarnogórę... oczywiście zdjęcia tego nie oddadzą - rzeczywiście jest tam pięknie :P
Droga powrotna serpentynami w dół to była istna tragedia - nudy, nudy, nudy :lol:

Obrazek

oraz z drugiej strony:

Obrazek

Obrazek

oraz kawałek drogi powrotnej:

Obrazek

Pozdrawiam :P
Katarinka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Katarinka » 30.12.2010 12:15

Popłakałam się ze śmiechu nad "debilem" :D
Koleżanka zza biurka spytała: "Co Ci jest? Śmiejesz się, czy płaczesz?"
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 30.12.2010 13:40

@justa999

Też słyszałem wiele dobrego o Kotorze. Nawet przejeżdżaliśmy przez to miasto, niestety odpuściliśmy. Zły jestem tym bardziej że - jak się okazało - wejście na mury Dubrownika było otwarte dłużej niż napisano w przewodniku. I tę godzinkę można było na Kotor spokojnie przeznaczyć.
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 30.12.2010 13:42

@monia85

Piękne zdjęcia. Właśnie o takich cudnych widokach marzyłem. Nie znęcaj się już :cry:
monia85
Cromaniak

Postnapisał(a) monia85 » 30.12.2010 13:46

Krzychooo napisał(a):@monia85

Piękne zdjęcia. Właśnie o takich cudnych widokach marzyłem. Nie znęcaj się już :cry:

Krzychooo, nie martw się, wakacje już za kilka miesięcy :P
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 31.12.2010 00:14

W przewodniku Pascala napisano, że wejście na mury Dubrownika - a na tym nam najbardziej zależy - otwarte jest w sezonie letnim do 18.30, ale zdarza się też, że obsługa nie wpuszcza już nikogo 30 minut wcześniej. To dlatego rezygnujemy ze zwiedzania Kotoru :x . Faktycznie, gdyby twórcy przewodnika nie mylili się, zdążylibyśmy dosłownie w ostatniej chwili, przez zachodnią bramę Pile przechodzimy parę minut przed 18. Wcześniej dość łatwo znajdujemy wielopoziomowy parking (dojazd dobrze oznakowany) przy ulicy Zagrebackiej. Parkowanie tam wiąże się z koniecznością poświęcenia około 10 minut na dotarcie do starówki, ale już sam ten spacer jest sympatyczny: dużo zieleni, egzotycznych zapachów, kamienne schodki...

Wejście na mury - jak się okazało, otwarte dłużej - znajduje się tuż po przekroczeniu bramy Pile, po lewej stronie. Bilet kosztuje 70 kun - sporo, ale z całą pewnością warto. Aga już kiedyś była, woli się wybrać na pamiątkowy shopping. Idziemy więc w trójkę. Cena nie odstrasza, turystów jest dość dużo. Oczywiście wszyscy w fotograficznym amoku ;). Wybierając się tam, zarezerwujcie sobie sporo miejsca na karcie pamięci aparatu. W dodatku zachodzące słońce rzuca tak prześliczne światło, że pokusa utrwalenia tego widoku jest ogromna. Chwilo, trwaj! (chociażby w cyfrowej postaci).
12.1.jpg

12.2.jpg

12.3.jpg

12.4.jpg
Ostatnio edytowano 03.09.2014 23:12 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 31.12.2010 00:45

Jest w człowieku pokusa odkrywania oryginalnych, "swoich" miejsc, nieznanych innym. Pokusa powiedzenia z miną mądrzącego się zarozumialca: "Dubrownik? Byłem, jasne, że byłem. E tam, taki sobie, no. Ja wiem, czy jest się czym tak podniecać? Owszem, ładnie, no ładnie. Ale doprawdy nie wiem, czemu ci ludzie tam tak walą... Krótko mówiąc: przereklamowany. Oklepane to i tyle. To nie to, co . . . (w miejsce wielokropka należy wstawić jakieś inne, mniej znane miejsce). Ja tak z całą pewnością nie powiem ;). Bo - owszem - cudne są Korcule, Zadary czy Trogiry. Ale to Dubrownikowi chyba jednak przyznałbym zasłużone miano "perły". To chyba z Dubrownikiem należy porównywać inne miasta, chcąc określić ich urodę. Taki wzorzec. Mało oryginalne twierdzenie, ale - kto jeszcze nie był, niech koniecznie sprawdzi - uprawnione i prawdziwe.

Uwielbiam widok na otwarte morze, na zielone wysepki, wpływające do portu statki. To wszystko w Dubrowniku jest. Ale przechadzając się murami, widok na morze ma naprawdę mocną konkurencję. I już nie wiadomo, gdzie patrzeć: na bezkresny Adriatyk czy na nie mniej piękną starówkę. Czerwone, odbijające ostatnie promienie słońca dachy; szarobiałe, wypolerowane butami turystów posadzki uliczek, dostojne kamienne budynki, wieże zabytkowych kościołów... Zresztą co tu się rozpisywać. Cudo, no cudo. Zdjęć na forum była masa, ale wrzucę jeszcze kilka swoich. W tę zimową noc wyglądają tak, hmm... egzotycznie ;).

12.5.jpg

Słońce już zachodziło

12.6.jpg

Na pierwszym planie starówka, na drugim - nowsza część miasta

12.7.jpg

Z murów można oglądać zaułki miasta

12.8.jpg

Tu widać różnicę między starymi i nowymi dachówkami (pamiątka po ostrzale)

12.9.jpg

Widać Stradun, kawałek portu i wyspę Lokrum

12.10.jpg

Okno jako naturalna ramka

12.11.jpg

Twierdza Lovrijenac
Ostatnio edytowano 03.09.2014 23:15 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
justa999
Odkrywca

Postnapisał(a) justa999 » 31.12.2010 00:53

Zwiedzałam Dubrownik zawsze w godzinach południowych lub w nocy. Muszę stwierdzić, że tuż przed zachodem słońca widok jest inny. Czerwone dachy są bardziej wyraziste. Koniecznie następnym razem zaplanuję spotknie z Perełką późnym popołudniem. :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 08:05

Krzychooo napisał(a):...Wybierając się tam, zarezerwujcie sobie sporo miejsca na karcie pamięci aparatu...

...albo zainwestować w dodatkową kartę.
:wink:

Kotor kusi.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 31.12.2010 08:43

Krzychooo napisał(a):Obrazek

A w tej knajpce piliśmy pyyszne piwko, za równie pyszną cenę ;)
Ale zachód słonca był wtedy nieziemski :hearts:

Bardzo fajne zdjęcia z Czarnogóry! :)
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 31.12.2010 10:46

Krzychooo, relacja cały czas super, trzyma w napięciu (choc inaczej niż na poczatku ;) )
Byliśmy w Dubrovniku w tym roku na przełomie marca i kwietnia - tydzień przeznaczony na leniwe zwiedzanie starówki (i nie tylko) - w dowolnych porach dniach, w dowolnych kierunkach - nadal mam niedosyt...
(mieszkaliśmy w zatoczce koło Twierdzy Lovrijenac - więc Starówke mieliśmy na "wychylenie się przez okno" )
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 11:25

BeJur napisał(a):...mieszkaliśmy w zatoczce koło Twierdzy Lovrijenac...

W zatoczce...
Tutaj?

Obrazek

Obrazek

Pięknie tam było :D
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 31.12.2010 11:47

nie, mieszkaliśmy przy tej pierwszej zatoczce z molem, ta z Twoich zdjęć - to ta kolejna za twierdzą - urocza i roamantyczna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży