Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska pętla

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.12.2010 10:15

Krzychooo napisał(a):
Obrazek
Rzadki widok: puste mury i ulice

Też kilka lat temu chodziliśmy pustym Stradunem. Mam nawet zdjęcie, na którym jesteśmy my i parę innych osób a za nami Stradun- długi, szeroki i pusty. Nie do pomyślenia, prawda? Grunt to trafić w odpowiedni czas!
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 21.12.2010 11:03

Ooo, jak będzie jednodniowa Czarnogóra, to ja się piszę :D
W tym roku też "zrobiliśmy" Czarnogórę w jeden dzień :P i nawet plan wycieczki był prawie taki sam :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.12.2010 11:27

Krzychooo, piękne zdjęcia Dubrovnika :D Ech, posiedzieć tam na górze i zapatrzyć się...
Byliśmy w tym mieście 4 razy, a nigdy nie patrzyliśmy na "perłę" z góry. Żałuję... Trzeba będzie wdrapać się (wjechać) kiedyś na Srd.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na Montenegro :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.12.2010 13:11

Krzychooo napisał(a):@Bocian
Policja Cię wyprowadzała? A co, napiwku nie zostawiłeś? :D

:twisted:
Zacieśnialiśmy więzy międzyludzkie z jednym Chorwatem 8)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.12.2010 15:33

Dziękuję wszystkim za komentarze!

@greenrs
My niestety pusty Dubrownik widzieliśmy tylko z daleka. Wieczorem było już dość tłoczno. Choć tak sobie myślę, że na Floriańskiej w Krakowie bywa gorzej ;).

@Siwunia84
Witam. Czuję się zaszczycony, że to właśnie mnie podarowałaś swój pierwszy forumowy komentarz ;).

@monia85
Mam nadzieję, że wycieczka się udała. Nasz plan był jednak zbyt ambitny, zwłaszcza że chcieliśmy jeszcze tego samego dnia wejść na mury Dubrownika, więc czasu nie było zbyt dużo.

@maslinka
Dzięki za pozdrowienia. A na Srd stanowczo MUSICIE się kiedyś wybrać. Zaufaj mi ;).

@Bocian
Zacieśnialiście więzy? Tak przy ludziach?! Nie dziwię się zatem, że wezwano policję :wink:. Nie no, żartuję. Mam nadzieję, że nie zwiedziłeś posterunku (a jeśli tak, to może jakaś relacyjka?) ;).
Ostatnio edytowano 17.03.2011 23:37 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 21.12.2010 17:10

Nie przesadzę, jeśli napiszę, że czuję się jak zakochana na zabój :) po odsłuchaniu tego, co podrzucił Janusz :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.12.2010 18:00

No cóż, z daleka Dubrownik imponuje. Czy nie traci z bliska - dowiemy się za 8-10 godzin. Pora jednak ruszać dalej, w końcu Montenegro czeka. I to niedaleko stąd, nieco ponad 30km. Pora zatem na niewielki skok w bok. Wybacz, Chorwacjo ;). Aaa, zapomniałbym, jeszcze kozy...

Życie kozy jest dojmująco smutne. Przychodzi toto na świat, popląta się trochę po tym łez padole i kończy w najlepszym wypadku obdarte ze skóry, dyndające na rożnach na jakimś przypromenadowym festynie. I jeszcze to ciągłe poczucie bycia niedocenianym. Że niby mięso twardawe i śmierdzi, a skóry nie tak cenne jak innych parzystokopytnych. A mlekiem to się czasem dzieci straszy, jak rybim tranem. Nawet w dzieciństwie ignorowane przez ludzi, którzy zachwycają się urodą owieczek, szczeniąt, kociąt, piskląt, a nawet prosiąt. Ale kózek to nie! Nawet imię słynnego koziego globtrotera, Matołka zmierzającego do koziej Itaki, czyli Pacanowa, przetrwało głównie w postaci inwektyw: "ty matole", "ty pacanie". Nie dziwcie się więc, że niektóre kozy postanawiają zadrwić z wrodzonych ograniczeń, wdrapać się na skałę i wymeczeć w niebo: "Nie wszystek umrę!" i "Wybudowałem pomnik trwalszy niż ze spiżu!". Tak, w końcu zostaną po mnie zdjęcia, a jacyś turyści z odległych krajów, może nawet po latach, będą komentować naszą pomnikową dumę i próbować dociec, po jaką cholerę właziłyśmy na te skalne cokoły.

Czy tak myślały te kozy? ;). Nie wiem. Ale uwierzcie mi, że najpierw - kiedy chcieliśmy zjechać ze wzgórza Srd - wzbroniły przejazdu, kładąc się na drodze, a potem autentycznie po-zo-wa-ły! Nie płosząc się, wpatrywały się w morskie przestworza, a jedna z nich stała na skalnym bloczku jak zastygła w bezruchu modelka. Pomnik kozy, na dodatek żywy. Ciekawe doświadczenie.

10.1.jpg

Blokada na drodze

10.2.jpg

Widokowe miejsce wybrały

10.3.jpg

Pomnik

10.4.jpg

Wodzu, prowadź!

10.5.jpg

"Choć mi tak niebo Ty złocisz i morze / Smutno mi, Boże..." ;)

Dopiero po sesji zdjęciowej zeszły z drogi i pozwoliły odjechać. Pół godziny później byliśmy na granicy.
Ostatnio edytowano 03.09.2014 22:40 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.12.2010 18:24

Krzychooo napisał(a):Mam nadzieję, że nie zwiedziłeś posterunku (a jeśli tak, to może jakaś relacyjka?) ;).

3h to już zwiedzanie? 8)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 22.12.2010 08:20

A ja kozy uwielbiam i dobrowolnie bym ich nie zjadła. Mają taki diabelski wyraz twarzy, są rewelacyjne. Jak kiedyś będę miała mały, biały domek, to kupię kozę. I co z tego, że wszystko mi zeżre :twisted:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.12.2010 09:20

Krzychooo napisał(a):Obrazek
Wodzu, prowadź!

Vodi me tamo kraj plavoga mora :wink: :D
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 22.12.2010 10:11

Aguha napisał(a):Jak kiedyś będę miała mały, biały domek, to kupię kozę. I co z tego, że wszystko mi zeżre :twisted:

Wszystko oprócz trawy :P
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.12.2010 16:10

Bocian napisał(a):3h to już zwiedzanie? 8)

To zależy od "atrakcji" jakimi Cię tam uraczyli. :wink:

Zerkam tu i ja Korzychooo.
Zerkam i podziwiam.
Dubrovnik w planach na rok przyszły,więc proszę o jak najwięcej info. 8)
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 26.12.2010 23:44

I ja zasiadłam do czytelni i cieszę się, że jeszcze coś poczytam na bieżąco. 8)
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 28.12.2010 06:30

Ło matko...
Krzychooo, dawno na forum nie zaglądałem, a tu taka perełka... Pisz, bo w tym roku mamy bardzo podobny plan. Nie każ długo czekać!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 28.12.2010 12:11

Dziękuję za komentarze. Witam po przerwie świątecznej ;). Za chwilę coś wrzucę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałkańska pętla - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone