Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska pętla

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak
Re: Bałkańska pętla 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 15.04.2013 21:52

Dziękuję wszystkim za pochwały, ale te należą się raczej Pagowi!

CROberto napisał(a):Krzychooo,już Cię nie będę odwiedzał w żadnej relacji,bo......."cierpię" i to bardzo 8) 8O

Czym zawiniłem? :oops:

E tam, Robercie, wakacje tuż, tuż :).

maslinka napisał(a):(...) Pag to wyjątkowo fotogeniczna wyspa :D

Dzięki! Już chyba pisałem wcześniej, że to Ty mnie do tego kiedyś przekonywałaś :). Jak widać, skutecznie.

dave.pl napisał(a):Jakiego szkiełka używasz do focenia, bo sam polar to jeszcze nie wszystko?

Nic specjalnego. Taka bardziej rozbudowana cyfrówka Fuji HS10. Bardzo uniwersalna. Niezłe makro, imponujący zoom optyczny (30x). Zazwyczaj trochę się bawię ustawieniami.

Aldonka napisał(a):Mniemam, że Pag będzie ostatnią rzeczą do odkrycia w Cro....niemniej na pewno kiedyś tam trafię. I Twoja w tym zasługa :D

Miło mi. Warto zajrzeć, choćby na chwilę. Na przykład wracając z Borje :).

te kiero napisał(a):wczoraj pokazałem żonie te foty 8O , coraz bardziej przekonuje się, że Pag trzeba kiedyś będzie odwiedzić :wink: dzięki

Sprytnie. Nie spodoba się Jej na Pagu, to winą obarczysz mnie, unikając tym samym odpowiedzialności ;).

Pozdrawiam wszystkich! Hmm, pokazuję same odludne zadupia. Oto dowód na to, że nad Paškim zaljevem jest też inny świat: Klik ;)
michAŁ73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michAŁ73 » 15.04.2013 22:32

Brak słów, Krzychooo. Najkrótszy komentarz jaki przychodzi mi do głowy to "Udręka i ekstaza".Katowanie takimi opisami i zdjęciami powinno być karalne ;) A na deser jeszcze Pag, nasz pierwszy raz w Cro. Później była jeszcze Brela i Krk, ale Pag to jak pierwsza miłość, sentyment pozostaje na całe życie. Boże, niech już będą wakacje ;)
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 25.04.2013 18:32

Krzychooo, wspaniała relacja, która zachęciła mnie do odwiedzenia Sarajewa.
Mógłbym prosić o namiary na ten pensjonat, w którym nocowaliście?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.04.2013 20:07

michAŁ73 napisał(a):Boże, niech już będą wakacje ;)

Cześć, Michale. Święte słowa. Przyłączam się do modlitw ;). Faktycznie. Ja pierwszy kontakt z Jadranem zaliczyłem w okolicach Zadaru. Dzisiaj - po kilku wizytach w Cro - raczej nie zaliczyłbym tych okolic do najatrakcyjniejszych, ale jak piszesz, sentyment pozostaje.

Piohib napisał(a):relacja, która zachęciła mnie do odwiedzenia Sarajewa

Bardzo się cieszę. Taki jest chyba sens tworzenia relacji :). Myślę, że się nie rozczarujesz. Powodzenia!

Namiary wysłane.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.04.2013 20:36

MIASTO PAG

Cóż, plaże na Pagu są naprawdę spektakularne, malownicze i wyjątkowe. Podobnie egzotyczne widziałem chyba tylko w portugalskim regionie Algarve. Pod tym względem leżąca na północnych krańcach Dalmacji wyspa bez dwóch zdań zmieściłaby się liście chorwackich przebojów. Problem w tym, że jak dla mnie szwendanie się po starych miasteczkach, wciąganie w nozdrza zapachu Śródziemnomorza, oglądanie z ławeczki pod palmą kołyszących się na wodzie łódek stanowi równie istotny składnik udanego urlopu co wygrzewanie boczków w jakimś sympatycznym miejscu. Z tym jest gorzej. Paškie miasta nie urzekły mnie ani trochę. Ani Novalja, ani Pag, do którego zaglądamy na chwilę, wracając z plaży. Z lotu ptaka, owszem, prezentuje się ciekawie (poniżej fotka z sieci). Po prawej widać zwartą zabudowę starówki, obok kładka, a niżej most. Nowe dzielnice ciągną się po obu stronach wdzierającej się tu wąskiej zatoki, nieźle z góry wygląda szeroka plaża miejska. W lewym dolnym rogu kawałek solany (pozyskuje się tam morską sól, poprzez odparowanie wody).
Obrazek

A to kładka. Z relacji wiem, że przebudowano ją niedawno, obecnie budzi dość odległe skojarzenia z Mostarem.
Obrazek

Dziewczyny pozują na moście...
Obrazek

...a wieczorne słońce oświetla łódki, białe skały i zbocza Velebitu.
Obrazek

Z drugiej strony widać południowe krańce miasta, położone nad solaną.
Obrazek

Dobra, przejdźmy się. W starej części Pagu masa sklepików z pamiątkami. Większość suwenirów niestety wyprodukowana w Chinach.
Obrazek

Kupić można na przykład gąbki.
Obrazek

W centrum 5-tysięcznego miasta sporo wąskich uliczek.
Obrazek

Serce starówki stanowi spory plac, przy którym stoi kościół Wniebowstąpienia NMP z XV wieku.
Obrazek

Front zdobi ładna rozeta ze zdobieniami przypominającymi miejscowy turystyczny przebój. Nie, nie ser. Chodzi o čipkę. Nie oznacza to oczywiście, że Pag to europejski odpowiednik Tajlandii, čipka to po chorwacku koronka.
Obrazek

A tak kościół wygląda wewnątrz.
Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2013 11:29

Krzychooo napisał(a):W lewym dolnym rogu kawałek solany (pozyskuje się tam morską sól, poprzez odparowanie wody).
Obrazek

Mogę się mylić ale wydaje mnie się, że w lewym dolnym rogu tego zdjęcia to jeszcze nie solana tylko takie bajoro z "leczniczym" błotkiem.
(chyba, że kiedyś, dawno temu była to solana to przepraszam)

Obrazek

:wink:

Ładne zdjęcia.

Pozdrawiam
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 27.04.2013 13:26

Jacek S napisał(a):Mogę się mylić ale wydaje mnie się, że w lewym dolnym rogu tego zdjęcia to jeszcze nie solana tylko takie bajoro z "leczniczym" błotkiem.

Masz rację, Jacku. W takim razie solana zaczyna się nieco dalej.
Obrazek

Zmylił mnie białawy kolor wody ;).

Dzięki za sprostowanie. Pozdrawiam!
Piohib
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piohib » 27.04.2013 14:41

Krzychooo napisał(a):
Bardzo się cieszę. Taki jest chyba sens tworzenia relacji :). Myślę, że się nie rozczarujesz. Powodzenia!

Namiary wysłane.

Dziękuję. :D
Pokój już zarezerwowany. :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 07:02

Krzychooo napisał(a):MIASTO PAG

A tak kościół wygląda wewnątrz.
Obrazek

Coś pusty jest. Wierni pouciekali czy co. Może ksiądz za dużo na tacę bierze lub za pogrzeby. Pola nie orze, a plony zbiera.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 03.05.2013 20:43

Cudnie się czyta Twoją relację i równie cudnie ogląda.
Nie ukrywam, że będzie mi ona bardzo pomocna przy planowaniu tegorocznego wyjazdu. Miasta takie jak Szybenik, Trogir czy Zadar odwiedzimy z pewnością, więc kilka wskazówek danych przez Ciebie nam to ułatwi :D :D :D
dagolu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagolu » 11.05.2013 19:34

Relacja - Rewelacja
Gratuluję ogromu pracy Krzychoo. Ja tu sobie siedzę cicho i podziwiam, i już myślałam sobie, że pomału klaruje mi się wizja tegorocznego urlopu w Cro a tu guzik. Najpierw kusiłeś Pelješacem, później Hvarem, a teraz jeszcze Pag. Nie wspominając o Słowenii i BiH, które znam tylko z przejazdów, ew.krótkich wizyt. Jestem w punkcie wyjścia i dalej tak samo "mądra". :D
No ale ten filtr polaryzacyjny to też sobie sprawię. :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2013 20:10

darek1 napisał(a):Coś pusty jest. Wierni pouciekali czy co. Może ksiądz za dużo na tacę bierze lub za pogrzeby. Pola nie orze, a plony zbiera.

E tam. Pewnie się smaży na plaży :).

agata26061 napisał(a):Nie ukrywam, że będzie mi ona bardzo pomocna przy planowaniu tegorocznego wyjazdu. Miasta takie jak Szybenik, Trogir czy Zadar odwiedzimy z pewnością, więc kilka wskazówek danych przez Ciebie nam to ułatwi :D :D :D

Dziękuję. Cieszę się. Naprawdę :). Udanego urlopu!

dagolu napisał(a):Najpierw kusiłeś Pelješacem, później Hvarem, a teraz jeszcze Pag. Nie wspominając o Słowenii i BiH, które znam tylko z przejazdów, ew.krótkich wizyt. Jestem w punkcie wyjścia i dalej tak samo "mądra". :D

Nie łam się. Istnieje spora szansa, że spodoba Ci się wszędzie :). Warto też zostawić sobie coś na kolejne lata. Dziękuję i pozdrawiam!
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.05.2013 20:11

Jakiś czas temu, Jelsa na Hvarze. Akurat wybieraliśmy się na wycieczkę do stolicy wyspy. Nasza gospodyni, sympatyczna pani Nada, na moje pytanie, co warto tam zobaczyć, odparła: „Cipka”. Cisza. Moja konsternacja rosła, a zapewne głupawy wyraz twarzy jeszcze pogłębił się, gdy kontynuowała: „Do you know cipka?”. Yyyyyyy… Tak trochę... No cóż, korzystając ze znajomości angielsko-chorwacko-polskiego języka ostatecznie udało się ustalić, że chodzi o niewinną koronkę (tworzoną przez zakonnice z włókien agawy). „Aaaaa, tak, znam, znam, słyszałem, myślałem, że…”. Odpuściłem. Moje językowe kompetencje mogłyby okazać się niewystarczające, a z języka migowego… hmm, dość trudno byłoby w tej sytuacji skorzystać ;).

Paška čipka to jeden z symboli wyspy (obok owczego sera czy morskiej soli). Charakterystyczny wzór przekazywany od wieków z pokolenia na pokolenie znajduje zastosowanie w tworzeniu obrusów, serwetek, pościeli, wieszanych na ścianie elementów dekoracyjnych, zasłon, a nawet kolczyków.
Obrazek

By tradycja nie umarła, w latach 90. XX wieku zorganizowano kursy dla kobiet chcących opanować tę wymagającą cierpliwości sztukę. Wygląda na to, że się udało – dzisiaj na starówce Pagu koronki nie brakuje. Jest muzeum koronki, jest pomnik koronczarki, są wreszcie wyroby mistrzyń szydełkowania do kupienia na którymś ze stoisk. Najpowszechniejszy wzór mogliśmy oglądać każdego dnia w apartmanie...
Obrazek

...ale wariantów nie brakuje.
Obrazek

Ciekawa pamiątka i raczej wyprodukowana na miejscu (choć zważywszy na to, że na pojemniku na oliwki z napisem "Hrvatska" i "Maslinovo ulje" już po zakupie dostrzegłem napis "Made in China", skłonny jestem uwierzyć, że chińskie dzieci wkuwają na pamięć paškie wzornictwo ;)).
Obrazek

A to wspomniany pomnik.
Obrazek

Nitki nie udało się wyrzeźbić ;).
Obrazek

Jaki jest współczesny Pag? Mam wrażenie, że nieźle go streszcza to zdjęcie. Wielowiekowa tradycja i biuściasty manekin z amerykańska flagą. Ascetyczna staruszka w tradycyjnym stroju i fryzurze i tony kolorowej chińszczyzny na straganie obok. Urokliwe zadupia i raj dla deweloperów oraz ambitne plany stworzenia ogromnego centrum rozrywki.
Obrazek

Klimat stolicy wyspy? Szalenie trudno to zdefiniować, ale nie znalazłem tam tego, co ciągnie mnie do starych miasteczek Dalmacji. Pag niby zalicza się do Dalmacji, ale przypomina mi miasteczka Kvarneru. Brakuje palm i wiekowych kamiennych domów, takich jak poniżej.
Obrazek

Generalnie moim zdaniem jedynym miasteczkiem położonym w północnej części wybrzeża Chorwacji mogącym się mierzyć z tymi dalmackimi jest Rab (nie byłem na Istrii). Przepiękny. Z Pagu niedaleko, organizowane są nawet wieczorne wycieczki. Cóż, wyspa Pag może zawieść wielbicieli zabytków, dawnej architektury, pamiątek po Wenecjanach, ale innych atutów mu nie brakuje.

W drodze do Mandre zerkamy jeszcze z szosy na Šimuni.
Obrazek

Przy okazji polecam widok z kamery na tamtejszym kempingu. Knajpa już działa, siedzą na tarasie, cholera :evil:. Na szczęście w swetrach :wink:.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 27.05.2013 07:44

Pięknie!

Jeszcze 7 tygodni i pakuję bagaże :!: :D

BTW, jeśli to nie będzie forumowa kryptoreklama, to zdradź jakiego filtru polaryzacyjnego używasz? Wybór jest trochę za duży... :?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 29.05.2013 13:40

Mikromir napisał(a):Jeszcze 7 tygodni i pakuję bagaże :!: :D

Mam nadzieję, że do tego czasu pogoda się poprawi, bo na razie jest kiepsko... Kumpel pojechał na Istrię - buro, kilkanaście stopni C... Życzę powodzenia!

Filtr? Hmm, ja mam jeden z najtańszych, firmy King, kosztował chyba 60zł... Podstawowa sprawa to oczywiście średnica obiektywu wyrażona w milimetrach :). Wybór i rozpiętość cenowa jest naprawdę duża.

Wydaje mi się, że na potrzeby amatorskiej fotografii typu zdjęcia z wakacji ten mój w zupełności wystarczy, choć niektórzy sądzą, że nie ma co na polarze oszczędzać... Na forach sporo ludzi poleca filtry firmy Marumi, jako sensowną alternatywę dla filtrów najdroższych. Tyle że - jak pokazuje ranking, firma to nie wszystko - polary Marumi zarówno w czubie tabeli, jak i na jej końcu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałkańska pętla - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone