Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska pętla

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychooo
Cromaniak
Re: Bałkańska pętla 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.03.2013 17:22

Dziękuję pięknie i również pozdrawiam :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.03.2013 17:46

Chyba sobie zablokuję dostęp do Twojej relacji :D Raju, jak tam pięknie. To pierwsza relacja, pierwsze zdjęcia, które spowodowały, że pomyślałam: a może jednak nie warto skreślać tego Pagu :D
Pięknie!!!
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 08.03.2013 21:46

Witam. Jako, że po raz pierwszy wybieram się na bałkany w te wakacje to mam prośbę do Krzychooo. Mam w planach pokonanie części drogi jaką przebyłeś w Czarnogórze ale w odwrotną stronę. Chodzi mi od Durmitoru w stronę Sarajewa. W związku z tym mam prośbę o namiary na hostel w Sarajewie ten, w którym Ty nocowałeś. Podaję swój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 10.03.2013 17:18

tompie68 napisał(a):Witam. Jako, że po raz pierwszy wybieram się na bałkany w te wakacje to mam prośbę do Krzychooo. Mam w planach pokonanie części drogi jaką przebyłeś w Czarnogórze ale w odwrotną stronę. Chodzi mi od Durmitoru w stronę Sarajewa. W związku z tym mam prośbę o namiary na hostel w Sarajewie ten, w którym Ty nocowałeś. Podaję swój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

I ja mam taką samą prośbę. Pozdrawiam
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 12.03.2013 08:32

Kiedy byłeś na Pagu? a kiedy w Metajnie?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 12.03.2013 16:02

Aldonka napisał(a):Chyba sobie zablokuję dostęp do Twojej relacji :D Raju, jak tam pięknie. To pierwsza relacja, pierwsze zdjęcia, które spowodowały, że pomyślałam: a może jednak nie warto skreślać tego Pagu :D
Pięknie!!!

No cóż, cieszę się :). Nie warto skreślać, choć - jako że jesteś wielbicielką Pelješca - istnieje ryzyko, że Ci się na Pagu nie spodoba. Postawienie na Hvar jest pod tym względem rozwiązaniem bezpieczniejszym ;). Pag i Pelješac to jednak całkiem inne miejsca. Tam szakale, tu barany :).

Darkos napisał(a):Kiedy byłeś na Pagu? a kiedy w Metajnie?

Na początku sierpnia, niezbyt długo, niecały tydzień. A w Metajnie 7 sierpnia. A co? Minęliśmy się? ;)

@tompie68, piamir
Namiary wysłałem.

Pozdrawiam!
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 12.03.2013 16:46

Krzychooo napisał(a):
Darkos napisał(a):Kiedy byłeś na Pagu? a kiedy w Metajnie?

Na początku sierpnia, niezbyt długo, niecały tydzień. A w Metajnie 7 sierpnia. A co? Minęliśmy się? ;)

Ja byłem koniec sierpnia-początek września.
Tak. Minęliśmy się.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 12.03.2013 23:47

Serdecznie dziękuję :papa:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.04.2013 20:34

PAŠKI ZALJEV - PLAŻE NA PÓŁNOC OD BOŠANY

Podobno mamy okazję uczestniczyć w niezwykle wyjątkowym wydarzeniu... Nie zmyślam, czytałem gdzieś niedawno. Największa liczba pochmurnych dni od ponad 50 lat... Hurra. Wiem, narzekanie na pogodę to dość jałowe, mało inspirujące zajęcie, ale... sakreble, jak żyć?!

Hmm, może to jest ten koniec świata, który miał nastąpić 12.12.12? Wyszydzaliśmy, lekceważyliśmy, cholera, to mamy. Pewnie niejeden - widząc, jak każdego ranka, dzień za dniem, szybko gaśnie iskierka nadziei na słońce - pętlę uplótł, brzytwę zaostrzył i chciał otwierać żyły albo na ostatnie piętro wyjeżdżał i patrzył, jak uśmiecha się do niego bruk. Innego końca świata nie będzie. Pieprzony Nostradamus czy inni Majowie...

Panowie z forum nawet zbiorową przeprowadzkę zaczęli planować. Domy na chorwackim wybrzeżu budować, na morze się gapić, cienia szukać. Pokażę kilka zdjęć z Pagu, by samemu się upewnić, że jest jeszcze inny świat. Świat, w którym marzysz o odrobinie cienia i przeklinasz, że przez dwa tygodnie, dzień w dzień, 35 stopni.

Kolejnego dnia znów jedziemy nad Paški Zaljev. Tym razem na jego zachodni brzeg. Z Mandre do Kolan, potem na głównej w kierunku Novalji i skręcić w prawo.
Obrazek

Po drodze zerkamy za siebie. Zatoczka widoczna po lewej to Šimuni, dalej wysepka Maun, a horyzont zamyka m.in. Dugi Otok.
Obrazek

A to już Paški Zaljev. Mijamy plażę (kemping) Sveti Duh...
Obrazek

...i jedziemy wzdłuż brzegu. Asfaltu nie ma, droga wygląda tak.
Obrazek

W pewnym momencie niespodzianka. Zakaz przejazdu, na drodze szlaban. Chyba wisi już jakiś czas, bo bez krępacji zorganizowano objazd. Omijamy łukiem szlaban i po 30m wracamy na właściwą drogę. Uwaga, istnieje spora szansa, że podwozie zawrze bliższą znajomość z podłożem. Okropna dziura. Przejechaliśmy. Dalej mijamy ciekawe skałki.
Obrazek

Trzeba by wreszcie na plażę. Nie widać jej stąd, ukryła się za kilkumetrowym klifem.
Obrazek

Zatoka nie jest tutaj zbyt szeroka, dobrze widać położone po drugiej stronie (ok. 2 kilometry) wioski. Z tyłu ogromny masyw Velebitu.
Obrazek

Schodzimy z klifu i... Nooo, całkiem, całkiem. Żwirek, garstka ludzi, płycizna. Okoliczności przyrody psuje troszkę merdający ogonem Niemiec (hmm, w sumie nie wiem, czy na pewno Niemiec, ale wszystko w nim (łącznie z partnerką) było takie... niemieckie ;)), ale wystarczy przejść kawałek w którąkolwiek ze stron i jesteśmy u siebie. Rozbijamy obozowisko i do wody. Bardzo ciepła!
Obrazek

Nad Bałtykiem nie byłem od 15 lat. Pamiętam długie spacery niekończącą się plażą, świetna sprawa. W Chorwacji to niemal niemożliwe, a tutaj się da! Owszem, plaża wąska, ale ciągnie się i ciągnie.
Obrazek

Idę na spacer (wskazane obuwie). Na kilkuset metrach pełen przekrój plaż. Do wyboru, do koloru. Jest i drobny żwirek (widoczny dwa zdjęcia wyżej), są drobne kamyki...
Obrazek

...skałki...
Obrazek

Obrazek

...jest wreszcie duża, szara, kamienna płyta. O, taka.
Obrazek

Nawet kawałek cienia się znajdzie, choć nie wiem, czy plażowanie tutaj jest bezpieczne.
Obrazek

Lejący się od tygodni żar, długie płycizny i niemal nieruchoma woda - to wszystko sprawia, że woda jest naprawdę ciepła.
Obrazek

Po drugiej stronie zatoki widoczna Metajna...
Obrazek

...oraz Zubovići.
Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.04.2013 20:45

Krzychooo napisał(a): Okoliczności przyrody psuje troszkę merdający ogonem Niemiec (hmm, w sumie nie wiem, czy na pewno Niemiec, ale wszystko w nim (łącznie z partnerką) było takie... niemieckie ;))

Na bank Niemiec. :evil:
I wcale niewykluczone, że ten sam, którego mieliśmy wątpliwą przyjemność oglądać dwa lata temu.... :roll:

W zeszłym roku po tej stronie zalewu widziane było spore stado delfinów (jakieś ok. 20 sztuk).
Mi jednak nie było dane...(dwa tylko wdziałem, kilka dni wcześniej). :D

pozdrav.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.04.2013 22:49

Takie zdjecia tyle trzymales w kompie???
Powtorze: jestes skandaliczny z tymi KOLORAMI!!!

Jechalem tez ta droga w lipcu ale w odwrotnych kierunku (na Sv Duh-a)
Ale takich fot nie mam
Nie mam nawet w jednejpiecdziesiatej takich!
:devil:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.04.2013 07:00

Cześć :D

Czytam, oglądam i kopara mi opada :o 8O

Też tam przejeżdżałam na początku lipca i kolory na moich zdjęciach także jakieś takie bledsze :(
Ciekawe dlaczego :?: :roll: :oops:

Coś innego mnie jednak niepokoi. Mam zamiar spędzić jeden lipcowy tydzień w okolicach, które właśnie pokazałeś. Coś mi się widzi, że po tych fotkach nie będzie tam już tak pustawo, jak miało być :x
Nici z prawie robinsonady na ustronnych plażyczkach :(

Za dobra reklama :oczko_usmiech:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 09.04.2013 20:07

anakin napisał(a):W zeszłym roku po tej stronie zalewu widziane było spore stado delfinów (jakieś ok. 20 sztuk)

Jesteś pewien, że to nie były... Niemki? ;)

Cholera, nie wiedziałem, że tam wpływają delfiny. Kiedyś wypatrywałem ich między Krkiem i Rabem, podobno często tam śmigają. Jak na razie delfinów w Jadranie nie widziałem, a jako że jestem niedowiarkiem, to nie wierzę, że tam się pojawiają :oczko_usmiech:.

tony montana napisał(a):Powtorze: jestes skandaliczny z tymi KOLORAMI!!!

Mikromir napisał(a):kolory na moich zdjęciach także jakieś takie bledsze :(
Ciekawe dlaczego :?: :roll: :oops:

Dzięki, ale przesadzacie, chłopaki :). Intensywność kolorów to w dużej mierze zasługa filtru polaryzacyjnego, który nakręca się na obiektyw. Ogranicza on odbijanie promieni słonecznych, co pozwala uzyskać ciemniejsze niebo i "zajrzeć" pod wodę. O, tutaj to nieźle opisano, najedźcie myszką na pierwsze zdjęcie w tym artykule. Ot, cała tajemnica :).

Mikromir napisał(a):Coś mi się widzi, że po tych fotkach nie będzie tam już tak pustawo, jak miało być :x
Nici z prawie robinsonady na ustronnych plażyczkach :(

Za dobra reklama :oczko_usmiech:

E tam :). Na szczęście, by dotrzeć na te plaże trzeba się trochę natrudzić, więc nie obawiałbym się tłumów.

Pozdrawiam!
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.04.2013 20:38

No to chyba go lepiej "nakrecasz" niz inni Krzychoo

W dodatku skromnis z Ciebie ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.04.2013 10:08

Krzychooo napisał(a):Intensywność kolorów to w dużej mierze zasługa filtru polaryzacyjnego, który nakręca się na obiektyw. Ogranicza on odbijanie promieni słonecznych, co pozwala uzyskać ciemniejsze niebo i "zajrzeć" pod wodę. O, tutaj to nieźle opisano, najedźcie myszką na pierwsze zdjęcie w tym artykule. Ot, cała tajemnica :).

Pozdrawiam!

też chcę mieć tak pięknie i już zamówiony "polar" :wink: dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałkańska pętla - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone