napisał(a) Krzychooo » 21.12.2010 01:19
Obłożony mapami, przewodnikami i wskazówkami dojazdu planuję wycieczkę. Początkowo pewne było tylko to, że jedziemy do Dubrownika. Niestety, w takich chwilach odzywa się głód nowości i podróżnicza zachłanność. No bo skoro już będziemy tak daleko, to może warto by skoczyć do Czarnogóry, przecież nigdy tam nie byliśmy. No dobra, do Zatoki Kotorskiej to tylko kawałeczek... Ale, ale... Być w Czarnogórze i nie zobaczyć podobno bardzo ładnej Budwy? No, niech będzie, podjedziemy. Parę kilometrów za Budwą jest Sveti Stefan, na zdjęciach wygląda interesująco. Yyy, no cóż, skoro to tylko parę kilometrów... W przewodniku Pascala napisano, że wyjątkowo piękny jest też Kotor. Jeśli tak piszą... A jakie malownicze widoki na Zatokę Kotorską z górskiej drogi wiodącej od Cetinje... Stop
Niestety, to tylko jednodniowy wypad, nie da się. Ech, urlopowe dni powinny być 48-godzinne. No nic, mimo wszystko spróbujemy!
Zrywamy się o nieludzkiej jak na wakacje porze, koło 5 rano. Jest wyraźnie chłodniej, niewielkie zachmurzenie - czyli w sumie dobrze, zwiedzanie w upale bywa męczące. Opuszczamy Peljesac i wjeżdżamy na Jadrankę, by po niecałych dwóch godzinach od wyruszenia z Orebica minąć tabliczkę z napisem "Dubrownik". Mam przy sobie mapę i wskazówki dojazdu na wzgórze Srd, oczywiście od jakiegoś dobrego człowieka z cro.pl. Nie wjeżdżamy do centrum "perły Adriatyku", tylko mijamy je, by przy wyjeździe z miasta skręcić w lewo na miejscowość Bosanka. Potem szybko pniemy się w górę stromą i przede wszystkim wąską - ale asfaltową - drogą. Na szczęście co kilkaset metrów rozmieszczone są mijanki. Zerkam co jakiś czas na morze i ukazujące się co chwilę znane z widokówek czerwone dachy. Rany boskie, jaki widok! Wjeżdżamy na szczyt wzgórza, gdzie ze zdumieniem odkrywam, że istnieje już alternatywa do tego samochodowego wjazdu: kolejka linowa (czytałem o planach jej odbudowania, ale nie wiedziałem, że to już).
Widok na bardziej współczesną część DubrownikaStacja górna kolejki linowejKrzyż na wzgórzu SrdZ jednej strony morze, z drugiej góry w Bośni
Ostatnio edytowano 03.09.2014 22:35 przez
Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz