Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta zachodnia 2018

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 01.01.2019 22:23

Elafonisi wymiata, przepiękna. Byłem w sezonie, ludzi sporo, ale laguna jest na tyle rozległa, że można znaleźć kawałek plaży bez dzikich tłumów.

Czekam na Balos :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.01.2019 11:27

Krzychooo napisał(a):Elafonisi wymiata, przepiękna. Byłem w sezonie, ludzi sporo, ale laguna jest na tyle rozległa, że można znaleźć kawałek plaży bez dzikich tłumów.

Patrzę teraz przez okno i ... z chęcią bym się tam przeteleportował :lol:

Krzychooo napisał(a):Czekam na Balos :)

No i wydało się :wink: Drugi tydzień w ogóle będzie bardziej plażowy :lol:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 02.01.2019 17:36

Paleochora wieczorem

Po powrocie prosto z przystani gdzie czekają na mnie żona i syn od razu udajemy się na kolację na deptaku, w który wieczorami zamienia się główna ulica miasteczka.
Po posiłku idziemy na ostatni spacer po Paleochorze. Niestety następnego dnia opuścimy to piekne miejsce :cry:
Zapraszam więc na pożegnalny wieczorny spacer.

Zachód słońca.
IMG_5049 (Kopiowanie).JPG

Jak już wspomniałem główna ulica zamienia się w deptak na którym rozkładają okoliczne tawerny i restauracje.
IMG_5052 (Kopiowanie).JPG

IMG_5056 (Kopiowanie).JPG

IMG_5059 (Kopiowanie).JPG

IMG_5063 (Kopiowanie).JPG

IMG_5061 (Kopiowanie).JPG

Wspinam się nieco po schodach prowadzących do ruin zamku by zrobić tą fotkę :lol: .
IMG_5070 (Kopiowanie).JPG

Wracam i udaję się na nadmorski bulwar.
IMG_5074 (Kopiowanie).JPG

IMG_5076 (Kopiowanie).JPG

IMG_5078 (Kopiowanie).JPG

IMG_5083 (Kopiowanie).JPG

W pobliżu zacumował katamaran.
IMG_5081 (Kopiowanie).JPG

CDN
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 02.01.2019 19:17

Pięknie tam wieczorem :hearts: :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.01.2019 19:42

Te uliczki z tawernami skojarzyły mi się z Sarti na Sithoni...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.01.2019 08:21

lotnikwsk napisał(a):Pięknie tam wieczorem :hearts: :D

Tak, miło bylo spacerować :D .

piekara114 napisał(a):Te uliczki z tawernami skojarzyły mi się z Sarti na Sithoni...

Zapewne pamiętasz, że Chalkidiki to był punkt wyjściowy w planach naszej pierwszej podróży do Grecji a wylądowliśmy (i to dosłownie :wink:) na Krecie :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 03.01.2019 08:37

30.06.2018

Na półmetku naszych wakacji zmieniamy lokalizację. Jedziemy na północ :lol: .
To dobry moment na małe podsumowanie pierwszej części wakacji. Paleochora to przepięknie położona miejscowość. Jest nieduża, taka kompaktowa. Wszędzie jest blisko. Jest wiele tawern i kawiarń do wyboru. Są dwie plaże: duża piaszczysta (Pahia Amos) z łagodnie opadającym dnem oraz kamienista przy której dno szybko opada.
Kamienista plaża Chalikia.
IMG_20180630_075907 (Kopiowanie).jpg

Według przewodnika Loney Planet na południu Krety jest jeden bankomat w Palochorze. To się zmieniło. W samej Paleochorze trafiłem na 3 a jeszcze jeden był w Sougi :D . Paleochora nie jest dobrą bazą wpadową ale są wyjątki jak rejs na Elafonisi czy wprawa do wąwozów Samaria i Agia Irini. A co ze względu na pogodę i kontuzję syna nie udało nam się zobaczyć? Otóz w planach był rejs do Chora Sfakion a potem do Lutro. Z kolei z Sougi chciałem dostać się do Lissos. Niestety zarówno po przejściu wąwozu Agia Irini jak i w dniu odwiedzin z rodziną nie pływały łodzie do Lutro chociaż rozkład rejsów był. Myślałem też o wąwozie Anydri ale po tym jak zobaczyłem na youtubie filmik z przejścia to zrezgnowałem. Łatwo tam o kontuzję. Z kolei z miejscowości Anydri chciałem po obiedzie w restuauracji To Skolio podejść z rodziną do kościoła Agios Georgios z XIV wiecznymi freskami. Niestety pogoda storpedowała ten plan :evil: . Powyżej Anydri znajduje się Azogires gdzie znajdują się jaskinie zamieszkiwane przez średniowiecznych ascetów, wodospady i monastyr. Z Azogires można wyruszć też wąwozem o tej samej nazwie a szlak prowadzi do wąwozu Anidri.
Jeszcze ostatni rzut oka na podobno jedyną na wyspie (wg. przewodnika Lonely Planet) wegetariańską restaurację i żegnamy Paleochorę :papa: .
IMG_20180630_074149 (Kopiowanie).jpg

IMG_20180630_074220 (Kopiowanie).jpg

Po drodze ponownie stajemy w Kandanos gdzie m. in. kupujemy pieczywo “w naszej” piekarni. Po drodze z parkingu mijamy taką fontannę(?).
IMG_20180630_104118 (Kopiowanie).jpg

Nad mejscowością góruje cerkiew.
IMG_5301 (Kopiowanie).JPG

Miejsce to było zamieszkiwane od czasów hellenistycznych i rzymskich. W okolicy miasteczka według tablicy informacyjnej zachowały się jakieś niezbyt spektakularne ślady historii (patrząć na zdjęcia z tablicy informacyjnej to ruiny antycznego akweduktu Syia, które widziałem wcześniej przy drodze do Sougi wyglądaję przy nich imponująco).
W centrum stoją repliki tablic (oryginały są w muzeum), które Niemcy umieścili po maskarze dokonanej 3 czerwca 1941. W odwecie za zabicie 14-stu żołnieży wymordowali wszystkich mieszkańców Kandanos (w większości starców), zabili wszystkie zwierzęta domowe, a na sam koniec podpalili wszystkie zabudowania. Łącznie zginęło 180 mieszkańców Kandanos.
IMG_20180630_104816 (Kopiowanie).jpg

Po chwili zadumy nad co tu się wydarzyło ruszamy dalej.
IMG_5305 (Kopiowanie).JPG

Gdzieś na przydrożnym straganie nabywamy oliwę z oliwek, dżem z pomarańczy, Metaxę. Podobno wszystko z gospodarstwa agroturystycznego. Po drodze mamy takie widoki.
IMG_5309 (Kopiowanie).JPG

IMG_5318 (Kopiowanie).JPG

IMG_5324 (Kopiowanie).JPG

W następnym odcinku zdradzę gdzie spędzimy kolejny tydzień wakacji :lol: .

CDN
Ostatnio edytowano 03.01.2019 11:22 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2019 08:59

Drugie zdjęcie od końca: tam na wzgórzu widzę jakiś ogromy hotel?

Dawigs napisał(a):W następnym odcinku zdradzę gdzie spędzimy kolejny tydzień wakacji :lol: .
Czekam na c.d., bo w sumie to nie wiem, co wybraliście na drugą część wakacji... :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 03.01.2019 10:13

piekara114 napisał(a):Drugie zdjęcie od końca: tam na wzgórzu widzę jakiś ogromy hotel?

Nie to na pewno nie hotel. Na wzgórzu jest nowoczesna fotovoltaniczna elektrownia. U nas czasem na dachu kilka paneli ktoś sobie położy a w Grecji taki widok to normalność.

Też ciekawa jestem kreteńskiego dalszego ciągu
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2019 13:20

Dzięki za info. Nawet nie pomyślałam, że to może być to (choć przecież nie raz takie pola widziałam)... Jakość z oknami mi się te panele skojarzyły... :papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.01.2019 12:09

Lidia K napisał(a):
piekara114 napisał(a):Drugie zdjęcie od końca: tam na wzgórzu widzę jakiś ogromy hotel?

Nie to na pewno nie hotel. Na wzgórzu jest nowoczesna fotovoltaniczna elektrownia. U nas czasem na dachu kilka paneli ktoś sobie położy a w Grecji taki widok to normalność.

Też ciekawa jestem kreteńskiego dalszego ciągu

Potwiedzam to elektrownia słoneczna. Na Krecie jest też wiele szklarni. Czasem nie sposób zrobić zdjęcie bo nie trafić na szklarnie lub elektrownie słoneczną :| . Już za chwilę wyjaśni się gdzie będzie nasza baza wypadowa w drugim tygodniu wakacji :lol:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.01.2019 12:22

Maleme

Wspomniałem na początku relacji, że późno zdecydowlaiśmy na zmianę planów i skrócenie pobytu w Paleochorze do tygodnia. Niestetety końcem kwietnia ciężko już było znaleźć fajną niedrogą miejscówkę. Poszukiwania zacząłem od Chani i przesuwałem się coraz dalej na zachód. Koniec końców wylądowaliśmy na … końcu ciągu kurortów ciągnących się od Chani. Konkretnie w miejscowości Maleme. Do naszego hotelu Salon Apartments trafiamy bez problemu. Właścicielka jak się później okaże to przemiła i pomocna osoba. Na dodatek jest zachwycona tym, że w planach mamy wiele zwiedzania i w ogóle ineteresujemy się historią Krety/Grecji.
Nasze całkiem sympatyczne lokum po lewej schodami do góry . Widać drzwi wejściowe, balkon przy pokoju dziennym. Drugi balkon był z drugiej strony budynku przy sypialni.
IMG_6352 (Kopiowanie).JPG

Mamy nawet basen(ik) 8) .
IMG_6354 (Kopiowanie).JPG

IMG_6357 (Kopiowanie).JPG

Swimming pool by night :lol:
IMG_5790 (Kopiowanie).JPG

Na tyle budynku rośnie bananowiec.
IMG_5778 (Kopiowanie).JPG

A na drzewku figowym jest huśtawka :D
Hotelik fajny, czas zobaczyć plażę. Mamy do niej z jakieś 200 metrów. Cóż plaża … jest . Sporo na niej kamieni ale pod nimi i w wodzie piach. Ale nie taki jak w Paleochorze tylko taki jakiś nijaki szary :| .
Widok w kierunku Chani.
IMG_6202 (Kopiowanie).JPG

I na zachód w kierunku półwyspu Rodopou.
IMG_6204 (Kopiowanie).JPG

Można tu wypożyczyć sprzęt plywający np taki:
IMG_6199 (Kopiowanie).JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.01.2019 22:28

01.07.2018 niedziela Chania/ Hania/ Khania (różne zapisy tego miasta spotkałem)

Wyruszamy do Chani :hut: . Na wydrukowanej mapce mam zaznaczone parkingi. Jednak w trakcie dojazdu do jednego z nich wypatrujemy wolne miejsce na jednej z ulic starego miasta :lol: . Stoimy blisko stoczni weneckiej.
IMG_5331 (Kopiowanie).JPG

Idziemy w lewo i już po chwili naszym oczom ukazuje się latarnia morska.
IMG_5334 (Kopiowanie).JPG

Meczet Kioutsouka Hasana (Meczet Janczarów). Przy nim na ławce zostawiam przewodnik Lonely Planet :( Wracam po paru minutach ale po przewoniku nia ma już śladu :evil: . Zaglądam jeszcze do koszy na śmieci i pytam w pobliskiej restauracji czy ktoś go nie odniósł. Niestety wygląda na to że przewodnik zmienił właściciela. Mam nadzieję, że się komuś przydał.
IMG_5438 (Kopiowanie).JPG

IMG_5436 (Kopiowanie).JPG

Jest wcześnie. Idziemy w kierunku muzeum zbiorów bizantyjskich i pobizantyjskich.
IMG_5485 (Kopiowanie).JPG

IMG_5486 (Kopiowanie).JPG

IMG_5372 (Kopiowanie).JPG

Budynek jest niewielki. Kupujemy bilety łączone na Zbiory Bizantyjskie i Pobizantyjskie oraz Muzeum Archeologiczne.
Ekspozycja niewielka, raczej dla koneserów sztuki. Zdjęć nie wolno robić.
IMG_5371 (Kopiowanie).JPG

Po obejrzeniu zbiorów udajemy się na poszukiwania kościoła katolickiego. Niełatwo do niego trafić. Jest na przeciw katedry prawosławnej, do której zajrzymy po mszy.
IMG_5493 (Kopiowanie).JPG

Kościół katolicki ukryty jest w tej bramie.
IMG_5387 (Kopiowanie).JPG

Wchodzimy na dziedziniec i jest :D
IMG_5380 (Kopiowanie).JPG

Przed mszą rozdawane są teksty liturgiczne w różnych językach. W języku polskim również :)
IMG_5382 (Kopiowanie).JPG

CDN
Ostatnio edytowano 06.01.2019 20:36 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.01.2019 11:39

Ciekawa jestem Twojej opinii o Xani (taką pisownię też spotkałam na znaku drogowym) :papa:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 06.01.2019 12:37

O której była msza?
O dziesiątej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα