Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta zachodnia 2018

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 09.12.2018 16:07

Dziś cz. 2 fotorelacji z Eli :lol: .

W tym miejscu przechodzę na wyspe. Wypatruję gdzie jest najpłyciej, aparat ląduje w etui w plecaku. Wodę mam nieco powyżej kolan 8) .
IMG_4688 (Kopiowanie).JPG

Już po drugiej stronie :lol:
IMG_4689 (Kopiowanie).JPG

IMG_4694 (Kopiowanie).JPG

IMG_4695 (Kopiowanie).JPG

IMG_4696 (Kopiowanie).JPG

Aby tu wejść (miejsce, z którego są ostatnie dwa zdjęcia) musiałem część trasy pokonać morzem. Przy brzegu są na dnie skały, na któych można się pośliznąć. Dlatego omijam je łukiem. Woda w najgłębszym miejscu sięga mi powyżej pasa. Aparat w plecaku trzymam wysoko. Jak sobie teraz o tym pomyślę to jak na mnie był to szalony pomysł :hut:
Idzie się tędy
IMG_4702 (Kopiowanie).JPG

Rzut oka w przeciwną stronę.
IMG_4700 (Kopiowanie).JPG

Dalej już nie idę. Fajnie byoby wejść na tą górkę ale upał daje się we znaki więc odpuszczam. Wracam do rodziny by schłodzić się w wodzie. Tak nawiasem mówiąc woda chłodniejsza niż z Paleochorze 8O .
IMG_4709 (Kopiowanie).JPG

IMG_4742 (Kopiowanie).JPG

CDN
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.12.2018 16:25

Z bliska i z daleka, tłum i bez tłumu, jest pięknie, te tłumy nie mogą się mylić. Spać pewnie by się nie dało na samej plaży. Trzeba by jakąś odpowiednią miejscówkę w pobliżu znaleźć.
A na razie pozostaję mi delektowanie się tym co pokazujesz.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2018 18:45

Zaskoczona jestem, że przesmyk na wyspę był zalany. Myślałam, że w sezoie to całkiem sucho tam jest. W październiku wody wody było tyle, co nawet stóp nie pomoczyło...
Obrazek

A ta górka, na którą się wdrapałeś to była tuż nad miejscem, w którym my plażowaliśmy (na piasku miedzy skałkami) :D Nawet tam Pana M. na zdj. widać...

Lidia K napisał(a):Z bliska i z daleka, tłum i bez tłumu, jest pięknie, te tłumy nie mogą się mylić. Spać pewnie by się nie dało na samej plaży. Trzeba by jakąś odpowiednią miejscówkę w pobliżu znaleźć.
Po sezonie myślę, że jest to całkiem możliwe... i spanie na samej plaży i w samochodzie... Parking jest bardzo duży i poczłonkowany, z nielicznymi drzewami, są też toalety i prysznice... Jak byliśmy to kilka camperów z boku było zaparkowanych...
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 09.12.2018 19:12

Ale kolory 8O
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 09.12.2018 20:07

Niesamowicie piękna jest ta plaża :hearts:

piekara114 napisał(a):Zaskoczona jestem, że przesmyk na wyspę był zalany. Myślałam, że w sezoie to całkiem sucho tam jest. W październiku wody wody było tyle, co nawet stóp nie pomoczyło...

Myślę,że to kwestia pływów a nie pory roku.
W tym roku pierwszy raz zaobserwowałam w Primoštenie pływy na Adriatyku -z 40cm co najmniej :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.12.2018 20:56

Ja czytałam, że właśnie w sezonie suchą stopą bez problemu można na wyspę przejść i stąd moje zdziwienie...
A pływy.. nie raz je obserwuję jak mi leżaczek podmywa... w tym roku w Epirze to sporo nam się morze podnosiło...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.12.2018 13:32

piekara114 napisał(a):Zaskoczona jestem, że przesmyk na wyspę był zalany. Myślałam, że w sezoie to całkiem sucho tam jest. W październiku wody wody było tyle, co nawet stóp nie pomoczyło...
Obrazek

piekara114 napisał(a):Ja czytałam, że właśnie w sezonie suchą stopą bez problemu można na wyspę przejść i stąd moje zdziwienie...
A pływy.. nie raz je obserwuję jak mi leżaczek podmywa... w tym roku w Epirze to sporo nam się morze podnosiło...

Fajna panorama. Co do przesmyku może to faktycznie zależy od pływów :?:
travel napisał(a):….W tym roku pierwszy raz zaobserwowałam w Primoštenie pływy na Adriatyku -z 40cm co najmniej :papa:

Już od pierwszego wyjazdu do Cro zaobsrewowaliśmy pływy. Czasem są małe ale czasem faktycznie morze mocno się cofa :hut: .
lotnikwsk napisał(a):Ale kolory 8O

Tak lazury niesmowite :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.12.2018 14:42

Elafonisi małe podsumowanie :) Na lagunie ciężko o naturalny cień. W zasadzie nie ma tam drzew a krzewy zbyt wielkiego cienia nie dają 8) . A słońce mocno operuje :hut: .
Główne “natarcie” turystów jest od strony parkingu samochodowego i większość z nich ląduje w okolicach przesmyku. My zajęliśmy leżaki będące najbliżej przystani. Są one na lewo od wejścia z parkingu. Dociera tam mniej turystów i jest nieco spokojniej. Choć w wysokom sezonie to pewnie też będzie tłoczno. Można też pomaszerować dalej wyspą i pewnie im dalej tym będzie bardziej pusto.
Statek z Paleochory w tym sezonie wypływał o godz. 10:00. Powrót miał być o 16:30 ale była obsuwa około pół godziny.
Rejs trwa ok. godziny, koszt 10 EUR w jedną stronę od osoby.
Jeszcze mały suplement fotograficzny z powrotu.
IMG_4747 (Kopiowanie).JPG

Paleochora w całej okazałości. Stare miasto jest po prawej na półwyspie przy wzgórzu z ruinami twierdzy. Nowe budynki są po lewej na zboczu. Stamtąd jest naprawdę mocno pod górkę gdy się wraca z plaży.
IMG_4752 (Kopiowanie).JPG

Nad górami pojawiają się już chmury zwiastujące nadchodzącą zmianę pogody :?
IMG_4765 (Kopiowanie).JPG

Na końcu półwyspu jest port ale nie jest jakiś spektakularny.
IMG_4754 (Kopiowanie).JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.12.2018 11:46

26.06.2018 wtorek Agia Irini
W poniedziałek wieczorem po cudownym dniu na Elafonisi przeglądam prognozy pogody. Aż się nie chce wierzyć, że od środy ma nadciągnąć załamanie pogody :evil: . Podczas wieczornego spaceru podejmuję spontaniczną decyzję. Jadę do wąwozu Samaria :!: W planach co prawda był rejs statkiem z rodziną do Agia Rumeli a potem przejście fragmentu wąwozu Samaria. Samodzielenie chciałem wejść na Gingilos. Ale kontuzja syna i prognozy pogody wszystko zmieniają. Dodatkowo Paleochora to świetny punkt wypadowy do Samari :lol: . Nie wiem czy jeszcze będę miał taką okazję :wink: .
Podpisuję umowę na transport busem w agencji opodal przystani promowej sfinalizowaną kielonkiem Metaxy 8O . Przy okazji dowiaduję się, że chłopak z którym podpisałem umowę był na wymianie studenckiej w Poznaniu. Tu ważna informacja – przejazd do wąwozów Samaria i Agia Irini jest w tej samej cenie – 10 EUR.
Wstaję rano a tu góry spowite są chmurami :evil: .
IMG_4767 (Kopiowanie).JPG

Niebo lepiej wygląda nad morzem.
IMG_4769 (Kopiowanie).JPG

Sprawdzam progozy. Część przewiduje załamnie pogody już w godzinach popołudniowych :-| .

O tym co było dalej i gdzie ostatecznie tego dnia wyladowałem napiszę już w następnym odcinku :smo: .
Ostatnio edytowano 15.12.2018 19:31 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 12.12.2018 12:34

Udaję się na punkt zbiórki ale jakoś nie wierzę, że wyjazd dojdzie do skutku. Tymczasem na miejscu okazuje się, że wąwóz ma być otwarty 8O . Bus już czeka a w nim zorganizowana grupa z przewodnikiem.
Czekamy jeszcze kwadrans akademicki na dwie osoby ale się nie pojawiają więc starujemy bez nich.
Gdy zbliżamy się do wąwozu Agia Irini kierowca odbiera telefon. Rozmawia po grecku z przewodnikiem a ten przekazuje informację, że z powodu złych prognoz wąwóz Samaria jednak będzie zamknięty i w związku z tym dziś pójdą wąwozem Irini. Wygląda na to, że wiedzieli o tej ewentualności wcześniej. Niebawem zatrzymujemy się przed wejściem do wąwozu Agia Irini. Kierowca mówi mi że mogę iść wąwozem Agia Irini lub wrócić z nim do Paleochory i tam zwrócą mi kasę za przejazd. Wybieram pierwszą opcję :lol: .
Wyruszam na szlak .
IMG_20180626_083542 (Kopiowanie).jpg

Blisko wejścia jest stary kościółek. Nie pamiętam już z którego wieku. Niestety ścieżka jest przegrodzona płotem, za którym pasą się kozy. Z kolei nad potokiem nie ma kładki.
IMG_20180626_084534 (Kopiowanie).jpg

Po chwili trafiam na budynek kasy biletowej. Kupuję bilet i nagle dociera do mnie, że ... moje nakrycie głowy :hut: jest właśnie w drodze powrotnej do Paleochory :evil: . Na moje szczęście okaże się, że większość szlaku wiedzie w cieniu :) Minusem jest słabsza jakość zdjęć.
IMG_20180626_085257 (Kopiowanie).jpg

IMG_20180626_085552 (Kopiowanie).jpg

Skalna kapliczka
IMG_4770 (Kopiowanie).JPG

W wąwozie jest dużo oleandrów. Przypominają mi się wąwozy ze wschodniej i centralnej części wyspy z relacji Kulek. Tam też było ich pełno :lol: .
IMG_4774 (Kopiowanie).JPG

IMG_4775 (Kopiowanie).JPG

Szlak nie wiedzie tylko dołem, wspina się też czasami nieco na zbocza wąwozu. W tym miejscu jest najwyżej.
IMG_4784 (Kopiowanie).JPG

Jednak zawsze powraca na dno wąwozu.
IMG_4786 (Kopiowanie).JPG

IMG_4790 (Kopiowanie).JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 13.12.2018 08:48

Ściany wąwozu coraz wyższe 8O .
IMG_4797 (Kopiowanie).JPG

Autor wątku na szlaku :lool: .
IMG_4798 (Kopiowanie).JPG

Drzewo z niesamowitymi korzeniami 8O .
IMG_4802 (Kopiowanie).JPG

Kolejne o fajnym kształcie :D .
IMG_4806 (Kopiowanie).JPG

Jak te drzewa tam rosną :?:
IMG_4809 (Kopiowanie).JPG

IMG_4810 (Kopiowanie).JPG

IMG_4814 (Kopiowanie).JPG

IMG_4826 (Kopiowanie).JPG

IMG_4833 (Kopiowanie).JPG

CDN
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.12.2018 09:00

Widzę że dość wymagający kondycyjnie jest ten wąwóz, z tych które myśmy poznali najbardziej pod tym względem przypomina mi się wąwóz Kapsa :roll: .
Pod względem ilości oleandrów jednak nie odbiega od innych :cool:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.12.2018 08:47

kulka53 napisał(a):Widzę że dość wymagający kondycyjnie jest ten wąwóz, z tych które myśmy poznali najbardziej pod tym względem przypomina mi się wąwóz Kapsa :roll: .
Pod względem ilości oleandrów jednak nie odbiega od innych :cool:

Wróciłem do Waszej relacji by przypomnieć sobie wąwóz Kapsa :) . Choć długości mają podobną (Agia Irini ma 7 km) to chyba jednak dwa różne wąwozy. Kapsa z tego co widzę na zdjęciach jest bardziej spektakularny. Ma pionowe ściany i idzie się cały czas dnem. Agia Irini jest zalesiony. Czasami zwłaszcza w początkowym fragmencie las jest tak gęsty, że niewiele widać. Trudniejsze fragmenty szlak omija wspinając się na zbocza wąwozu. Podejścia/zejścia trawersują zbocza tak, że nie są zbyt wymagające. Sam szlak jest w bardzo dobrym stanie i dla kogoś kto choć czasem przejdzie się górskim szlakiem nie będzie stanowił wiekiego wyzwania. Idzie się przyjemnie, większość trasy jest w cieniu.
Jest dobrze oznakowany. Czasem kropki prowadzą wręcz jak po sznurku :D .
IMG_4856 (Kopiowanie).JPG

Są też strzałki.
IMG_20180626_100132 (Kopiowanie).jpg

Ta mnie rozbawiła :lol: .
IMG_20180626_092457 (Kopiowanie).jpg
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.12.2018 09:08

Zbliżam się do końca wąwozu. Na horyzoncie pojawiają się chumry :?
IMG_4842 (Kopiowanie).JPG

Przed chwilą pisałem, że szlak nie jest trudny. Tymczasem docieram do najtrudniejszego miejsca :roll: .
Podczas wiosennych roztopów jest tu zapewne mały wodospad.
IMG_20180626_113003 (Kopiowanie).jpg

Była tu kiedyś nawet drabina ułatwiająca zejście.
IMG_20180626_113104 (Kopiowanie).jpg

Tak to wyglada z dołu.
IMG_20180626_113127 (Kopiowanie).jpg

Jeszcze chwila nieuwagi i moim oczom ukazuje się wyjście z wąwozu.
IMG_20180626_115620 (Kopiowanie).jpg

CDN
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 14.12.2018 09:22

Fajną wyprawę sobie zrobiłeś :lol:
Tylko ja pewnie bym się rozglądała czy jakiś wąż gdzieś pod nogami albo nad głową nie czyha :mrgreen:
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα