Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta zachodnia 2018

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.01.2019 15:49

piekara114 napisał(a):Tak patrzę i myślę, że trzeba będzie na Balos jeszcze raz pojechać, jakoś bliżej sezonu i przy pięknej pogodzie... :papa:

Koniecznie :lol:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.01.2019 15:57

05.07.2019 czwartek, Wąwóz Imbros.

Po leżakowaniu na Balos czas na trochę ruchu :wink: . By uniknąć upałów wstaję jak na wakacje o skandalicznie wcześnej porze :P . Wskakuję w nasze Picanto i wyruszam na podbój Wąwozu Imbros.
Samochód zostawiam w miejscowości Imbros na parkingu tawerny Kalinorisma. Parking dla gości restauracji. Jednak o tej porze nie ma tu jeszcze nikogo. Zostawiam więc samotną Kijankę i wyruszam na szlak :D .
W kasie przy wejściu nie ma nikogo :) .
IMG_6042 (Kopiowanie).JPG

Już od początku jest ciekawie :lol: .
IMG_6045 (Kopiowanie).JPG

IMG_6048 (Kopiowanie).JPG

IMG_6056 (Kopiowanie).JPG

Idę w samotności. Pierwszych wędrowców spotkam dopiero gdzieś po przejściu 2/3 długości wąwozu. Co jakiś czas dochodzą do mnie dźwięki wydawane przez kozy. Aż wreszcie spotykam małe stadko. Na mój widok szybko się przemieszczają :) .
IMG_20180705_091725 (Kopiowanie).jpg

W wielu miejscach jest wąsko :D .
IMG_6060 (Kopiowanie).JPG

IMG_6062 (Kopiowanie).JPG

IMG_6073 (Kopiowanie).JPG

IMG_6076 (Kopiowanie).JPG

IMG_6086 (Kopiowanie).JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.01.2019 15:07

Rzucam okiem na wschód :lol: .
IMG_6156 (Kopiowanie).JPG

Tam mam zamiar się udać ale póki co muszę wrócić do Imbros. A to nie jest łatwe. Samotny wędrowiec chcący wrócić do Imbros to zapewne zbyt mały zarobek niewarty zachodu :| . Jednak w końcu znajduję transport :) . Droga do Imbros jest niesamowita. Serpentyny, widoki 8O !
W Imbros parking przy restauracji nieco się zapełnił. Zjadam w niej posiłek, w końcu parking tylko dla klientów :lol: i wyruszam do Frangostello.
Po drodze zatrzymuję się na punkcie widokowym na wąwóz Imbros :D .
IMG_6158 (Kopiowanie).JPG

Staję też w dogonych miejscach by podziwiać widoki z drogi.
IMG_6169 (Kopiowanie).JPG

IMG_6168 (Kopiowanie).JPG

IMG_6172 (Kopiowanie).JPG

IMG_6174 (Kopiowanie).JPG

IMG_6175 (Kopiowanie).JPG

Frangostello
Do Frangostello jadę zobaczyć twierdzę z XIV. Twierdza zgodnie z tym co czytałem nie jest zbyt imponująca. Nie wchodzę nawet do środka bo w zasadzie wszystko widać z zewnątrz :) .
IMG_6184 (Kopiowanie).JPG

IMG_6183 (Kopiowanie).JPG

IMG_6187 (Kopiowanie).JPG

Za to plaża jest całkiem fajna.
IMG_6178 (Kopiowanie).JPG

Okolice Frangostello to równina. Proste drogi to miła odmiana.
IMG_6190 (Kopiowanie).JPG

Chora Sfakion
Ponieważ jestem blisko jade jeszcze rzucić okiem do Chora Sfakion.
Akurat przypływa prom.
IMG_6194 (Kopiowanie).JPG

Robię mały rekonesans.
IMG_6196 (Kopiowanie).JPG

IMG_6197 (Kopiowanie).JPG

CDN
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.01.2019 14:25

06.07.2019 piątek, Ogród botaniczny.

Ostatniego dnia przed wyjazdem wybieramy się do ogrodu botanicznego opodal miejscowosci Fournes.
Ogród botaniczny położony jest na zboczu góry. Podczas zejścia w dół wędrujemy przez trzy części, w których są rośliny z całego świata. Kolejno drzewa i krzewy owocowe, zioła oraz rośliny ozdobne.
W najniższej części jest czytelnia przy wodospadzie (podczas naszej wizyty wodospad wysechł :cry: ) a przy stawie zwierzęta gospodarskie.
W drodze powrotnej wspinamy się do góry. Idzie się głównie w cieniu drzew pomarańczowych ale są też zakątki z innnymi owocami np. jabłoniami. Jest też np. tunel winogonowy.
Tam pierwszy raz zjedliśmy pomarańcze prosto z drzewa :lol: . Po całym ogrodzie kręcą się pawie.
W kawiarni serwowane są speciały zrobione z owoców z ogrodu botanicznego.
Bardzo fajne miejsce. Poniżej kilka zdjęć. Jeśli będą chętni to coś jeszcze wrzucę :wink: .

IMG_6223 (Kopiowanie).JPG

IMG_6227 (Kopiowanie).JPG

IMG_6247 (Kopiowanie).JPG

IMG_6258 (Kopiowanie).JPG

IMG_6267 (Kopiowanie).JPG

IMG_6296 (Kopiowanie).JPG

IMG_6305 (Kopiowanie).JPG

IMG_6312 (Kopiowanie).JPG

IMG_6324 (Kopiowanie).JPG

IMG_6333 (Kopiowanie).JPG

IMG_6325 (Kopiowanie).JPG

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2019 15:04

Mam takie wrażenie, że Wasz pobyt na północy Krety jest jakiś krótszy niż ten na południu...
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 27.01.2019 18:47

Dawigs napisał(a): Jeśli będą chętni to coś jeszcze wrzucę .

No to jestem chętny :D
Łatwo trafić do tego ogrodu? i jaka jest cena?
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 28.01.2019 09:58

piekara114 napisał(a):Mam takie wrażenie, że Wasz pobyt na północy Krety jest jakiś krótszy niż ten na południu...

Było idealnie po tygodniu :lol: .

lotnikwsk napisał(a):Łatwo trafić do tego ogrodu? i jaka jest cena?

Łatwo trafić :) . Trzymaliśmy się oznakowań, które prowadziły nas od National Road (autostrady).
Zjazd z drogi do ogrodu botanicznego jest tu.
Strona parku tutaj.
Wstęp 6 EUR, dzieci 6-12 lat 4 EUR, poniżej za free. W cenie biletu butelka wody 0,5l, którą każdy otrzymywał wraz z biletem przed wejściem do parku. Są dwie trasy krótsza i dłuższa. Zdecydowanie proponuję przejść dłuższą :lol: .
lotnikwsk napisał(a):No to jestem chętny :D

:P To już za chwilę wrzucę pare zdjęć . Niestety zdjęcia w żaden sposób nie oddają uroku tego mejsca :| .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 28.01.2019 10:06

Kilka dodatkowych zdjęć z ogrodu botanicznego.

Wejście do parku. Bilety kupuje się w budynku obok.
IMG_6350 (Kopiowanie).JPG

Syn jest fanem kaktusów.
IMG_6209 (Kopiowanie).JPG

IMG_6231 (Kopiowanie).JPG

IMG_6238 (Kopiowanie).JPG

IMG_6264 (Kopiowanie).JPG

IMG_6270 (Kopiowanie).JPG

IMG_6322 (Kopiowanie).JPG

IMG_6332 (Kopiowanie).JPG

IMG_6336 (Kopiowanie).JPG

IMG_6339 (Kopiowanie).JPG

IMG_6342 (Kopiowanie).JPG

IMG_6343 (Kopiowanie).JPG

CDN
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 28.01.2019 21:30

Dzięki :D
W maju to chyba będzie pięknie :roll: :wink:
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 29.01.2019 11:49

Ogród super :D
Jak dużo czasu trzeba na niego przeznaczyć 8O
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 31.01.2019 21:51

lotnikwsk napisał(a):Dzięki :D
W maju to chyba będzie pięknie :roll: :wink:

Też tak myślę :) . Powinno być dużo motyli, którymi szczyci się ogród :lol: . Pewnie wodospad też będzie na chodzie :wink: .

Liliana napisał(a):Ogród super :D
Jak dużo czasu trzeba na niego przeznaczyć 8O

Nam o ile pamięć mnie nie myli zeszło coś pod trzy godziny. Ale my naprawdę powoli się przemieszczaliśmy :) . Żona i syn często przystawali by coś dokładnie obejrzeć. Myślę, że długą trasę można przejść w godzinę, na spokojnie to pewnie z półtorej godziny.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.02.2019 12:10

07.07.2019 sobota

Niestety dwa tygodnie na Krecie szybko minęły :( . Po wizycie w ogrodzie botanicznym wracamy do Maleme gdzie plażujemy do wieczora :lol: . Potem pakowanie :| .
W sobotę wylot mamy o 10:20. Wstajemy wcześnie rano i udajemy się na lotnisko. Zwracam samochód, potem odprawa i czekamy na samolot. Po starcie znów chmury :evil: ale potem mamy małe okno pogodowe :lol: .
Na pierwszym planie wyspa Idra.
IMG_20180707_105709 (Kopiowanie).jpg

Półwysep Peloponez, wyspa Poros.
IMG_20180707_105812 (Kopiowanie).jpg

Wyspa Egina.
IMG_20180707_105932 (Kopiowanie).jpg

Wyspa Salamina.
IMG_20180707_110201 (Kopiowanie).jpg

Potem znów lecimy nad chmurami a według pilota lecimy m. in. nad Budapesztem. Widoczność poprawia się podczas podejścia do lądowania.
Kraków.
IMG_20180707_124832 (Kopiowanie).jpg

IMG_20180707_124908 (Kopiowanie).jpg

Lądujemy w Krakowie pare minut przed czasem .
Odbieramy bagaże, potem samochód z parkinu. Nasze wakacje dobiegają końca :( .
W kolejnym odcinku planuję małe podsumowanie.

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.02.2019 13:21

Z niecierpliwością czekam na podsumowanie i jakieś dodatki zdjęciowe :papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 04.02.2019 20:08

Piękna relacja i piękne fotki. Przeczytałam na raz, trochę sobie powspominałam (powzdychałam :) ) i z ciekawością zobaczyłam miejsca, w których mnie nie było.
Dzięki. :papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.02.2019 14:01

piekara114 napisał(a):Z niecierpliwością czekam na podsumowanie i jakieś dodatki zdjęciowe :papa:

U mnie teraz kończymy ferie zimowe ale jakoś tak mało czasu było :| .
Postaram się jeszcze dziś lub jutro coś wrzucić.

aga_stella napisał(a):Piękna relacja i piękne fotki.

Cieszę się, że się spodobały :) .
aga_stella napisał(a):Przeczytałam na raz, trochę sobie powspominałam (powzdychałam :) ) i z ciekawością zobaczyłam miejsca, w których mnie nie było.
Dzięki. :papa:

Też lubię śledzić relacje z miejsc, w których kiedyś byliśmy a przy okazji zobaczyć to co ominęliśmy :lol: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα