dangol napisał(a):wiola2012 napisał(a):piekara114 napisał(a):megidh napisał(a):Widoki, które mamy okazję oglądać są rewelacyjne i w pełni rekompensują trudy schodzenia.
Co tam trud schodzenia, jak będzie jeszcze podchodzenia..
Dokładnie
Ale też bym zeszła i weszła, żebym tylko tam była
Ja też, dla takiego miejsca warto się trochę pomęczyć
Warto, warto.
Ale jeśli ktoś ma obiekcje, czy da radę te schody pokonać, to istnieje inna możliwość dotarcia na plażę Preveli.
Ja o tej drodze wcześniej nie wiedziałam. Zresztą nawet teraz, gdy już wiem, że taka droga istnieje, to w internecie na jej temat znalazłam tylko jedną krótką wzmiankę.
O tej drodze dowiedziałam się z tej tablicy informacyjnej, stojącej przy drodze kilkanaście metrów przed kamiennym mostem.
Strzałka z oznaczeniem "3 km" wskazuje drogę, która prowadzi do parkingu, z którego schodzi się na plażę Preveli schodami po zachodniej stronie plaży.
Natomiast strzałka z oznaczeniem "5,5 km" kieruje na drogę alternatywną. Jadąc tędy kilka godzin wcześniej widzieliśmy te tablice, ale wtedy przyszło mi do głowy, że ta droga 5,5 km to pieszy szlak. Dopiero teraz, stojąc przed tym znakiem, miałam więcej czasu na zastanowienie się nad tą opcją. A ponadto widząc kilka samochodów, które tamtędy pojechały, doszłam do wniosku, że może można tą inną drogą dojechać samochodem na plażę Preveli.
No i okazało się, że faktycznie tak jest.
Aby skorzystać z tej drogi należy przejechać obok kamiennego mostu na drugą stronę rzeki i następnie pojechać do plaży Drimiskiano Amoudi, która sąsiaduje od wschodu z plażą Preveli.
Tam należy zostawić samochód na parkingu i przejść pieszo do plaży Preveli wzdłuż brzegu morza mniej więcej 500-metrową ścieżką, która w większości jest płaska.
Dotarcie od strony wschodniej do plaży Preveli jest dużo łatwiejsze, niż pokonywanie schodów po zachodniej stronie. No ale nie ma wtedy możliwości podziwiania pięknych widoków z tych schodów i z punktu widokowego.
Tutaj można obejrzeć zdjęcia ukazujące tą ścieżkę.
Ponieważ my schody zachodnie już pokonaliśmy, to jeśli jeszcze kiedyś będę miała okazję być w okolicy plaży Preveli, to skorzystam z tej alternatywnej drogi.