Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta na raty

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2014 14:50

mariusz-w napisał(a):jeden z kreteńskich dzikich tulipanów.

Dziękuję. Zwłaszcza liście ma podobne do moich ogrodowych tulipanów.
A ten konkretny, to już turysta górski.

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):Odświeżam temat - jestem zainteresowany tą wyspą......

I kolejny "odgrzewacz" się ujawnił. :wink:

Domyślam się przyczyn i polecam z całego serca. Kilka dni temu oglądałem program o tzw. Ludach Morza, gdzie polski archeolog pokazywał ślady kilku osad z tamtych czasów na Krecie. Znowu zatęskniłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.05.2014 19:58

Franz napisał(a):

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):Odświeżam temat - jestem zainteresowany tą wyspą......

I kolejny "odgrzewacz" się ujawnił. :wink:

Domyślam się przyczyn i polecam z całego serca. Kilka dni temu oglądałem program o tzw. Ludach Morza, gdzie polski archeolog pokazywał ślady kilku osad z tamtych czasów na Krecie. Znowu zatęskniłem.

Pozdrawiam,
Wojtek

:oops: :oops:

No tak, mam nadzieję, że plan wypali (u mnie zawsze dużo się zmienia w kwestii planów) :)

Tym razem jednak kwestie rodzinno-zdrowotne mogą przeważyć .... :(
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 04.05.2014 21:37

Franz napisał(a):

Pozdrawiam,
Wojtek

A mnie akurat na Twoim zdjęciu liście nieco zmyliły. Na przyszłość fotografuj nieutargane ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2014 14:17

tony montana napisał(a):Tym razem jednak kwestie rodzinno-zdrowotne mogą przeważyć .... :(

Trzymam kciuki za realizację Twoich planów.
W wolnej chwili możesz je zacisnąć na chwilę za mnie.

Paulka napisał(a):A mnie akurat na Twoim zdjęciu liście nieco zmyliły. Na przyszłość fotografuj nieutargane ;)

Na tej wysokości trudno się skutecznie uchronić przed targaniem.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2014 16:15

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Tym razem jednak kwestie rodzinno-zdrowotne mogą przeważyć .... :(

Trzymam kciuki za realizację Twoich planów.
W wolnej chwili możesz je zacisnąć na chwilę za mnie.

To ja potrzymam za was obu 8) ,

Wiem, wiem, mówiłam, że nigdzie nie zaglądaam :oops: :oops: :oops: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2014 18:55

mysza73 napisał(a):To ja potrzymam za was obu 8)

Dziękuję. :)

mysza73 napisał(a):Wiem, wiem, mówiłam, że nigdzie nie zaglądaam :oops: :oops: :oops: .

Skoro przemkniesz czasem pod jakimś szlabanem, to zdradzę Ci, że jeśli podoba Ci się widmo z Brockenu, to zajrzyj tutaj

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2014 19:28

Wyjazd pierwszy

Zbliżający się długi weekend majowy zapowiadał się wyjątkowo atrakcyjnie - Bea dostała gwarancję, że będzie mogła dobrać brakujące dni i w ten sposób skompletować ponad tydzień czasu. W tej sytuacji postanowiliśmy pojechać gdzieś dalej niż do Rumunii, w której spędzaliśmy dwa pod rząd poprzednie majowe weekendy. Zabraliśmy się więc za ustalanie kierunku i wkrótce decyzja zapadła, formalności - hotel ze śniadaniem i przelotem oraz wypożyczenie samochodu - zostały załatwione, mapy i przewodniki zakupione. Pozostało się spakować.

Wyjeżdżamy do Warszawy pociągiem w sobotnie popołudnie, 26 kwietnia i po dziewiątej wieczorem odbieram w warszawskiej siedzibie firmy klucze do służbowego mieszkania. Tym razem padło na lokal przeznaczony w zasadzie dla pań, ale na miejscu okazuje się, że na żaden harem liczyć nie mogę - jesteśmy tylko we dwoje. Ogólny klimat odbieram jako nieco stęchły, za to porządek jest większy od tego, który panuje w męskim mieszkaniu. Roztasowujemy się wygodnie i przy piwku spędzamy resztę wieczoru.

Dzień pierwszy

W niedzielę wstajemy rano - ale nie o jakiejś wściekłej porze - i udajemy się na lotnisko. Bez żadnych niespodzianek ani zbędnych opóźnień załatwiamy formalności, pakujemy się do samolotu, który wkrótce wzbija się w niebo. Kierunek: Heraklion.

P4270010.JPG

P4270012.JPG

P4270020.JPG

P4270025.JPG
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.09.2014 20:02

Fajnie, że wróciłeś do tematu :) . Możliwe, że za rok znów polecimy na Kretę, więc relacja się może przydać. Tyle przecież miejsc jeszcze tam nie widzieliśmy...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2014 20:19

dangol napisał(a):Fajnie, że wróciłeś do tematu :) .

Tony nalegał.
Ale priorytet mają inne relacje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.09.2014 14:19

Przez większą część podróży mamy pod sobą gęstą warstwę chmur - tylko czasami na chwilę coś na chwilę spod nich wyziera i zaraz znika. Kiedy warkot silników wyraźnie zmienia brzmienie i odczuwa się, że samolot zniża lot, zaczynamy niecierpliwie wyglądać naszej wyspy. Wreszcie wynurzamy się spod grubej białej poduchy i w dole pokazuje się Kreta z jej maleńką sąsiadką, Nisos Dia.

P4270030.JPG

P4270034.JPG
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 04.09.2014 16:17

W końcu witam się i ja :D
Cudowne są Wasze wyprawy... A relacje ... brak słów - wchłania się je (i teksty i zdjęcia) z zapartym tchem. Każda kolejna strona wciąga - pięknie pokazujesz te wszystkie miejsca.
Czytam prawie wszystkie relacje równocześnie i niestety z braku czasu nie mogę nadążyć :oops: :(
pozdrawiam serdecznie i życzę wielu dalszych wspaniałych wojaży
:papa:
Gośka
p.s. a wszystkie pozostałe relacje będę sobie po cichutku nadrabiać (od czasu do czasu wzdychająć z podziwem) :D
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 04.09.2014 17:15

Hm...
Taka Kreta poza sezonem pewno jest ciekawa.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.09.2014 18:43

gosiak.k napisał(a):W końcu witam się i ja :D

Witaj, Gosiu :)

gosiak.k napisał(a):Cudowne są Wasze wyprawy... A relacje ... brak słów - wchłania się je (i teksty i zdjęcia) z zapartym tchem. Każda kolejna strona wciąga - pięknie pokazujesz te wszystkie miejsca.

Jeśli Ci się podobają, to analogiczna przyjemność i po mojej stronie. 8)

gosiak.k napisał(a):p.s. a wszystkie pozostałe relacje będę sobie po cichutku nadrabiać (od czasu do czasu wzdychając z podziwem) :D

Cieszę się, ze dałaś znać o swojej obecności. :papa:

ACandrzej napisał(a):Hm...
Taka Kreta poza sezonem pewno jest ciekawa.

Można śnieg znaleźć, jeśli dobrze poszukać. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.09.2014 20:39

Franz napisał(a):
dangol napisał(a):Fajnie, że wróciłeś do tematu :) .

Tony nalegał.
Ale priorytet mają inne relacje.

Pozdrawiam,
Wojtek

Nalegałem i prosiłem :) Bardzo się cieszę, że piszesz!

A co to za firma, która ma tyle mieszkań ? I to osobne dla Pań i Panów? ;)
Może potrzebują tam Managerów z doświadczeniem? ;) :roll: :oops:

Franz napisał(a):Wreszcie wynurzamy się spod grubej białej poduchy i w dole pokazuje się Kreta z jej maleńką sąsiadką, Nisos Dia.

Codziennie na nią patrzyłem, z daleka przypominała mi nieco chorwackie, niezamieszkane wyspy, ta też zresztą jest "bezludna"

Czekam na c.d.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.09.2014 14:05

tony montana napisał(a):A co to za firma, która ma tyle mieszkań ? I to osobne dla Pań i Panów? ;)

Firma już nie istnieje. Ale swego czasu udało się ją nawet na GPW wprowadzić...

tony montana napisał(a):Codziennie na nią patrzyłem, z daleka przypominała mi nieco chorwackie, niezamieszkane wyspy, ta też zresztą jest "bezludna"

Ty - zdaje się - miałeś lepszą widoczność z samolotu?

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα