napisał(a) bernidi » 24.04.2017 21:49
Franz napisał(a):Pogoda jest bardzo ważna.
Ciekaw jestem Twoich wrażeń.
Wrażenia zdecydowanie pozytywne, zarówno ze względu na atrakcyjność odwiedzonych miejsc jak na świetną pogodę, która pozwalała na korzystanie z uroków plaż oraz zwiedzanie bez walki z upałem.
Nie jest to wyspa szczególnie egzotyczna ale bardzo ładna.
O ile tutejsze masywy górskie nie są dla mnie specjalnie ujmujące pięknem to wąwozy jednak zdecydowanie tak...
Bardzo ładne plaże, zatoczki, klify oraz gaje palmowe. Wiadomo, że wiosenne ukwiecenie i słoneczna pogoda zdecydowanie dodaje uroku praktycznie wszystkim miejscom.
Ładne też były monastyry, zarówno te wolnostojące jak i dobudowane do skał.
Oczywiście nie sposób odwiedzić podczas tygodniowego pobytu najatrakcyjniejszych miejsc na wyspie.
Zarezerwowaliśmy hotel w Limenas Chersonisou - 25 km na wschód od Heraklionu i zwiedzaliśmy zasadniczo centralną i wschodnią część wyspy. Na zachodnią stronę Krety trzeba będzie wybrać miejscówkę w okolicach Chanii i wtedy zwiedzać resztę podstawowych atrakcji.
Okres świąteczny i jeszcze trochę przedsezonowy sprzyjał zwiedzaniu, parkingi bezpłatne, stosunkowo niewielki ruch na drogach a zwłaszcza ulicach miast. Niestety również przed sezonem godziny otwarcia obiektów muzealnych znacznie skrócone.
No i ceny wszystkiego też jakby przedsezonowe jeszcze...
tony montana napisał(a):Lot do Aten i lot/prom na Kretę? Czy jakiś czarter poza sezonem był?
Katowice - Chania. Normalny kursowy chyba.
Pozdrawiam Wojtek