Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Może to i misja ale kilka osób "stwierdziło", że fajna GR ale za bardzo wieje i np. na południe Krety drugi raz nie chcieli. Jedni z nich następnym razem pojechali w okolice Chanii i znowu zdziwienie (a ktos im powiedział, ze na północy mniej wieje) ...
Jak byly dni ze słabszym wiatrem to cięzko było wytrzymać z upału więc nam wiatr też nie przeszkadza
perkac napisał(a):bardziej mobilnie-1600 km- chociaż z buta też pare razy
Mnie się marzy taka wędrówka.
ogorek napisał(a):Moja żona jak opowiada o tym wietrze to mówi znajomym, że będąc w apartamencie miała wrażenie, że on odfrunie.
Kiedyś na Fuerteventurze poprosiłem jednego Niemca, żeby nam pstryknął fotkę. Wyciągnął rękę po aparat, odrywając ją na moment od czapki. Przez chwilę obserwowaliśmy, jak wiatr ją nosi, potem znikła nam z oczu...
Nam kiedyś na grzbiecie Karkonoszy zwiało...nartę biegową. Na szczęście nie doszło do jej zniknięcia , ale trzeba było wracać po nią jakieś sto metrów w dół (nie mam tu na myśli różnicy poziomów, a jedynie odległość), a potem wracać...
Z portu przechodzimy do miasta, przechodząc pod domem na tyle starym, że gościł w nim Napoleon Bonaparte, wracając z Egiptu po zwycięskiej bitwie pod piramidami.